Erhverv

Litauisk kvinde idømt 4 års fængsel for forsøg på hvidvask af 29 milliarder kr.

Danske selskaber blev brugt som mellemstationer, da oprindelsen af de mange milliarder kroner blev skjult i en udløber af skandalen om Danske Banks estiske filial.

Artiklens øverste billede
Foto: Jens Dresling

Camilla Christiansen afsonede i forvejen en dom på tre år og 11 måneders fængsel samt tilhørende udvisning i en anden sag om hvidvask for 140 mio. kr. Når kvinden onsdag morgen blev idømt 4 år og 1 måneds ubetinget fængsel kun for forsøg på hvidvask af 29 mia. kr. skyldtes det, at det ikke kunne bevises, at de mange milliarder, som strømmede igennem Danske Banks filial i Estland stammede fra kriminalitet.

Sammenlagt betyder det, at kvinden skal afsone 8 års fængsel, for derefter at blive udvist for bestandig. Den blege gråhårede kvinde i den hvide hørbluse modtog dommen og blev krammet af en yngre kvindelig bekendt, inden hun forlod retten.

Camilla Christiansen er blevet dømt efter de gamle bestemmelser, hvor hvidvask straffes efter hæleribestemmelserne. Her går straframmen op til seks år med mulighed for under særligt skærpende omstændigheder at lægge op til tre år oven i. Dermed fik kvinden tæt på den hårdest mulige straf efter de regler, som var gældende da forbrydelserne blev begået, da den afsagte dom blev udmålt som en såkaldt tillægsstraf.

Kvinden havde tidligere aflagt tilståelse om, at hun i perioden 2008 til 2016 havde været tilknyttet to danske anpartsselskaber, som administrerede 40 danske kommanditselskaber, hvis eneste formål var at skjule de reelle ejere og gigantiske pengestrømme for myndighederne i Danmark og udlandet. Selskaberne havde alle konti i Danske Banks daværende filial i Estland.

Camilla Christiansen har boet i 20 år i Danmark, men er litauisk statsborger. I forbindelse med sin allerede aflagte tilståelse har hun forklaret i retten, at selskaberne var konstrueret, så transaktionerne blev skjult for myndighederne i såvel Danmark, Estland som Rusland.

Kvinden har forklaret, at hun var fuld klar over, at de mange kommanditselskaber blev brugt til at skjule pengestrømme for myndighederne.

Kriminaliteten foregik igennem først rådgivervirksomheden Cph Consulting, hvor Camilla Christiansen var ansat som kontormedarbejder. Og dernæst igennem virksomheden Dan Consulting, hvor hun havde titel som direktør.

Senioranklager Rasmus Maar Hansen fra Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet oplyser, at der efter sommerferien starter sager mod to andre personer involveret i sagen. Den ene er en litauisk mand, der har fungeret som stråmandsdirektør i en lang række af selskaber involveret i de omfattende pengetransaktioner. Den anden er en kvinde, som i sin tid var med til at ansætte Camilla Christiansen til den position, som hun nu har modtaget sin lange fængselstraf for.

Kvinden, som i lighed med Camilla Christiansen er 49 år gammel, er blevet udleveret fra England og sidder i øjeblikket varetægtsfængslet. Kvinden har i en lang årrække administreret danske selskaber på vegne af særligt russiske klienter.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.