Erhverv

Krisen er kolossal: Dansk medicinalselskab taber næsten 5 mia. kr.

Medicinalselskabet Leo Pharma kommer ud af 2021 med et historisk dårligt resultat og et underskud på små 5 mia. kr. I 2023 skal der igen tjenes penge, lyder det.

Artiklens øverste billede
»Vi har jo masser af folk i USA, så på den måde har vi et globalt fodaftryk. Vores omsætningsfordeling afspejler til gengæld ikke et globalt medicinalselskab, for der er en meget større del af omsætningen nødt til at komme fra USA, før vi kan kalde os selv for et normalt globalt medicinalselskab,« siger Anders Kronborg, fungerende adm. direktør i Leo Pharma. Foto: Arkiv

Løven er ikke bare skamskudt, men også skamferet til nærmest ukendelighed.

Det danske medicinalselskab Leo Pharma er i dyb krise og leverede i 2021 et underskud på 4,9 mia. kr. ud af en omsætning på lige knap 10 mia. kr.

Det med afstand dårligste resultat i historien.

»Et underskud i den størrelsesorden er ikke på nogen måde tilfredsstillende,« siger Anders Kronborg, fungerende adm. direktør i Leo Pharma.

Det dundrende underskud har mange forklaringer. Blandt de vigtigste er en forsinkelse af det store håb tralokinumab til behandling af eksem i USA, en floppet lægemiddelkandidat, store investeringer i pipelinen og dyre IT-projekter.

Derfor hjælper det heller ikke meget, at forholdsvis nye midler som Enstilar og Kyntheum til behandling af psoriasis rent faktisk klarer sig udmærket og voksede markant til et samlet salg på lige over 1,9 mia. kr.

»Vi tager skraldet nu, og så rydder vi op en gang for alle. Udover nedskrivningerne på forskning og udvikling handler det om en række IT-projekter, hvor vi er ved at rydde op i vores systemer,« siger Anders Kronborg.

Derudover har Leo Pharma bl.a. nedskrevet patidegib med 435 mio. kr.

Lægemiddelkandidaten floppede stort i det afgørende fase 3-studie, kørt af partneren Pellepharm, som Leo Pharma ejer knap 17 pct. af. Leo Pharma havde også sikret sig en option på at købe hele selskabet, men den bliver selvsagt ikke udnyttet.

»Nedskrivningen på patidegib fylder en del, men havde vi haft købt hele selskabet, havde hullet trods alt været meget større,« siger Anders Kronborg.

Dertil kommer, traditionen tro efterhånden, en amerikansk forretning i frit fald.

Mens globale medicinalselskaber henter omkring 50 pct. af sin omsætning i USA, hentede Leo Pharma efter endnu et elendigt år end ikke 3 pct. af sin samlede omsætning på verdens største medicinmarked.

Til sammenligning hentede Novo Nordisk i 2021 næsten 45 pct. af sin omsætning i USA, mens Lundbeck hentede lige over 50 pct. af salget i Nordamerika.

Årsagen skal findes i, at Leo Pharma for det første ikke har haft succes med det tidligere så store håb Picato, der i dag er blevet trukket fra markedet. Samtidig har patentudløb løbende kostet, og intet nyt er succesfuldt kommet på markedet.

»Det er tralokinumab, der skal give os den rigtige fordeling i salget mellem USA og resten af verden og den margin, vi gerne skal have forud for en børsnotering,« siger Anders Kronborg.

Tralokinumab er i dag godkendt som behandling af en bestemt type eksem i både USA og i Europa, men særligt en forsinket godkendelse i USA, har sat det danske medicinalselskab bagud.

»Forsinkelsen af tralokinumab i USA påvirker os en del, fordi vi havde indregnet salg i 2021 i vores forventninger. Det er vi så delvist lykkedes med at kompensere for ved at have lidt bedre salg i den eksisterende del af forretningen,« siger Anders Kronborg.

Selvom tralokinumab nu er lanceret i USA, skal man dog ikke forvente et stærkt 2022. Snarere tværtimod.

