Danske virksomheder bliver i Ukraine, og de mangler folk
Omkring 300 danske virksomheder er stadig i Ukraine. Deres største udfordring er ikke krigens ødelæggelser eller lignende, men i høj grad at skaffe arbejdskraft nok.
Mens krigen fortsætter mellem Rusland og Ukraine, og ødelæggelserne i den østlige del af landet fortsat er enorme, tager de danske virksomheder i landet tilsyneladende situationen med relativt knusende ro.
Nogle rykker mod mere sikre områder, men de bliver i landet, siger den danske ambassadør Ole Egberg Mikkelsen, som har til huse i Kyiv.
»Nogle af dem har fået ødelagt produktionsanlæg og er ved at genopbygge det. Andre har været i Vestukraine hele tiden og ikke mærket kamphandlingerne. Og andre igen har flyttet deres aktiviteter fra de krigsramte områder og vestpå. Men mig bekendt har ingen lukket deres aktiviteter helt ned,« siger Ole Egberg Mikkelsen.
Han vurderer, at der er omkring 300 danske firmaer, der har aktiviteter i landet, men det præcise tal er svært at gøre op. De dækker over alt fra en dansk virksomhed, der har en agent her i landet, og til en virksomhed der har egentlig produktion.
For nylig var han til en genåbning af en af Jysks butikker. Virksomheden har efterhånden genåbnet langt de fleste af de 86 butikker, som selskabet havde i landet inden den russiske invasion den 24. februar, og som alle blev lukket ved krigens begyndelse.
Ole Egberg Mikkelsen betragter Jysks beslutning som et eksempel på en enorm vilje til at forsøge at få tingene tilbage til et normalt leje. Men det kan være vanskeligt at gennemføre.
»En stor udfordring lige nu for nogle danske virksomheder er at fastholde arbejdskraft. Militæret indkalder mange mænd i den våbenføre alder, og det kan mærkes,« siger ambassadøren.
Det ved også Lars Vestbjerg, som er chef for skofabrikken Sika Footwear i den vestlige by Lviv. Han forsøger lige nu at finde mere arbejdskraft, fordi fabrikken har masser at lave.
Han er også leder af en organisation for danske virksomheder i Vestukraine, og derfor har han tæt kontakt til mange af de danske virksomheder i regionen. De har besvær med at få deres moms refunderet, ligesom der er restriktioner på udførsel af valuta og dermed at betale regninger i udlandet.
Men generelt er fornemmelsen stadig, at det faktisk er blevet nemmere at drive forretning i Ukraine.
»Tilbage i 2014 var der meget korruption i landet, og det var meget bureaukratisk. Siden er korruptionen blevet tydeligt mindre, og der er kommet mere styr på reglerne for import og eksport. Derfor oplever jeg, at danske virksomheder generelt gerne vil blive i landet, fordi det er blevet nemmere at operere her,« siger Lars Vestbjerg.
Samme fornemmelse har man i interesseorganisationen DI, der også oplever, at danske virksomheder så vidt muligt bliver i Ukraine.
»Paradoksalt nok oplever mange virksomheder, at det i de senere år er blevet nemmere at drive virksomhed i Ukraine, end det var under de meget stramme russiske retningslinjer. Men lige nu er den største udfordring nok adgangen til arbejdskraft. Der er rift om den, og mange mandlige medarbejdere udskrives til militærtjeneste,« siger Peter Thagesen, underdirektør i DI.
Militæret indkalder mange mænd i den våbenføre alder, og det kan mærkes.
At de danske virksomheder bliver i landet, er noget, ukrainerne sætter stor pris på, ifølge Ole Egberg Mikkelsen.
»Det giver dem ikke kun job, men giver dem typisk også nogle færdigheder, som de kan bruge videre frem. Desuden kan arbejdspladserne holde på de unge mennesker, der ellers ville tage til storbyerne,« siger han.
Lige nu er det dog svært for danske virksomheder at forsikre sig mod ukrainske samarbejdspartneres evt. manglende betalinger. Lige nu er der stort set lukket, fortæller Jesper Faurby, direktør for den danske afdeling af kreditforsikringsselskabet Atradius.
»Men kigger vi fremad, er Ukraine et marked, vi føler, vi er relativt tæt på, og vi har kunder, der har været der i mange år. Derfor giver det mening at overveje, om vi som privat selskab, i samarbejde med Eksportkreditfonden igen kan bistå vores kunder i Ukraine og hvornår tiden er moden til det,« siger Jesper Faurby.
Indtil videre melder Eksportkreditfonden pas. Der er ikke noget nyt at berette, lyder meldingen fra fondens kommunikationschef Kim Kappelgaard Bove.
»Vi er fortsat lukkede for Ukraine. Men vi følger situationen tæt,« svarer han i en mail.