• Opdateret 03/06/2022 kl. 19:02
Erhverv

Hovedmistænkt i udbytteskandale er anholdt i Dubai

Anholdelsen kommer efter, at Danmark og Dubai tidligere på året indgik en udleveringsaftale.

Artiklens øverste billede
Sanjay Shah, der er mistænkt for at være involveret i svindel med udbytteskat. Foto: PR

Den hovedmistænkte i skandalesagen om påstået svindel med udbytteskat, Sanjay Shah, er blevet anholdt i Dubai.

Det blev kl. 11.10 dansk tid offentliggjort i et tweet fra politiet i Dubai, der senere blev fulgt op af en pressemeddelelse fra det danske udenrigsministerium.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Ifølge en officiel udtalelse på Dubais politis Facebook-profil er arrestationen kommet i stand efter et tæt samarbejde mellem myndighederne i golfstaten og Danmark.

Chefen for Dubais General Department of Criminal Investigations, Jamal Al Jallaf, understreger i det officielle Facebook-opslag, at:

»Hr. Sanjay Shah vil blive overdraget til de kompetente danske myndigheder, efter han har været fremstillet for den offentlige anklager i Dubai, og efter der er taget juridiske skridt til at fuldbyrde udleveringsanmodningen i henhold til international lov.«

Shah har i årevis været uden for myndighedernes rækkevidde, fordi han har boet i luksus på den kunstige palmeø, Palm Jumeirah, i Dubai, som Danmark ingen udleveringsaftale havde med.

Den kom imidlertid på plads i marts i år, og allerede dengang fortalte daværende justitsminister Nick Hækkerup, at aftalen blev indgået med det formål at få to konkrete personer udleveret til Danmark.

Den ene var Sanjay Shah, der stod bag firmaet Solo Capital i London, og som spiller en hovedrolle i udbyttesagen, hvor myndighederne vurderer, at den danske statskasse er blevet frastjålet omkring 12,7 mia. kr.

»Jeg er en meget glad justitsminister. Anholdelsen i Dubai understreger, hvorfor det var så vigtigt, at regeringen lykkedes med at lave en udleveringsaftale med De Forenede Arabiske Emirater for nyligt. Den danske statskasse er blevet snydt for et svimlende beløb, og det skal selvfølgelig ikke være muligt for formodede gerningsmænd at skjule sig i Mellemøsten og dermed undgå at blive stillet til ansvar i en dansk retssal,« udtaler justitsminister Mattias Tesfaye i pressemeddelelsen.

»Nu afventer jeg den retlige proces i de Forenede Arabiske Emirater, og krydser fingre for, at det ender med, at vi kan få Sanjay Shah på et fly til Danmark, så han kan blive retsforfulgt her i landet,« fortsætter han.

Finans har været i kontakt med Sanjay Shahs talsmand Jack Irvine. Han er pt på ferie og var uvidende om, at Sanjay Shah var blevet arresteret i Dubai.

Shahs danske advokat, Kåre Pihlmann, bekræfter imidlertid anholdelsen. Han oplyser endvidere, at han ikke har været i kontakt med sin klient, og at han ikke ved, om Shah vil lade sig udlevere til Danmark frivilligt.

Ifølge pressemeddelelsen er anholdelsen sket på baggrund af et tæt samarbejde med emiratiske myndigheder, og udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler, at der ligger en »solid diplomatisk indsats bag fra bl.a. ambassaden i Abu Dhabi og generalkonsulatet i Dubai.

»Vi fortsætter den tætte dialog med myndighederne i håb om, at Sanjay Shah inden længe bliver udleveret til retsforfølgelse i Danmark,« udtaler Jeppe Kofod.

Sagen om påstået svindel med udbytteskat blev afsløret i sommeren 2015, da det gik op for skattevæsenet, at et netværk af udenlandske selskaber og forretningsfolk uberettiget havde fået refunderet udbytteskat for milliarder af kroner.

Udenlandske aktionærer har i nogle situationer ret til at få tilbagebetalt dele af eller hele den skat, som bliver opkrævet automatisk, når selskaber udbetaler udbytte.

Det viste sig senere, at det daværende Skat kun havde udført minimal kontrol af, om ansøgere rent faktisk også havde krav på refusion af udbytteskat, og kredsen af selskaber og personer havde udnyttet hullet til at kræve milliarder retur, inden det gik op for Skat, hvad der var på færde.

Allerede i januar 2021 offentliggjorde anklagemyndigheden, at Sanjay Shah var blevet tiltalt for svindel for 9,6 mia. kr., hvilket gør ham til den suverænt største fisk i det retsopgør, som myndighederne har rejst efterfølgende.

Der er ligeledes rejst tiltale over for en stribe andre personer, ligesom Skattestyrelsen har rejst flere hundrede erstatningssager i andre lande i forsøget på at få nogle af de mange penge tilbage i statskassen.

Foreløbigt forventer styrelsen, at udgifterne til retsopgøret vil løbe op i 4,3 mia. kr. Til gengæld skønner styrelsen, at op til 9,5 mia. kr. kan hentes tilbage gennem retssagerne, der dog ikke forløber helt som forudset.

For eksempel har skattevæsenet krævet 1,2 mia. kr. af advokatfirmaet Bech-Bruun, men i april tabte skattevæsenet sagen i landsretten. Nu er dommen anket til Højesteret.


Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.