Erhverv

Juridisk plet på historisk rekordregnskab for bilkoncern

Nic. Christiansen Gruppens datterselskab har indbetalt 265 mio. kr. i forhøjet afgiftsbetaling fastsat af Motorstyrelsen. Koncernen har anket afgørelsen til Skatteankestyrelsen.

Artiklens øverste billede

En af Danmarks absolut største bilkoncerner, Nic. Christiansen Gruppen, har fået et gigantisk afgiftssmæk på 265 mio. kr. fra Motorstyrelsen. Ifølge et afsnit på side 14 i koncernens netop offentliggjorte rekordregnskab er pengene indbetalt, selvom koncernen har anket afgørelsen. Kravet stammer tilbage fra perioden 2016 til 2017.

»Motorstyrelsen henvendte sig i 2019 og bad om vores pris-setup for Hyundai Bil Import for perioden 2016 til 2017. På den baggrund har styrelsen lagt en højere registreringsafgift til grund, end vi har gjort. Det indebærer, at vi skal betale en betydeligt højere afgift af et betydeligt antal biler,« siger direktør Niels Vrist Bertelsen.

Finans afslørede tilbage i 2017 i serien ”Det store afgiftslotteri”, hvordan Hyundai Bil Import indregistererede biler til superlave priser med tilhørende ganske beskedne registreringsafgifter. Biler, som efter at have kørt som leasing-, leje- eller demobiler blev videresolgt med massive fortjenester.

Eksempelvis blev der i det første syv måneder af 2017 indregistreret 465 Hyundai Tucson-personbiler i Danmark til priser, der i gennemsnit lå mere end 100.000 kr. under, hvad tilsvarende modeller blev indregistreret til året efter. De billigste blev indregistreret til en pris på 91.302 kr. inklusive en registreringsafgift til staten på 40.697 kr. Det skal ses i forhold til at selv samme biler med mere end 10.000 kilometer på speedometeret blev solgt til over 400.000 kr.

På Skats motorregister kan man tjekke værdierne af alle biler, der bliver indregistreret i Danmark. Foto: Screendump

Selv set som en gennemsnitsforretning var der tale om en særdeles gylden forretning for alle andre end statskassen. Finans var efterfølgende inde på Bilbasen.dk og forhandlerhjemmesider at hente annoncer. De annoncerede biler havde i gennemsnit tilbagelagt 13.261 km. og var sat til salg for i gennemsnit 134.782 kr. over deres anskaffelsespris trods de tilbagelagte kilometre.

Direkte adspurgt om de Hyundai Tucson, som Finans har beskrevet, var en del af Motorstyrelsens afgørelse om at hæve afgifterne med 265 mio. kr. for perioden 2016 til 2017, svarer Niels Vrist Bertelsen.

»I og med de er en del af det salg, som vi har haft, er de også en del af sagen. Men afgørelsen handler om 40.000 biler, der er vidt spredt på alle vores salgskanaler. Der er leasing, der er demobiler, der er flådesalg, der er salg til udlejningsselskaber, og der er salg til almindelige brugere,«siger Niels Vrist Bertelsen.

Men Nic. Christiansen Gruppen er på vegne af Hyundai Bil Import lodret uenig i afgørelsen:

»Vi har påklaget afgørelsen til Skatteankestyrelsen og har haft fat i de rådgivere, som vi historisk har brugt. Vores rådgivere er enige i, at vores prisfastsættelse er den korrekte. Der vil nok gå et år eller to inden afgørelsen foreligger. Taber vi den, vil vi anke afgørelsen til byretten.«

Ifølge Niels Vrist Bertelsen har Hyundai Bil Import fået yderligere en forespørgsel fra Motorstyrelsen for perioden 2017 til 2021.

»Der har vi prøvet at lægge en beregning ind. Og hvis vi bruger samme fortolkning som Motorstyrelsen, når vi op på en nettopåvirkning for hele perioden for 2016 til 2021 på 300 mio. kr. Men jeg vil gerne understrege, at det her er mellemværende mellem Hyundai Bil Import og Motorstyrelsen, som er uden betydning for kunder og forhandlere.«

Oversat til almindelig dansk betyder det, at Hyundai Bil Import kan se ind i et krav på 366 mio. kr., når man justererer for værdien af skattefradraget i selskabsskatten.

»Det er vigtigt for os, at vi godt vil stå ved vores ansvar. Derfor har vi også indbetalt de 265 mio. kr. i starten af 2022. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at har vi begået en fejl, så står vi ved vores ansvar. Det er også vigtigt at sige, at det her er en historisk sag, hvor vi har rettet ind efter den fortolkning, som Motorstyrelsen har haft på tingene. Så fra 2022 og frem bruger vi den samme fortolkning som Motorstyrelsen, selvom at vi ikke er enig med den.

Ud over at stå ved sit ansvar får Hyundai Bil Import den fordel af at indbetale kravet nu, at de slipper for at skulle betale dyre procesrenter, hvis afgørelsen skulle gå dem imod.

Ud over den kedelige lille afsnit på side 14 af Nic. Christiansen regnskab for 2021, er der meget at glæde sig over. Koncernen bragede gennem 2021 og sendte et rekordstort beløb ind på kontoen hos den i forvejen velhavende ejerfamilie. Med et overskud før skat på 367 mio. kr. har bilkoncernen, som er storfohandler og importør af blandt Hyundai, BMW og Jaguar, slået sin hidtidige indtjeningsrekord fra 2019 med hele 79 mio. kr. Et beløb, der får egenkapitalen i den familieejede virksomhed til for første gang nogensinde at krydse 1 mia. kr. stregen.

Ifølge koncernens direktør hænger succesen i høj grad sammen med, at det er lykkedes at skaffe rigtig mange biler til landet i et år, som generelt har været præget af leveranceproblemer.

»Det vi er lykkedes med i forhold til resten af markedet er at skaffe rigtig mange biler. Så man kan sige, at vi går frem på salget på et tidspunkt, hvor markedet går tilbage. Og af de biler er det lykkedes for os at skaffe 36 pct. af el- og plugin. Det løfter omsætningen, fordi de biler bare er meget dyrere,« siger adm. direktør Niels Vrist Bertelsen fra Nic. Christiansen Gruppen A/S.

Ifølge Niels Vrist Bertelsen har der måned for måned været tale om en benhård dialog med bilfabrikkerne.

»Vi er lykkedes rigtig godt med at få fabrikkerne til at forstå, at Danmark er et vigtigt marked i den grønne omstilling og fået dem til at forstå, at vi skal have en god andel af de biler, som de producerer. I en dialog, hvor de også af hensyn til CO2 kvoter har haft en interesse i at sælge så mange elektricficerede biler som muligt. Det er vi kommet rigtig godt igennem med på både Hyundai og BMW, mens der har været nogle leveringsproblemer i forhold til Jaguar og Landrover.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.