Erhverv

Kendte investorer kan ikke mindes en værre tid for aktiemarkedet

I årtier har investorerne Karsten Ree og Asger Aamund kastet penge efter både danske og udenlandske aktier. Begge deres formuer er påvirket af krigen i Ukraine.

Artiklens øverste billede
Karsten Rees holdingselskab, som han ejer med sine børn, havde i 2020 værdipapirer for knap 3 mia. kr. Arkivfoto

Krigen i Ukraine har påvirket aktiemarkeder verden over og sendt investorerne på endnu en rutsjebanetur.

Alligevel holder de mangeårige investorer Karsten Ree og Asger Aamund sig i ro og sender i stedet deres tanker til det ukrainske folk.

»Mine investeringer har været negative meget længe. Jeg kan ikke andet end håbe på, at det snart bliver bedre, men jeg kan faktisk ikke huske, at det på noget andet tidspunkt er gået så meget nedad i så lang en periode. Hverken it-boblen i starten af 00’erne, finanskrisen eller andre kriser har ramt på samme måde,« siger Karsten Ree.

Han blev en af Danmarks rigeste, da han i 2008 solgte Den Blå Avis og Bilbasen til den amerikanske it-koncern Ebay for 2,1 mia. kr.

Siden har den kendte forretningsmand investeret i selskaber verden over. Selvom han ikke har investeringer med direkte relation til Rusland eller Ukraine, rammer den europæiske krig hårdt, fordi den kommer ovenpå en tid, hvor coronakrisen og uro i Kina i forvejen har barberet et større milliardbeløb af hans personlige formue.

Heller ikke Asger Aamund, der står bag biotekselskabet Bavarian Nordic og samtidig er eksponeret i en række andre børsnoterede danske selskaber, kan umiddelbart mindes en så lang og usikker periode, som først coronapandemien, rentestigninger og nu den russiske invasion har skabt.

»Alle aktier er påvirket af situationen i Ukraine. Derfor går det også udover de aktier, jeg har i mit venturekapitalselskab, og der har helt klart været en betydelig nedgang som følge af rentestigninger i USA og de politiske problemer. Det er umuligt at undgå, at porteføljen bliver påvirket af uroen,« siger den mangeårige investor, der stiftede investeringsselskabet A.J. Aamund A/S i 1987.

Erhvervsmanden Asger Aamund har gennem årene tjent og tabt store summer. Finanskrisen kostede et underskud på cirka 700 mio. kr., og nu rammer siturationen i Ukraine hans portefølje. Arkivfoto: Gregers Tycho

Størstedelen af hans portefølje er placeret i Bavarian Nordic, men derudover har han også aktier i andre medicinal- og biotek-selskaber. Ifølge Asger Aamund er aktierne mindre følsomme overfor politisk uro og kriser, da borgerne fortsat er afhængige af medicin, og derfor vurderer han også, at han formentlig ikke er ligeså hårdt ramt som øvrige investorer.

»Sammenligner man min portefølje med C25-indekset, har den nok klaret sig lidt bedre, fordi det er en del af de tunge, store medicinalselskaber, der er med. Dog har Bavarian Nordic, som jeg selv har stiftet, fået utrolig mange bank, hvilket er naturligt, fordi selskabet fortsat er relativt nyt og derfor ikke helt så robust som andre medicinalselskaber. Det betyder, at det vil være utroligt følsomt overfor alle konjunktursvingninger. Det første, folk smider fra sig i krisetider, er biotek-aktier pg.a. følsomheden,« siger Asger Aamund.

På nuværende tidspunkt har han ikke et samlet overblik over, hvordan de ustabile perioder på aktiemarkedet har påvirket hans portefølje.

»For mig er det papirpenge. Jeg har levet med udsving, siden selskabet blev etableret. Det tager jeg med. Krigen i Ukraine får mig hverken til at sælge eller købe op. Jeg er vant til turen og ved, at det kræver, at jeg blot sidder helt stille. Så længe selskaberne præsterer godt, så er der ingen grund til at blive hysterisk over, at markedet lader sig influere af, at der kommer noget fuldstændig udefra. Det skal nok rette sig,« siger han.

Heller ikke Karsten Ree er dykket ned i, hvor meget han samlet har mistet, efter Rusland gik ind i Ukraine.

»Jeg beskæftiger mig egentlig ikke så meget med det, men det er fandme meget. Rigtig meget. Men det optager mig faktisk mere, hvad krigens grimme spil går ud på. Jeg ønsker for alle, at det holder op. Det er noget af det mest rædselsfulde og meningsløse, jeg har oplevet,« siger Karsten Ree.

Ligesom Asger Aamund har han i sinde at »lade dønningerne falde til ro og slå koldt vand i blodet«. Det betyder, at han hverken har ambitionen om at sælge ud eller købe flere aktier.

Asger Aamunds investeringstank havde i 2020 et overskud på 10,9 mio. kr. Året inden lød overskuddet på 14,3 mio. kr., mens selskabet de tre tidligere år var underskudsgivende.

Karsten Rees holdingselskab, som han ejer med sine børn, havde i 2020 værdipapirer for knap 3 mia. kr. Overskuddet efter skat lød på 239 mio. kr. mod 655 mio. kr. i året inden.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.