Coop skærer omkostninger for millioner og skruer op for prisfokus
Dagligvarekoncernen Coop Danmark kom ud af 2021 med vækst i salget og dyk i indtjeningen. De første måneder af 2022 har skabt nyt pres, og forventningen er derfor, at året giver et betydeligt lavere resultat end i fjor.
En hurtig reduktion af omkostninger for 200 mio. kr. og et større fokus på billigere varer.
Sådan lyder planen lige nu hos den danske dagligvarekoncern Coop Danmark, efter at de seneste par måneder har forandret markedet og forbrugernes indkøbsmønstre.
Coop Danmark, der indgår i andelskoncernen bag med 1,9 mio. danske forbrugere som ejere, har netop præsenteret regnskab for 2021.
Det samlede driftsresultat (ebit) for Coop Danmark og de selvstændige brugsforeninger, som også driver en række af butikkerne, endte på 551 mio. kr. Det er 348 mio. kr. mindre end året før - men over niveauet i 2019 og dermed før corona-pandemien ramte.
Omsætningen i den samlede koncern med 1.065 dagligvarebutikker steg med 3 pct. til 46 mia. kr.
»Vi er tilfredse med resultatet. Det viser, at hverdagen ramte dagligvarehandlen igen i 2021, efter at det første corona-år gav meget stor medvind i kraft af nedlukninger og flere danskere hjemme. Her i 2022 er forbrugerne og vi så blevet hårdt ramt af pris- og omkostningsstigninger som følge af krigen i Ukraine,« siger bestyrelsesformand Lasse Bolander.
Han peger på, at årsresultatet også er påvirket af store investeringer i en digital transformation af hele Coop-virksomheden og udrulningen af den nye kæde Coop 365 Discount.
Den aktuelle krise med prisstigninger, høj inflation og krig i Europa præger hele dagligvaresektoren. Coop Danmarks koncernchef Kræn Østergaard Nielsen valgte derfor i den forløbne uge at lancere en plan, der både indeholder en reduktion af omkostningerne og sætter fart i nye tiltag, der har fokus på netop pris og discount.
Det betyder bl.a., at 100 stillinger i koncernens hovedkvarter i Albertslund – kaldet Servicekontoret - skal nedlægges. Samlet har Coop 10.500 fuldtidsansatte. Dertil kommer 5.800 ansatte hos de selvstændige brugsforeninger.
»Vi må tage højde for, at markedet falder og derfor reducere omkostninger. Planen er at finde 100 mio. kr. i butikker og 100 mio. i Servicekontoret. Efter ændringer gennem 2021 ser vi i år meget hurtige forandringer, som gør, at der er lidt tåget og med mørke skyer, når vi kigger fremad,« siger Kræn Østergaard Nielsen.
Han peger på, at Coop Analyse netop har lavet en ny undersøgelse blandt 1.000 forbrugere, som viser, at halvdelen nu vil gå efter pristilbud, når de køber ind, og mange flere end tidligere vil vælge billige prisvarianter.
Derfor vil Coop ruste sig med både mere discount, men også bl.a. inden for egne varemærker – kaldet private label.
»Forbrugertilliden er under finanskrisens niveau. Forbrugerne og vi mærker inflationen. Som kundeejet dagligvareselskab hader vi prisstigninger. Men vi må bare konstatere, at vi ser stigende priser og omkostninger, så der er en voldsom regning at betale for alle,« siger Kræn Østergaard Nielsen.
Mens Coop med discount især satser på kæden Coop 365 Discount, ligger hovedvægten af koncernens forretning inden for supermarkeder med kæderne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og Irma.
Kræn Østergaard Nielsen fastslår, at selvom de butiksformater lige nu har modvind, er planen også der at være offensiv.
»Vi skal gøre os mere relevante og komme stærkere ud af inflationskrisen. Det skal bl.a. ske med fokus på, hvad supermarkederne også kan og rummer – eksempelvis med billige varer. Vi er et i marked med op- og nedgangstider. Opgaven er at være relevante i supermarkeder selv i tider som disse. Kriser giver også muligheder.«
Coop Danmark var tidligere den største dagligvareaktør her i landet. Men de seneste år har Coop mistet markedsandele, så Salling Group med Føtex, Bilka og Netto ligger på en sikker førsteplads målt på det parameter.
Ifølge interne opgørelser i branchen har Salling op mod 36 pct. af markedet, mens Coops andel formentlig nu ligger omkring de 30.
Coop har flere gange udtrykt ambitioner om at vokse igen og vinde markedsandele.
»Markedsandele er ikke et mål i sig selv, men snarere at være bedst på markedet. Andelen kan vokse ved at købe sig til tom omsætning. Det vil vi ikke. Vi tror på den langsigtede vækst, som også skal kunne give nye markedsandele. Men da vi er stærke på supermarkeder, som nu pludselig har fået lidt modvind, bliver det sværere at vinde markedsandele på den korte bane. Vi vinder til gengæld med Coop 365,« siger Kræn Østergaard Nielsen.