Serier

Ørsted kritiseres for at lægge milliarder i Putins Gazprom: Nu forklarer direktøren sig

Den danske energigigant Ørsted, der har staten som hovedejer, er kommet i massiv modvind, efter det kom frem, at den har tænkt sig at fortsætte med at købe store mængder naturgas af russiske Gazprom.

Krigen i Ukraine
Ørsted er kommet i modvind, efter det kom frem, at energikæmpen med den danske stat som hovedejer vil fortsætte samarbejdet med russiske Gazprom, som har tætte forbindelser til Ruslands præsident Vladimir Putin. Søndag svarede Ørsteds topchef Mads Nipper første gang på kritikken. Foto: Gregers Tycho A tattered advertising poster shows the current jersey of the German first division Bundesliga football club FC Schalke 04 with the imprint of the club's sponsor Russian gas company Gazprom at the Veltins-Arena stadium in Gelsenkirchen, western Germany, on February 25, 2022. - German football club Schalke 04 said on February 24, 2022 it would remove Russian gas company Gazprom as its main shirt sponsor following the invasion of Ukraine. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP)

Ørsted, som har den danske stat som hovedejer, har igennem godt 10 år købt store mængder gas af den russiske gasgigant Gazprom, der har eneret på produktion og eksport af russisk gas.

Og det kommer Ørsted til at fortsætte med frem til 2030, har Ørsted tidligere meldt ud, skriver Berlingske. Det har ført til kritik af den danske kæmpe, da Gazprom har tætte forbindelser til Kreml med Vladimir Putin i spidsen, der i øjeblikket fører krig mod nabolandet og den tidligere Sovjet-stat Ukraine.

Kritikken kommer, fordi Gazprom er en vigtig del af russisk økonomi og eksport, som den vestlige verden ellers prøver at stække med sanktioner. Men nu tager Ørsted kritikken til sig og er søndag kommet med en kommentar til situationen via en pressemeddelelse.

Her forklarer Ørsted og Mads Nipper, adm. direktør, der står som afsender på pressemeddelelsen, at den danske energikæmpe finder situationen i Ukraine dybt foruroligende.

»Den russiske aggression går imod alt det, som Ørsted står for, og derfor har vi taget væsentlige skridt i overensstemmelse med vores værdier som virksomhed.«

Ørsted skriver, at energikæmpen vil anbefale en »tydelig og koordineret indsats fra EU og Storbritannien« i forhold til den gas, som Gazprom leverer til Danmark.

»I modsætning til at stoppe forsyningen af andre typer produkter vil det have alvorlige menneskelige og økonomiske konsekvenser, hvis der ikke bliver leveret nok gas, og der er derfor behov for at koordinere dette på EU-niveau snarere end lade det være op til den enkelte virksomhed,« skriver Mads Nipper og fortsætter:

»Derfor skal afhængigheden af russisk gas og et eventuelt forbud mod import af gas fra Rusland afgøres og håndhæves ved hjælp af tydelige politiske sanktioner.«

Det skriver Ørsted
Ørsteds ledelse har truffet følgende øjeblikkelige foranstaltninger som følge af den russiske aggression:
  • Vi er stoppet med at købe biomasse og kul fra Rusland til vores kraftværker.
  • Vi indgår ikke nye kontrakter med russiske selskaber.
  • Vi har sørget for, at ingen af Ørsteds direkte leverandører til udbygningen af vedvarende energi er russiske.
  • Vi har forpligtet os til at yde et økonomisk bidrag til UNICEF, og vi kigger også lige nu på, hvordan vi bedst og hurtigst muligt kan støtte de lokale organisationer i Polen, der håndterer flygtningesituationen.
  • Vi er særligt opmærksomme på vores ukrainske medarbejdere, der arbejder på vores kontor i Polen, og som har brug for tid og støtte for at kunne hjælpe og støtte familie og venner i Ukraine.

Ørsteds ledelse har på baggrund af kritikken valgt at træffe en række øjeblikkelige foranstninger som følge af den russiske aggression.

Blandt andet meddeler Ørsted, at man er stoppet med at købe kul og biomasse fra Rusland til virksomhedens kraftværker og ikke i øjeblikket vil indgå nye kontrakter med russiske selskaber.

Samtidig vil Ørsted sørge for, at ingen af virksomhedens direkte leverandører til udbygningen af vedvarende energi er russiske, mens den også vil yde et økonomisk bidrag til Unicef og eventuelt også til lokale organisationer i Polen.

Læs også
Top job