Erhverv

Ansatte krævede merbetaling for omklædning til varmt arbejdstøj: Nu har en dommer afgjort lønstriden

Den 2. maj satte en voldgift punktum i en strid mellem ansatte og en virksomhed om løn for 10 minutter daglig brugt på bl.a. at klæde om til termoundertøj og varmt arbejdstøj.

Artiklens øverste billede
Spørgsmålet om betaling for ansattes omklædning til varmt arbejdstøj er netop blevet afgjort i en voldgift. Fiskehallen i Thyborøn (billedet) var ikke en del af den nylige sag. Foto: Thomas Borberg

Skal virksomheder betale ekstra  for ansattes omklædning til arbejdstøj? Det har en ny voldgiftskendelse netop taget stilling til.

Den aktuelle sag, som DI omtaler i et nyhedsbrev, handlede om medarbejdere på et lager, hvor temperaturen er så lav, at medarbejderne er nødsaget til at iføre sig termoundertøj og varmt arbejdstøj, inden dagens arbejde går i gang.

Omklædningsritualet tager ca. 5 minutter i hver ende af arbejdsdagen.

»Medarbejderne anførte, at omklædningen burde betragtes som en del af arbejdstiden, og at virksomheden derfor burde acceptere, at de stemplede ind forud for omklædning til arbejdstøj og stemplede ud efter omklædning til privat tøj,« skriver DI om sagen, som erhvervsorganisationen ikke var involveret i.

Virksomheden mente derimod, at tiden brugt på omklædning var for medarbejdernes egen regning.

Som en del af overenskomsten på stedet er det således aftalt, at virksomheden kvit og frit stiller arbejdstøj til rådighed for de ansatte, mod at tøjet forbliver på virksomheden.

Den aftale kræver til gengæld, at de ansatte nødvendigvis skifter til og fra arbejdstøj på virksomheden, lød et af virksomhedens argumenter i sagen.

Samtidig henviste virksomheden til, at omklædning på stedet har været anset for at være ulønnet siden 1969, fordi overenskomsten bl.a. tager højde for tid brugt på omklædning, når der er løbende er aftalt aflønning for de ansattes effektive arbejdstid.

Voldgiftsdommeren afsagde sin kendelse i sagen den 2. maj. Her lød det, at når der stilles krav om, at omklædning skal ske på virksomheden, anses den brugte tid som udgangspunkt for arbejdstid.

Alligevel endte forbundet, som førte sagen på medarbejdernes vegne, med at tabe sagen.

»Hvad aflønning for denne arbejdstid angår, er der dog ikke noget i vejen for, at der kan indgås aftale om, at timelønnen for tiden i produktionen også omfatter tid brugt på omklædning,« fremgår det af DI-omtalen.

Ifølge DI henviste dommeren yderme til, at betaling for omklædning på den pågældende virksomhed historisk har været betragtet som en del af medarbejdernes sædvanlige timeløn, idet punktet aldrig tidligere har givet anledning til tvister.

Det blev af voldgiftsdommeren set som et tydeligt tegn på, at den aftalte løn indeholder betaling for tiden brugt på omklædning. Derfor endte striden uden ekstra betaling til lagerarbejderne for den daglige omklædning til og fra arbejdstøj.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.