Europas luftfart ramt af konflikter før højsæson
Op mod 600.000 arbejdspladser er forsvundet fra Europas luftfartsbranche siden pandemiens begyndelse. Konflikter om løn og arbejdsforhold går igen på tværs af kontinentet.
Københavns Lufthavn har nu i flere måneder bokset med underbemanding og længere ventetider som følge deraf.
1.000 piloter fra SAS udsendte denne uge strejkevarsel nummer to og signalerede dermed arbejdsophør fra 29. juni.
Men Danmark er langt fra det eneste knudepunkt i Europas flytrafik, der for øjeblikket oplever vanskeligheder. Strejker og underbemanding skaber timelange køer over hele kontinentet og tvinger flyselskaber til at aflyse fly i tusindvis.
Det skriver nyhedsbureauet Reuters, der har lavet en oversigt over de mest presserende problemer for Europas luftfart, kort før sommerens rejseplaner skal afvikles.
Fagforeninger fra Portugal og Spanien har advaret det irske lavprisselskab Ryanair om, at kabinepersonale vil strejke mod slutningen af juni og begyndelsen af juli, hvis ikke selskabet tilbyder dem et »meningsfuldt svar« på deres krav om bedre arbejdsforhold.
Trusler om lignende strejker er fremført af samme selskabs kabinepersonales fagforeninger i Italien, Frankrig og Belgien.
Frankrigs største lufthavn, Charles de Gaulle i Paris, mangler omtrent 4.000 medarbejdere, og oveni hatten kommer, at en gruppe ansatte, der strejkede 9. juni, har varslet strejke igen 2. juli. De kræver lønforhøjelse på 300 euro om måneden samt bedre arbejdsforhold, skriver Reuters.
Et af sikkerhedsselskaberne tilknyttet Charles de Gaulle-lufthavnen, ICTS, tilbyder sine ansatte bonusser på 180 euro for at udskyde deres ferie til efter 15. september og 150 euro for at finde nye medarbejdere til firmaet.
Flyselskaberne Deutsche Lufthansa og EasyJet skærer ned på antallet af fly over sommeren, og lufthavne som Gatwick syd for London og Schiphol ved Amsterdam begynder nu at sænke loftet for det antal passagerer, de kan håndtere.
Sidstnævnte, Schiphol, er i alvor mangel på arbejdskraft. Før pandemien havde den 68.000 ansatte i og omkring lufthavnen. Nu har den 58.000.
Schiphol har indvilget i at hæve timelønnen for 15.000 medarbejdere inden for rengøring, bagagehåndtering og sikkerhed med 5,25 euro.
I tyske lufthavne er omtrent 20 pct. af stillingerne inden for sikkerhed, check-in og flyhåndtering ledige.
Sidste uge indgik Norwegian Air en aftale om lønforhøjelse på 3,7 pct. til sine piloter.
Samlet er europæisk luftfart mindsket med 600.000 arbejdspladser siden pandemiens begyndelse, skriver Reuters.