- For abonnenter
Forfatter opfordrer os til at opgive Earpods og hørebøffer: »Når vi hele tiden lytter til andre, lytter vi ikke til os selv. Og hører ikke de lyde, vi selv laver«
Det stigende støjniveau i byerne bliver af forskere vurderet som det næste store folkesundhedsproblem. Samtidig overdøver de mange menneskeskabte lyde naturen og fremmedgør os fra den. En del af løsningen på urbaniserings- og klimakrisen ligger i, at vi begynder at lytte. Det kan nemlig gøre os mere empatiske, siger videnskabsjournalist Annette K. Nielsen.
Prøv lige at høre, hvordan vanddråberne, der falder ned fra loftet, lyder, udbryder Annette K. Nielsen pludseligt under fotoseancen. Hun drejer hovedet væk fra fotografens linse og peger op mod det cirkulære glasloft 16 meter over os i Palmehuset i Botanisk Have i København.
Dråberne kommer af det fugtige klima, som de mange tropiske og subtropiske planter har brug for, og det grønlige tapet, som planterne tilsammen udgør overalt i huset, akkompagneres af en cikadelignende summen, der gør, at man ikke umiddelbart hører vanddråberne oppefra. Men koncentrerer man sig om at lytte efter, træder vanddråberne frem i lydbilledet.
Det er netop et øget fokus på lydene i vores hverdag, som Annette K. Nielsen advokerer for i sin bog ”Med på en lytter”, der udkommer den 27. april:
»Hvis man begynder at lytte mere bevidst, vil noget af det, som umiddelbart lyder som støj, få karakter af noget andet,« siger hun og eksemplificerer: