Erhverv

Dansk børskomet er centrum i sag om insiderhandel: Direktørens kone lækkede oplysninger til bekendt

Hustru til direktør i børsnoteret selskab har fået en betinget fængselsstraf, efter at hun tippede bekendt om forestående opjustering.

Artiklens øverste billede
Chemometec har haft stor succes med en såkaldt celle-tæller, og virksomheden er steget med raketfart på fondsbørsen. Foto: Chemometec

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel fremstod det som om, at bestyrelsesformand Niels Thestrup henviste til, at direktørens hustru optrådte på virksomhedens insiderlister. Han har efterfølgende præciseret, at hun optræder på virksomhedens liste over, hvem der skal flage transaktioner med virksomhedens aktier. Finans beklager fejlen.

Den danske børskomet Chemometec er blevet centrum i en sag om insiderhandel, der foreløbigt har kostet en kvinde 30 dages betinget fængsel.

Kvinden lækkede oplysninger til en bekendt om en nært forestående opjustering fra Chemometec, og et særligt kuriosum ved sagen er, at kvinden er gift med Chemometecs adm. direktør, Steen Søndergaard.

Finans har forgæves forsøgt at få en kommentar fra både Steen Søndergaard og hans hustru, men virksomhedens bestyrelsesformand, Niels Thestrup, siger, at han udtaler sig på virksomhedens vegne, og at hverken direktør eller ægtefællen vil kommentere sagen.

»Det er selvsagt en sag, som jeg har det skidt med, og som jeg ærgrer mig over,« siger Niels Thestrup.

Kvinden tilstod i Retten på Frederiksberg, at hun den 17. marts 2021 sendte en sms-besked til den pågældende med ordlyden:

»Chemometec opjusterer i morgen kl 8.30....Du kan sikkert ikke købe inden, men nu ved du det. Hvis muligt...«

Dagen efter opjusterede Chemometec ganske rigtigt sine forventninger til både omsætning og driftsindtjening, omend aktiekursen kun flyttede sig marginalt.

I retten fortalte hun, at hun godt var klar over, at det ikke var tilladt at dele fortrolig viden, men det var først senere, at hun blev bevidst om, hvor forkert det var at sende sms-beskeden.

Hun blev dømt for at have videregivet insiderviden og anbefalet insiderhandel, og retten valgte undtagelsesvist at gøre straffen betinget bl.a. på baggrund af hendes gode personlige forhold, fremgår det af dommen.

Sagen har været efterforsket og ført af National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) på baggrund af en anmeldelse fra Finanstilsynet. Ifølge NSK havde Finanstilsynet en mistanke om, at en mand havde forsøgt at misbruge intern viden til at købe aktier i Chemometec, hvilket dog mislykkedes.

NSK foretog en ransagning hos manden og fandt kvindens sms-besked på hans telefon.

Han er sigtet for forsøg på insiderhandel, og der er således endnu ikke rejst en egentlig tiltale imod ham.

Chemometecs bestyrelsesformand, Niels Thestrup, mener, at der ikke er nogen tvivl om, at kvinden har fået oplysningerne af sin mand, og han kalder sagen »beklagelig«.

»Hvordan kan det ske? Ja, det er nok menneskeligt at fejle, er jeg lige ved at sige. Jeg har haft lejlighed til at læse dommen, og som jeg kan se, er det ikke noget, der er sket for personlig vindings skyld.«

Han mener, at direktørens kone snarere har forsøgt »at gøre sig interessant« over for sin bekendte.

»Hverken Steen Søndergaard eller hans hustru ejer aktier i Chemometec, og sms-beskeden, som jo er uheldig, er sendt på et tidspunkt, da fondsbørsen var lukket, og fondsbørsmeddelelsen blev offentliggjort inden fondsbørsens åbning næste morgen,« siger han.

»Jeg skal ikke udtale mig om den anden persons motiver. Jeg ved, hvad der står i den pågældende sms. Det er ikke en sms, som jeg synes er heldig på nogen som helst måde, men det er også en sms, som siger, at man nok ikke kan bruge det til noget, for der er jo lukket på fondsbørsen.«

Men er du ikke enig i, at sms-beskeden indeholder en opfordring til at udnytte den interne viden, hvis det er muligt?

»Det har jeg egentlig ikke nogen kommentarer til. Jeg tror ikke, at jeg enig i udlægningen. Der har siddet en dommer og vurderet det, og det vil jeg lade være op til dommeren.«

Niels Thestrup siger, at modtageren af sms-beskeden ikke har nogen relation til Chemometec, men at han derudover ikke har noget kendskab til vedkommende.

Men hustruen har vel heller ikke lovlig adgang til disse oplysninger. Hvordan er hun blevet bekendt med dem?

»Altså man har jo rent faktisk i henhold til Markedsmisbrugsforordningen nogle lister med både ledende medarbejdere og deres ægtefæller. Hun har jo været omfattet af den liste, så der er nok ingen tvivl om, at der på en eller anden måde hjemme over middagsbordet er givet udtryk for, at det gik godt – vi ved det ikke nærmere - og at der var en opjustering på vej. Hvor specifikt det har været, og hvad hun har udledt af det, ved vi ikke noget om.«

Har direktøren i Chemometec lov til at dele den slags oplysninger med sin hustru?

»Man kan i hvert fald sige, at man lovmæssigt – i og med at man har den slags lister – anerkender, at det sker, eller at det kan ske i et vist omfang. Vi ved ikke noget om, hvor specifikt det har været. Det eneste, vi ved, er, at hun på en eller anden måde har tilegnet sig en viden om, at der vil være en opjustering.«

Har I ikke fundet fundet anledning til at spørge direktøren om, hvordan hun har fået den viden?

»Det har vi drøftet internt. Jeg har ingen kommentarer til det.«

Kan man godt blive siddende som direktør, når ens kone lækker børsfølsomme nyheder og opfordrer til insiderhandel til bekendte?

»Ja, på det foreliggende grundlag har vi fuld tillid til Sten Søndergaard, og jeg skal også bemærke, at Steen Søndergaard jo ikke på nogen måde er sigtet. Det er alene et anliggende mellem ham og hans hustru. Men det er da klart, at det giver anledning til, at vi i bestyrelsen understreger vigtigheden af at håndtere oplysninger fortroligt også over for ens nærmeste.«

Betyder det, at sagen ikke har haft eller vil få konsekvenser?

»Konsekvenser er et bredt udtryk. Det har ingen konsekvenser og får ingen konsekvenser i forhold til Steen Søndergaard, som laver et fremragende stykke arbejde, og som ikke har andel i dette. Får det konsekvenser i forhold til, at vi måske strammer yderligere op på håndteringen af fortrolige oplysninger? Det kan da godt være,« siger Niels Thestrup og fortsætter:

»Vi mener, at vi overholder alle gældende regler, men det er da klart, at det giver anledning til ekstra fokus. Chemometec har været en interessant aktie, fordi vi igennem årene har lavet en række opjusteringer. Det er gået fantastisk godt, og det har også afspejlet sig i børskursen, så på den måde er det også vigtigt, at vi håndterer den type oplysninger på korrekt vis.«

Siden 2018 er Chemometecs aktiekurs steget fra omkring kurs 30 til aktuelt omkring kurs 800, og i det seneste regnskabsår bogførte virksomheden et overskud på 88 mio. kr. på baggrund af en omsætning på 281 mio. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.