Erhverv

Pensionsfrygt: De fleste er bekymrede - få ændrer risikoprofil

Mange danskere er nervøse for, at aktieuroen udhuler deres pension, men de har alligevel ikke ændret deres investerings taktik.

Artiklens øverste billede
Rigtig mange danskere frygter for deres pensionsopsparing med tanke på den seneste tids store kursfald. Men de færreste ændrer alligevel risikoprofil til en mere sikker eksponering.

Rigtigt mange danskere er bekymrede for om deres pensionsopsparing bliver udhulet af den seneste tids tumult på aktiemarkederne.

Alligevel har de færreste valgt at ændre deres risikoprofil, viser en undersøgelse fra Epinion foretaget for Sampension.

Over halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen svarer, at de i ”meget høj”, ”høj” eller ”nogen” grad er bekymrede for, at krigen i Ukraine og den afledte uro på finansmarkederne vil påvirke deres pensionsopsparing negativt.

28 pct. er i ”mindre” grad bekymrede, mens blot 11 pct. ”slet ikke” har bekymringer.

»Efter et 2021 med kraftig medvind har finansmarkederne i år været præget af voldsom uro og store udsving. Det er jo aldrig sjovt, når markederne falder betydeligt på kort tid, som vi har set i årets første måneder. Og derfor er det også helt naturligt, at mange danskere bekymrer sig over, hvad denne turbulens betyder for deres pensionsopsparing,« siger Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgivningschef i Sampension.

Men Epinion har samtidig spurgt de bekymrede, om de på baggrund af uroen har overvejet at ændre deres risikoprofil.

Eventuelt at ændre den mod investeringer med lavere risiko.

Blandt de personer, der angiver at være bekymrede, har 14 pct. overvejet at skrue ned for investeringsrisikoen – og heraf svarer ca. halvdelen (53 pct.), at bekymringerne rent faktisk har fået dem til at vælge lavere risiko.

»Det er fuldt forståeligt, hvis man i denne tid med stor finansiel uro har følt sig fristet til at ændre på sin investeringsprofil, så opsparingen investeres med mindre risiko. Men her er det vigtigt at huske på, at pensionsopsparing typisk er langsigtet investering, og at opsparingen på længere sigt ikke vil være påvirket af kortvarig uro,« siger siger Anne-Louise Lindkvist.

Hun peger på, at man generelt skal vælge sin investeringsprofil i rolige tider ud fra indkomst-, forbrugs-, formue- og familieforhold.

»Hvis man har det rigtig skidt med den aktuelle uro på finansmarkederne, hvilket måske særligt kan gælde for pensionister og danskere med kort tid til pension, kan man overveje at skifte til en investeringsprofil med lavere risiko,« siger Anne-Louise Lindkvist.

På aktiemarkederne er det typisk sådan, at det er svært at vinde på både gynger og karruseller. En lavere risikoprofil betyder, at man ofte ikke får den samme gevinst, når aktiemarkedet vender igen.

Undersøgelsen viser desuden, at der er flest i den ældste aldersgruppe (57-65 år), som er bekymrede for, at uroen påvirker deres pensionsopsparing negativt.

Men samtidig er der i denne gruppe den laveste andel, som overvejer at skrue ned eller har skruet ned for investeringsrisikoen i pensionsopsparingen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.