Sportmaster overtages af britisk storkoncern, mens ejere med tråde til Rusland er ude
De hidtidige ejere har netop indgået aftale med en britisk storkoncern om, at denne overtager detailkæden Sportmaster Danmark. En handel som er udløst af reaktioner på Ruslands invasion i Ukraine.
Efter ni ugers salgsproces er der fredag aften underskrevet en handel om den danske detailkæde Sportmaster med 75 butikker og onlinesalg.
Ny ejer er den børsnoterede, britiske detailkoncern Frasers Group.
Handlen er en direkte udløber af den russiske invasion i Ukraine tilbage i februar.
Sportmaster Danmark blev i december 2019 overtaget af et selskab i Singapore, som ejes af ukrainskfødte russere med aktuel adresse i Schweiz. Selskabet, Sportmaster Group, blev oprindeligt stiftet af de tre ejere i 1992 i Rusland og med sportsbutikker i en række lande – bl.a. Rusland.
Netop krigen i Ukraine og ejerskabet bragte danske Sportmaster i modvind hos forbrugere, som mener, at alt med en russisk relation skal boykottes.
I marts blev det derfor offentliggjort, at Sportmaster var sat til salg.
Frasers Group driver en række detailvirksomheder inden for bl.a. sport, fitness, livsstil og luksus-brands. Blandt aktiviteterne er sportskæden Sports Direct med 800 butikker i Storbritannien og 486 rundt om i Europa.
Andreas Holm, der er adm. direktør for Sportmaster Danmark, ser frem til at blive del af koncern, som han kalder »blandt de absolutte sværvægtere i Europa og internationalt.«
»Vi har begge stort fokus på brand-udvalg, omnichannel og de fysiske butikker. Sports Direct har ca 1.280 butikker, og vores 75 danske butikker er et væsentligt første bidrag samt et vigtigt strategisk skridt ind i Norden,« siger Andreas Holm.
På spørgsmålet om, hvor mange andre bydere, der har været forhandlinger med, lyder svaret fra Andreas Holm:
»Frasers Group og Sports Direct var hurtigt på banen og er den rigtige køber. Andre muligheder er historie og i øvrigt fortroligt.«
Om perioden siden den russiske invasion i Ukraine i februar og det fokus som siden har været på virksomheder, der på en eller anden vis kan linkes til Rusland, som Sportmaster, siger Andreas Holm, at det var været de mest intense måneder, som han hidtil har oplevet.
»Det er svært at sætte ord på, men vores fastlagte strategi blev overflødig, og arbejdsdagene har været uforudsigelige. At skærme en virksomhed i forhold til en krig og store følelser er umådelig svært. Derfor er jeg også helt utrolig glad for, at vi ikke bare kom igennem perioden, men faktisk stærkere ud af den end vi gik ind. Jeg er utrolig glad på medarbejdernes vegne. Alle har arbejdet hårdt for, at den her salgsproces er lykkedes.«
Parterne ønsker ikke at oplyse betingelser eller indhold i handelsaftalen.
I en meddelelse fastslås, at detaljerne er fortrolige, men »det centrale er, at virksomheden og de danske arbejdspladser videreføres. Salget bidrager ikke til de tidligere ejeres økonomi og heller ikke til den russiske økonomi.«
Sportmaster har endnu ikke offentliggjort regnskab for 2021.
Siden 2012 har den danske detailvirksomhed været præget af år med millionunderskud. Lige før overtagelsen tilbage i december 2019 blev det meldt, at en konkurs da kunne have været en realitet.