Erhverv

Tesla foreslår aktionærer nyt aktiesplit

Til årsmødet i august skal bilproducenten Teslas aktionærer tage stilling til, om et aktiesplit i forholdet tre-til-en skal gennemføres.

Artiklens øverste billede
Af den nyeste tilgængelige information fremgår det, at Elon Musk ejer 23,5 pct. af Tesla. Foto: Aly Song/Reuters

Aktier i bilproducenten Tesla står til at blive tre gange mindre værd, hvis et foreliggende forslag om et aktiesplit i forholdet tre-til-en gennemføres.

Teslas bestyrelse har godkendt manøvren, men det er først, når aktionærerne til Teslas årlige møde i august bliver hørt, at beslutningen kan træffes endeligt.

Sidste gang Tesla foretog et aktiesplit, var i august 2020. Siden da er aktiekursen steget med 43,5 pct., selvom den de seneste måneder er faldet med omtrent 30 pct. Fredag lukkede Tesla-aktien i kurs 696 dollars.

Gennemførtes det foreslåede aktiesplit i dag ville en Tesla-aktie altså stå i omtrent 232 dollars. Aktionærer med en enkelt aktie ville efter splittet være i besiddelse af tre aktier, og deres beholdning ville derfor have samme værdi som før splittet.

Der findes adskillige grunde til at foretage et aktiesplit. En af de mest hyppigt anvendte er, at en lavere aktiekurs gør det nemmere for private investorer at optage en aktiepost.

Tesla angiver derudover, at et aktiesplit vil gøre livet nemmere for de af selskabets medarbejdere, der blandt andet modtager betaling i form af Tesla-aktier.

»Vi mener, at aktiesplittet vil bidrage til at nulstille markedsprisen på vores ordinære aktier, så vores medarbejdere får større fleksibilitet i forvaltningen af deres formue, hvilket efter vores mening vil hjælpe med at maksimere værdien for aktionærerne,« lyder det fra Tesla i en erklæring indgivet til de amerikanske myndigheder fredag.

I erklæringen, der også viste, at Teslas adm. direktør, Elon Musk, ejer 23,5 pct. af selskabet, stod videre:

»Desuden har private investorer udtrykt stor interesse for at investere i vores aktier, så vi mener, at aktiesplittet også vil gøre vores ordinære aktier mere tilgængelige for vores private aktionærer.«

Teslas aktionærer skal stemme om aktiesplittet den 4. august, skriver Reuters. Foruden et aktiesplit meddelte Tesla, at Larry Ellison har besluttet af træde ud af bestyrelsen.

Andre større tech-selskaber som Alphabet, Amazon og Apple har også foretaget aktiesplit for nylig. Amazons aktiesplit var i forholdet 20-til-en og trådte i kraft denne uge.

Et selskab, der har lovet aldrig at foretage et aktiesplit, er Berkshire Hathaway. Skal man erhverve sig en enkelt aktie i Warren Buffets imperium, skal man punge ud med mere end tre millioner kr. Man kan dog købe B-aktier i selskabet for godt 2.000 kr. stykket.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.