Godt nok forventer Leo Pharma en stigning i omsætningen til mellem 10,2 mia. kr. og 10,4 mia. kr., men driftsresultatet forventes at give et tab på mellem 3,1 mia. kr. og 3,3 mia. kr.

Den fungerende topchef, der 1. april bliver erstattet af Christophe Bourdon og går tilbage til rollen som finansdirektør, kalder både 2022 og 2023 for transformationsår. Derfra skulle det gerne blive bedre.

»Vi har en klar ambition om at levere en tocifret vækst frem mod 2025. På den korte bane er det tralokinumab, der skal drive det,« siger han.

Tralokinumab skal tage kampen op mod lægemidlet Dupixent fra franske Sanofi. Et middel, franskmændene selv forventer, vil blive det bedst sælgende i hele koncernen.

»Det gode for os er, Dupixent har været på markedet i nogle år. Sanofi har en kæmpe maskine og har sørget for at bygge markedet. For en virksomhed af vores størrelse kan det godt være en fordel at være nummer to på markedet, fordi det kræver mange muskler at bygge et nyt marked op,« siger Anders Kronborg.

Han fortæller samtidig, at det særligt med biologiske lægemidler, altså lægemidler bestående af levende organismer og ikke f.eks. en kemisk fremstillet tablet, gælder, at en del patienter ikke har effekt.

Derfor ligger der for Leo Pharma ifølge direktøren en klar fordel i at være nummer to på markedet og ikke nummer tre, fire eller fem.

»Vi forventer både at få patienter direkte på tralokinumab, men også at få en relativt stor andel af de patienter, som Dupixent enten ikke virker på, eller hvor midlet giver nogle uhensigtsmæssige bivirkninger,« siger Anders Kronborg.

Hvor meget Leo Pharma investerer i salgs- og markedsføringsaktiviteter for tralokinumab, vil Anders Kronborg ikke oplyse. Ifølge ham, fordi det er forretningsfølsomt.

Sanofi har en kæmpe maskine og har sørget for at bygge markedet. For en virksomhed af vores størrelse kan det godt være en fordel at være nummer to på markedet, fordi det kræver mange muskler at bygge et nyt marked op.

Anders Kronborg, fungerende adm. direktør i Leo Pharma

»Det er en kæmpe maskine, vi bygger op i USA, og vi kan jo ikke holde det gående med kun ét produkt. Derfor kommer vi også til at kigge på, hvad vi kan lægge på efter tralokinumab. Lige nu fokuserer vi på at få en succesfuld lancering, men så skal vi kigge på, hvad der i ’25, ’26 og ’27 også kan komme i sælgernes taske,« siger Anders Kronborg.

Kan jeres sælgere overhovedet fylde deres tid ud, hvis de kun skal rende rundt i USA og prøve at sælge tralokinumab?

»Det kan de godt de næste par år. Hvis vi får den toplinje i USA, vi regner med, så får vi også en ganske fornuftig margin,« siger Anders Kronborg.

Det kommende år bliver det vigtigt for Leo Pharma at sikre tilskud til lægemidlet i USA. Noget, der endnu ikke er lykkedes. Derfor er det ifølge Anders Kronborg også for tidligt at sige noget om, hvordan salget kommer til at gå.

»Vi kørte en meget lang proces i forhold til nye investorer, der endte med et valg om Nordic Capital. De 10-12 kapitalfonde, der har været inde og kigge, havde jo alle sammen rådgivere med, som forholdt sig til vores lanceringsplaner for tralokinumab. Derfor føler vi os også ganske komfortable med vores planer,« siger Anders Kronborg.

Nordic Capital købte i 2021 mindre end 25 pct. af Leo Pharma for en pris på 450 mio. euro.

Leo Pharma havde ved udgangen af 2021 en gæld på mere end 11 mia. kr. Det tal var til sammenligning kun lidt over 2 mia kr. ved udgangen af 2018.

Regnskabstal, Leo Pharma (i mio. kr.)


20212020
Omsætning995710133
Driftsresultat (EBIT)-4156-726
Resultat-4868-951

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.