Erhverv

Dansk milliardfirma ejet af russer: Nu er revisionsgigant stoppet kort inden regnskab

Danmarks største virksomhed ejet af en russer mangler at komme med regnskab for 2021, og nu er revisoren stoppet i selskabet.

Artiklens øverste billede
Vladimir Lisin ejer danske NLMK Dansteel. Han er Ruslands fjerderigeste og står bag en stålkoncern, hvis russiske moderselskab i fjor betalte 1,3 mia. dollars i skat. (Photo ITAR-TASS / Vladimir Astapkovich)

Revisionsgiganten PwC er stoppet i den danske milliardvirksomhed NLMK Dansteel, der er ejet af Vladimir Lisin, én af Ruslands rigeste personer.

Den 30. juni - fristdagen for indsendelse af NLMK Dansteels årsregnskab for 2021 - stoppede PwC på posten som revisor og blev erstattet af Dansk Revision.

Det fremgår af oplysninger fra cvr-registeret.

»Vi kan ikke udtale os om konkrete kundeforhold grundet vores tavshedspligt,« siger PwC's kommunikationschef, Pernille Stokholm Bøg, der ikke må sige mere om afslutningen af kundeforholdet med NLMK Dansteel.

NLMK Dansteel har endnu ikke offentliggjort sit regnskab for 2021. Regnskabet fra det danske stålvalseværk plejer traditionelt at blive offentliggjort i juni. Undtagelserne har været de seneste to årsregnskaber afleveret i henholdsvis juli 2021 og september 2020, fordi fristerne var blevet forlænget grundet coronakrisen.

Det danske stålvalseværk vil ikke kommentere, hvorfor samarbejdet med PwC er afsluttet.

»Derimod vil vi gerne give vores forklaring på, hvorfor at årsregnskabet ikke ligger offentligt tilgængeligt. Inden samarbejdet med PwC blev afsluttet, har vi i NLMK Dansteel fået godkendt årsregnskabet både af PwC og vores generalforsamling. Vi har med andre ord gjort det, vi skal. Desværre skal årsagen til det manglede årsregnskab findes hos PwC, der ud fra vores forståelse, har oplevet tekniske udfordringer, der har gjort, at NLMK Dansteels årsregnskab ikke ligger offentligt tilgængelig,« skriver NLMK Dansteel i en mail.

PwC har hidtil også revideret det russiske moderselskab NLMK Groups regnskaber. Om dette også nu slutter, vil tiden vise. I hvert fald meldte PwC ud i marts - efter Ruslands invasion af Ukraine - at PwC ikke længere skulle have et medlemsfirma i Rusland, og at de russiske kontorer skulle lukkes.

NLMK Dansteel har haft PwC som revisor siden 2017. Det danske stålvalseværk holder til i Frederiksværk og beskæftiger omkring 500 ansatte.

Vladimir Lisin ejer danske NLMK Dansteel. Han optræder på en række billeder sammen med Vladimir Putin og kom i 2018 på USA's "Putin-liste", men endnu er han ikke omfattet af EU's sanktionsliste. Sergei Ilnitsky / POOL / AFP

NLMK Dansteel er den største danske virksomhed ejet af en russer, er Halsnæs Kommunes klart største arbejdsplads og omsatte i 2020 for 2,3 mia. kr.

NLMK Dansteels russiske ejer, Vladimir Lisin, er Ruslands tredjerigeste med en estimeret formue på 23,9 mia. dollars ifølge Bloomberg.

Han står bag NLMK-koncernen, hvis russiske moderselskab i fjor betalte 1,3 mia. dollars i skat. Lisin kom i 2018 på de amerikanske myndigheders ”Putin-liste” med over 200 prominente russere - oligarker og politiske figurer - der havde tætte tråde til Kreml.

Vladimir Lisin stod i spidsen for den russiske delegation af erhvervsfolk, som i 2011 gæstede Danmark med Vladimir Putin. Stålmilliardæren Lisin blev udpeget til at være medformand for Russian-Danish Business Forum. Den anden formand var daværende Carlsberg-topchef Jørgen Buhl Rasmussen grundet bryggeriets store investeringer i Rusland.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.