Erhverv

Landets rigeste er ejere: Virksomhedsfabrik må sluge sin første konkurs

En opbremsning i markedet for venturekapital betyder nu, at virksomhedsfabrikken Founders har ladt et porteføljeselskab gå konkurs.

Artiklens øverste billede
Anders Holch Povlsen, Kjeld Kirk Kristiansen og Niels Jacobsen er tre vigtige personer for virksomhedsfabrikken Founders, som nu har set sit første modne porteføljeselskab gå konkurs. Fotocollage: Foto: (tv) Jyllands-Posten. Foto: (midten) Mathias Svold. Foto: (th.) Niels Hougaard

Danmarks to rigeste enkeltpersoner, Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen og Lego-overhovedet Kjeld Kirk Kristiansen, må konstatere en sjældenhed af de større.

At et dansk selskab, som de to erhvervsikoner ultimativt er medejere af, er gået konkurs. Faktisk er det ifølge erhvervsdatabasen BIQ ikke sket i nyere tid, at et dansk selskab, som Anders Holch Povlsen og Kjeld Kirk Kristiansen har eller har haft en reel ejerandel i, er gået konkurs.

Sjældenheden er dog nu blevet et faktum, da tech-virksomheden Duuoo er taget under konkursbehandling.

Størstedelen af Duuoo er ejet af virksomhedsfabrikken Founders, som Anders Holch Povlsen, Lego-familien og William Demant Fonden ligeligt ejer og finansierer.

Duuoo-konkursen er tilmed den første af sin slags hos Founders, fortæller virksomhedsfabrikkens partner Simon Sylvest.

»Andre early stage Founders-selskaber er lukket i forbindelse med, at de ikke har fundet et match mellem produkt og marked, men ja Duuoo er som sådan det første modne selskab, der går konkurs,« skriver han i en mail.

Simon Sylvest, partner i Founders, håber på en redning for konkursramte Duuoo. Foto: Gregers Tycho

Duuoo er en HR-virksomhed, der med et digital værktøj erstatter den årlige MUS med 1-til-1-samtaler i parring med flere, men knap så tidskrævende samtaler omkring hvert kvartal.

Siden 2016 har Founders været med til at investere 18 mio. kr. i Duuoo. Men da der i dette forår skulle flere penge til for at holde Duuoo flydende, var kassen lukket.

»I Founders bygger vi virksomheder fra bunden og er fokuseret på den tidlige fase. Målet er at bygge virksomheder, der enten kan blive profitable eller rejse ekstern kapital. Skulle det ikke lykkes, har vi ikke mulighed for at holde hånden under virksomheden - vi er ikke late stage investor, og vi geninvesterer som udgangspunkt ikke i vores virksomheder uden en anden investor,« skriver Simon Sylvest.

Som Finans tidligere har beskrevet er der sket en opbremsning i markedet for venturekapital til tech-virksomheder. Det er blevet sværere at hente nye penge, og virksomheder værdiansættes til lavere beløb.

»Der er sket nogle makroøkonomiske ting, der får investorer til at holde igen med penge til tech. Den tendens har ført til, at Duuoo til sidst løb tør for likviditet,« siger advokat Preben Jakobsen, der er kurator i Duuoos konkursbo.

Han vil nu arbejde på at realisere aktiver i konkursboet.

»Produktet er der, og vi har ikke lukket for nogle systemer endnu, ligesom kundernes data stadig er til stede. Så vi håber nu at finde en køber, som kan overtage produktet og sikre en stærk salgsorganisation bag det,« siger Preben Jakobsen.

At makroøkonomiske tendenser har slået benene væk under Duuoo, bekræfter selskabets adm. direktør, Magnus Blak.

»Derfor forsøger vi nu, i samarbejde med kurator, at hjælpe vores produkt over i en ny konstellation, der kan sikre den fortsatte rejse for vores kunder og medarbejdere. Vi har alle en fælles interesse i at få det her til at lykkes, og der arbejdes på højtryk med at finde en god løsning i denne kritiske tid,« skriver han i en besked.

Duuoo havde i sine første fem regnskabsår et samlet underskud på 20,8 mio. kr. Seneste offentliggjorte regnskab for 2020 viste et tab på 3 mio. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.