Erhverv

Populær rentefinte er snart slut – milliarder forventes at blive tvangsudbetalt

Fra midten af juni vil Skattestyrelsen tvangsudbetale indestående på over 200.000 kr. fra en skattekonto.

Artiklens øverste billede
Skatteminister Jeppe Bruus (S) har fremsat et lovforslag, der forventes vedtaget og fra midten af juni sænker beløbsgrænsen betragteligt på den rentefrie skattekonto.

En populær ordning, som tusindvis af danske virksomheder har benyttet sig af, synger nu på sidste vers. I hvert fald i det betydelige milliardomfang, som ordningen har haft de seneste år.

Under coronakrisen fik virksomheder mulighed for at indsætte op til astronomiske 100 mia. kr. på deres skattekonto i Skattestyrelsen. En konto, som alle virksomheder skal have, og som bruges til afregning af bl.a. skat og moms til det offentlige. Modsat bankerne tilskrives indeståender på skattekontoen ikke negative renter.

Siden februar har beløbsgrænsen været sat til 350 mio. kr. pr. virksomhed, men nu ser grænsen ud til at blive sænket betydeligt. Endda knap et år før tid.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) har nemlig fremsat et lovforslag, der fra midten af juni vil sænke beløbsgrænsen til 200.000 på skattekontoen - den normale beløbsgrænse, som den var før coronakrisen.

Oprindeligt var det planen, at beløbsgrænsen på 200.000 kr. først skulle gælde fra maj 2023.

Ifølge Henning Boye Hansen, chefkonsulent i revisionshuset BDO, er det fornuftigt at udfase ordningen, som har været brugt som både en sparegris og et værn mod negative renter.

»Staten skal ikke agere bank for virksomhederne. Af hensyn til de mindre virksomheder kunne man dog godt overveje, om loftet skulle være lidt højere,« siger han.

Henning Boye Hansen er chefkonsulent i revisionshuset BDO.

Indestående på over 200.000 kr. vil efter den 15. juni blive tvangsudbetalt af Skattestyrelsen. Ifølge skatteministerens lovforslag forventes der at blive tvangsudbetalt 36 mia. kr. til danske virksomheder.

»Det pludselige stop er et godt eksempel på det, som erhvervslivet hader mest. Nemlig at reglerne ændres med korte intervaller. Det er kun et år siden, at ordningen blev forlænget til den 1. maj 2023, og nu kan det pludselig ikke gå hurtigt nok med at få lukket den,« siger Henning Boye Hansen, der forventer skatteministerens lovforslag vedtaget.

Tidligere tal, som BDO har fået oplyst fra Skattestyrelsen, viste at 189.000 virksomheder med udgangen af 2020 frivilligt havde indbetalt i alt 49,2 mia. kr. på deres rentefrie skattekonto.

De tilsvarende tal ultimo 2019 var 113.000 virksomheder og et indestående på i alt 2,9 mia. kr.

Ifølge det nye lovforslag fra Jeppe Bruus var der ved udgangen af januar 2022 indestående på virksomheders skattekonti for i alt 47 mia. kr., som ikke kunne forklares med kommende betalinger af A-skat og moms.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.