Erhverv

Solgte brændstof til russerne: Nu lukker dansk oliefirma omstridt kontor i Rusland

Dan-Bunkering har lukket sit kontor i Rusland som reaktion på krigen i Ukraine. Kontoret stod for handlerne i en sag, hvor selskabet blev dømt for at overtræde EU-sanktioner.

Artiklens øverste billede
Bunker Holding er verdens største leverandør og skibsbrændstof. I december 2021 blev selskabet dømt for at have overtrådt sanktionerne mod at levere brændstof til anvendelse i krigen i Syrien fra 2015 til 2017. Handlerne skete via selskabets kontor i Rusland. Arkivfoto: Brian Karmark

Det fynske oliehandelsfirma Dan-Bunkering har lukket sit omstridte kontor i den russiske provins Kaliningrad.

Kontoret stod for handlerne i en meget omtalt straffesag, som endte med, at Dan-Bunkering blev dømt for at bryde EU’s sanktioner mod at levere brændstof til krigen i Syrien.

Men i denne uge er kontoret, der dækkede over tre russiske oliehandlere, lukket helt ned.

Nedlukningen sker som konsekvens af Middelfart-selskabets beslutning om ikke længere at handle med olie eller kunder i Rusland på grund af krigen i Ukraine.

»Som følge af dette stop for samarbejde med russiske modparter, er Dan-Bunkerings kontor i Kaliningrad lukket ved udgangen af regnskabsåret 30. april 2022. I kraft af beslutningen om et stop for samhandel med russiske modparter, kan vi ligeledes afkræfte at Dan-Bunkering afhenter russisk fuel eller andre produkter i russiske havne,« lyder det i et skriftligt svar til Finans.

Dan-Bunkering er en del af den danske koncern Bunker Holding. Gruppen er ejet af den fynske forretningsmand Torben Østergaard-Nielsen og hans to døtre. Den er verdens største leverandør af skibsbrændstof.

I december 2021 blev Dan-Bunkering, Bunker Holding og koncernens topchef, Keld R. Demant, dømt for at have brudt EU’s sanktioner mod at levere flybrændstof til anvendelse i Syrien under borgerkrigen fra 2015 til 2017.

I alt leverede Dan-Bunkering 172.000 tons flybrændstof til to selskaber, der købte ind på vegne af det russiske militær. Det skete på et tidspunkt, hvor russerne fløj bombetogter for præsident Bashar Al-Assad med store civile tab til følge.

Dan-Bunkering og Bunker Holding blev idømt 34 mio. kr. i bøde, mens fortjenesten på knap 16 mio. kr. blev konfiskeret. Keld R. Demant fik desuden en betinget fængselsstraf på fire måneder for en uagtsomt overtrædelse af sanktionerne.

Alle 33 handler blev lavet af Dan-Bunkerings kontor i Kaliningrad, som nu er lukket. Bunker Holding understreger, at det ikke har leveret brændstof eller handlet med det russiske militær i flere år.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.