Erhverv

Ørsted kritiseres for at lægge milliarder i Putins Gazprom: Nu forklarer direktøren sig

Den danske energigigant Ørsted, der har staten som hovedejer, er kommet i massiv modvind, efter det kom frem, at den har tænkt sig at fortsætte med at købe store mængder naturgas af russiske Gazprom.

Artiklens øverste billede
Ørsted er kommet i modvind, efter det kom frem, at energikæmpen med den danske stat som hovedejer vil fortsætte samarbejdet med russiske Gazprom, som har tætte forbindelser til Ruslands præsident Vladimir Putin. Søndag svarede Ørsteds topchef Mads Nipper første gang på kritikken. Foto: Gregers Tycho

Ørsted, som har den danske stat som hovedejer, har igennem godt 10 år købt store mængder gas af den russiske gasgigant Gazprom, der har eneret på produktion og eksport af russisk gas.

Og det kommer Ørsted til at fortsætte med frem til 2030, har Ørsted tidligere meldt ud, skriver Berlingske. Det har ført til kritik af den danske kæmpe, da Gazprom har tætte forbindelser til Kreml med Vladimir Putin i spidsen, der i øjeblikket fører krig mod nabolandet og den tidligere Sovjet-stat Ukraine.

Kritikken kommer, fordi Gazprom er en vigtig del af russisk økonomi og eksport, som den vestlige verden ellers prøver at stække med sanktioner. Men nu tager Ørsted kritikken til sig og er søndag kommet med en kommentar til situationen via en pressemeddelelse.

Her forklarer Ørsted og Mads Nipper, adm. direktør, der står som afsender på pressemeddelelsen, at den danske energikæmpe finder situationen i Ukraine dybt foruroligende.

»Den russiske aggression går imod alt det, som Ørsted står for, og derfor har vi taget væsentlige skridt i overensstemmelse med vores værdier som virksomhed.«

Gazprom er særligt kendt fra sportens verden, hvor energikæmpen er hovedsponsor i flere store klubber som Zenit St. Petersborg og tyske Schalke 04. Gazprom er ligeledes hovedsponsor for Uefa. Foto: Ina Fassbender/AFP

Ørsted skriver, at energikæmpen vil anbefale en »tydelig og koordineret indsats fra EU og Storbritannien« i forhold til den gas, som Gazprom leverer til Danmark.

»I modsætning til at stoppe forsyningen af andre typer produkter vil det have alvorlige menneskelige og økonomiske konsekvenser, hvis der ikke bliver leveret nok gas, og der er derfor behov for at koordinere dette på EU-niveau snarere end lade det være op til den enkelte virksomhed,« skriver Mads Nipper og fortsætter:

»Derfor skal afhængigheden af russisk gas og et eventuelt forbud mod import af gas fra Rusland afgøres og håndhæves ved hjælp af tydelige politiske sanktioner.«

Ørsteds ledelse har på baggrund af kritikken valgt at træffe en række øjeblikkelige foranstninger som følge af den russiske aggression.

Blandt andet meddeler Ørsted, at man er stoppet med at købe kul og biomasse fra Rusland til virksomhedens kraftværker og ikke i øjeblikket vil indgå nye kontrakter med russiske selskaber.

Samtidig vil Ørsted sørge for, at ingen af virksomhedens direkte leverandører til udbygningen af vedvarende energi er russiske, mens den også vil yde et økonomisk bidrag til Unicef og eventuelt også til lokale organisationer i Polen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.