Erhverv

Kæmpekrav mod detroniseret Genan-stifter Bent A. Nielsen: Havde 1.200 kr. på kontoen

Konkursadvokat Boris Frederiksen er gået i gang med at kortlægge Genan-stifter Bent A. Nielsens gæld og aktiver.

Artiklens øverste billede
Bent A. Nielsen stod bag dækvirksomhederne Genan og Viborg Gruppen. Nu sidder han i fængsel for bedrageri og mandatsvig og er personligt konkurs. Foto: Mads Hansen

Den fængslede Genan-stifter, Bent A. Nielsen, er blevet mødt med et gigantisk krav, efter at han i marts blev erklæret personligt konkurs.

Ifølge en redegørelse til skifteretten kræver hans kreditorer 1.019.383.213,19 kr. fra den fallerede tidligere dækkonge.

En ikke uvæsentlig del af regnestykket er dog, at stor del af kravet formentlig stammer fra et tysk selskab, som han selv ejer sammen med sine børn.

Det fremgår ikke af redegørelsen, hvilke kreditorer der står bag milliardkravet, men på et retsmøde i marts meddelte Bent A. Nielsens advokat, at det tyske selskab, BAN International GmbH, har et tilgodehavende hos Bent A. Nielsen på 866 mio. kr.

»Jeg har ingen gæld overhovedet, så jeg skylder ingen penge til andre end mig selv udover et konfiskationskrav, som er uberettiget,« lyder det fra en ophidset Bent A. Nielsen over telefonen.

Bent A. Nielsen blev kaldt en af landets rigeste mænd, efter at han i 2002 solgte dækservicevirksomheden Viborg Gruppen til Michelin for 2,2 mia. kr.

Salget endte efterfølgende i et juridisk slagsmål og et fortroligt forlig.

I mellemtiden var Bent A. Nielsen i fuld gang med at opbygge sin næste virksomhed, Genan, der gjorde en forretning ud af at genbruge brugte bildæk.

Han ejede virksomheden sammen med pensionskassen PKA, men det hele ramlede i 2014, da det viste sig, at regnskaberne var forkerte, og han måtte aflevere sine aktier til PKA for et symbolsk beløb.

Efterfølgende blev han meldt til politiet, og i 2021 blev han idømt seks års fængsel for bedrageri og mandatsvig.

Ifølge dommen havde han ført Genans bankforbindelser bag lyset i forbindelse med et milliardlån, ligesom han havde brugt 73 mio. kr. af virksomhedens penge til private formål.

Udover fængselsstraffen besluttede retten, at 73 mio. kr. skulle konfiskeres, men selv om landsrettens dom var en stadfæstelse af en tidligere byretsdom, fastholder Bent A. Nielsen i dag, at han blev dømt uberettiget.

Nu ligger konfiskationskravet hos Gældsstyrelsen, der fik Bent A. Nielsen erklæret personligt konkurs i marts 2022, og derfor er den kendte konkursadvokat Boris Frederiksen gået i gang med at kortlægge hans gæld og aktiver.

Allerede på retsmødet i marts 2022, da Gældsstyrelsens konkursbegæring blev behandlet af skifteretten i Herning, gjorde Bent A. Nielsen det klart, at der ikke var nogen penge at komme efter.

Hans kone ejede huset i Ikast, og han havde blot 1.200 kr. på bankkontoen. Han skyldte ydermere sin kone 2,3 mio. kr., og så meldte hans eget selskab, BAN International GmbH i Tyskland, sig på banen med et krav mod ham på 866 mio. kr.

Det fremgår ikke af retsbogen, hvordan kravet er opstået, og Bent A. Nielsen vil ikke redegøre for det.

»Alle de tal vil jeg ikke kommentere på nuværende tidspunkt. Det vil jeg måske, når en kurator er på plads,« siger han med henvisning til, at han forsøger at få Boris Frederiksen afsat som kurator.

Allerede på retsmødet i marts forsøgte Bent A. Nielsens advokat at få lov til selv at vælge kurator, eftersom BAN International GmbH var største kreditor i konkursboet.

Det afviste skifteretten med henvisning til, at det var Gældsstyrelsen, der havde begæret erhvervsmanden konkurs, ligesom styrelsen havde »peget på flere forhold, der skulle undersøges under bobehandlingen, også i forholdet mellem Bent Asbjørn Nielsen, det tyske selskab og dettes ejerkreds«.

Gældsstyrelsen oplyste på retsmødet desuden, at det havde yderligere et tilgodehavende på 75 mio. kr. – altså udover de 73 mio. kr. fra konfiskationsdommen.

Dette krav bestrider Bent A. Nielsen, ligesom han oplyser, at han stadig arbejder på at få Boris Frederiksen skiftet ud.

Indtil videre er det altså ikke lykkedes.

Det er heller ikke lykkedes Boris Frederiksen at finde aktiver, der kan realiseres.

Ifølge hans seneste redegørelse om konkursbehandlingen til skifteretten fra april ejer Bent A. Nielsen ejer aktier i to danske selskaber samt i førnævnte BAN International GmbH.

Det var gennem disse selskaber, at han tidligere ejede en del af Genan-koncernen.

Han måtte dog aflevere aktierne til pensionskassen PKA for et symbolsk beløb, da det viste sig, at virksomheden slet ikke havde den værdi og den indtjening, som regnskaberne viste.

Boris Frederiksen skriver i redegørelsen til skifteretten, at han forgæves har bedt om bogførings- og selskabsmateriale fra Bent A. Nielsens selskaber, og derfor er de foreløbigt medtaget til en »erindringsværdi« på 1 kr.

Bent A. Nielsen siger, at han har afleveret alt det materiale, han er forpligtet til efter loven.

Kurator har også interesseret sig for en vinsamling på Bent A. Nielsens privatadresse. Bent A. Nielsen har dog forklaret, at vinene er ejet af det tyske selskab og hans datter, og mens Boris Frederiksen afventer dokumentation for dette, er vinsamlingen ligeledes medtaget i redegørelsen til en erindringsværdi på 1 kr.

Dermed summer aktiverne foreløbigt op til samlet 2 kr., mens gælden altså overstiger 1 mia. kr.

Som nævnt fremgår det ikke af redegørelsen, hvem der har anmeldt krav udover Gældsstyrelsen og Bent A. Nielsens tyske selskab, men han bekræfter selv over for Finans, at også PKA har rejst et krav i konkursboet.

»Det er helt ude i skoven. Det er så tosset og vanvittigt, at jeg ikke kan tage det alvorligt. Jeg skylder ikke PKA fem flade øre. Til gengæld skylder de mig en masse penge,« siger Bent A. Nielsen, der truer med at politianmelde PKA som følge af sagen.

»Men du får mig ikke til at kommentere på et krav, som er så kugleskørt,« siger han.

PKA har ingen kommentarer.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra kurator Boris Frederiksen. Ifølge redegørelsen vil han i den kommende tid navnlig fokusere på blandt andet omstødelsesundersøgelser.

Det betyder, at eventuelle transaktioner med nærtstående og lignende vil blive gransket med henblik på at fastslå, om de har været til skade for kreditorerne, og om de kan kræves tilbageført.

Bent A. Nielsen er 79 år og er ifølge eget udsagn i gang med at afsone sin dom. Han vil ikke oplyse, hvor afsoningen finder sted.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.