Erhverv

Ørsted kridter banen op til gigantisk pengejagt – foreslår storsalg af nye aktier

Ørsted-bestyrelsen vil have en stående ret til at øge aktiekapitalen med op til 20 pct. Finansminister Nicolai Wammen har fået grønt lys på Christiansborg til planerne.

Artiklens øverste billede
Thomas Thune Andersen har været bestyrelsesformand i Ørsted siden 2014. Ørsted har aldrig tidligere efterspurgt en stående tilladelse fra ejerne til at sælge nye aktier. Foto: Olafur Steinar Gestsson.

Ørsted-bestyrelsen med formand Thomas Thune Andersen i front kæmper for at sikre topchef Mads Nipper adgang til en kæmpe pose milliarder, som skal øremærkes til at »understøtte« energikoncernens vision om en verden, der alene kører på grøn energi.

På den kommende generalforsamling skal de mere end 111.000 Ørsted-aktionærer derfor stemme om for første gang nogensinde at give bestyrelsen en stående tilladelse til at øge aktiekapitalen med op til 20 pct. gældende til 2027.

Med afsæt i den nuværende Ørsted-kurs vil et nysalg af 20 pct. flere aktier kaste en gevinst af sig i størrelsesordenen 67 mia. kr.

Staten sidder tungt på Ørsted med en ejerandel på 50,1 pct. Finans har bedt finansminister Nicolai Wammen om en kommentar til Ørsted-planerne.

Finansministeriet har til hensigt at støtte Ørsteds forslag til generalforsamlingen om en stående, betinget bemyndigelse af Ørsteds bestyrelse til at udstede nye aktier.

Finansministeriet

»Finansministeriet har til hensigt at støtte Ørsteds forslag til generalforsamlingen om en stående, betinget bemyndigelse af Ørsteds bestyrelse til at udstede nye aktier,« skriver Finansministeriet i en e-mail til Finans.

Folketingets finansudvalg har allerede blåstemplet Ørsted-bestyrelsens planer om et muligt nysalg af 84 mio. aktier. Det skete den 3. marts, viser et hidtil fortroligt aktstykke, som netop er blevet frigivet af Finansministeriet.

Til gengæld forbliver et bilag, der beskriver Ørsted-ledelsens »nærmere baggrund for de anførte dispositioner« fortrolig.

»Fortroligheden for bilaget vil, såfremt aktstykket godkendes, ophæves efter bemyndigelsens ophør i 2027,« fremgår det af aktstykket.

Mens finansudvalgets medlemmer øjensynlig har modtaget en orientering om Ørsteds planer for fremtidens grønne energijagt, fortæller flere analytikere til Finans, at Ørsted har henvendt sig for at understrege, at forslaget om nye aktier ikke bunder i konkrete planer om investeringer eller opkøb.

Ørsted oplyser, at man ingen kommentarer har i sagen, før generalforsamlingen har behandlet forslaget. Men milliardgevinsten fra en eventuel kapitaludvidelse er ikke tænkt til at indfri allerede annoncerede strategiske mål, lyder det.

Ørsteds generalforsamling finder sted den 8. april i København.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.