Erhverv

Markederne er rødglødende: Prisen på oksekød går gennem loftet

Det bliver dyrt, hvis der skal gode bøffer på grillen i år. Prisen på oksekød fortsætter med at stige lodret til niveauer, der aldrig er er set før.

Artiklens øverste billede
Prisen på okse- og kalvekød fortsætter med at stige lodret. Det skæpper i kassen hos landmændene og koster dyrt for forbrugerne. Foto: Joachim Adrian

Dansk oksekød sælger som varmt brød, og slagterierne hæver i ekspresfart priserne til niveauer, der aldrig er set før.

Danish Crown, som er den dominerende aktør i markedet, hæver fra næste uge afregningsprisen til landmændene med yderligere 75 øre. pr. kilo oksekød. Dermed er prisen steget omkring 60 pct. i løbet af et år, og den gennemsnitlige betaling til landmændene nærmer sig nu 32 kr. pr. kilo.

Alene i løbet af de seneste fem uger er afregningen steget 2,7 kr. pr. kilo, og værdien af dansk oksekød er dermed steget til det i særklasse højeste niveau nogensinde.

Andelsselskabet Danish Crown er ejet af de danske landmænd, og udviklingen i betalingen for landmændenes leverancer af kreaturer afspejler en tilsvarende udvikling i slagteriselskabets indtjening.

Den har gennem længere tid været stejlt opadgående, fordi markedet for oksekød i Europa er præget af vigende produktion og en overordentlig stærk efterspørgsel.

Det vigende udbud skyldes blandt andet, at importen af oksekød fra lande som Australien og Argentina er faldet under coronakrisen, hvor markedet i Europa var helt i bund som følge af nedlukninger. Under nedlukningen har producenterne i Sydamerika og Australien fundet nye kunder i blandt andet Asien og fortsætter foreløbig med at sende varerne den vej.

Samtidig falder antallet af slagtninger i EU svagt, fordi bestanden af malkekøer er vigende i en række lande. Tilmed får den seneste tids stigende mælkepriser landmændene til at vente lidt længere med at sende køerne til slagtning.

Mens udbuddet viger, er der fuld fart på efterspørgslen, oplyser salgsdirektør Henning Sønnichsen fra Danish Crown Beef i en aktuel markedsberetning.

Efter to år med utallige aflyste familiefester og restaurantbesøg har danskerne travlt med at indhente det forsømte.

»Både i catering- og restaurationsbranchen er der i denne tid godt gang i fester og konfirmationer. Selvom priserne er høje, er det som oftest oksekødet, som står højt på menuen i form af især traditionelle udskæringer som hele stege, oksemørbrad og mørbradbøfferne,« oplyser Henning Sønnichsen.

Han tilføjer at det gode (grill) vejr og de lyse aftener sætter endnu mere fart på salget. Forude venter festivalsæsonen, som plejer at give efterspørgslen endnu et nøk opad.

Danish Crown offentliggjorde torsdag et halvårsregnskab, hvor de stærkt stigende priser har fået omsætningen i oksekødsforretningen til at stige 30 pct. til 2,9 mia. kr. I regnskabet betegnes markedet for oksekød som »nærmest rødglødende«.

Danish Crowns konkurrent Himmerlandskød hæver i denne uge afregningen med helt op til 80 øre pr. kilo, og de bedste typer af kreaturer afregnes nu med næsten 40 kr. pr. kilo. Himmerlandskød melder om stærk efterspørgsel fra både detailhandel og foodservice i Danmark. Eksporten til Sydeuropa holder niveauet trods de høje priser og ventes at stige yderligere frem mod den kommende turistsæson.

I Danmark er forbrugerprisindekset på oksekød steget omkring 20 pct. det seneste år. Stigningen kommer efter en lang årrække med stort set stabile priser på oksekød.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.