Erhverv

Kurven er knækket: Prisen på korn rasler ned

Prisen på korn er på kort tid faldet 25 pct. på råvarebørserne. Der er udsigt til yderligere prisfald, hvis Ukraine for alvor får genoptaget eksporten via Sortehavet.

Artiklens øverste billede
Høsten er i fuld gang i Ukraine og resten af Europa, hvor priserne den seneste tid er faldet stejlt. Foto: SERGEY BOBOK / AFP

Prisen på korn og andre landbrugsråvarer er styrtdykket i løbet af sommeren, og meget tyder på, at der er udsigt til yderligere prisfald.

Siden midten af maj er prisen på både hvede og raps faldet 25 pct. på råvarebørserne, mens prisen på majs er dykket 22 pct.

»Priserne var nået op i et niveau, hvor køberne simpelthen forsvandt. Eksporten ud af EU, USA og Rusland gik mere eller mindre i stå, da prisen for et ton hvede rundede 350 euro,« forklarer markedsanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom.

Allerede inden Rusland angreb Ukraine, var priserne på landbrugsråvarer meget høje, fordi efterspørgslen i en periode havde været større end produktionen. Krigen medførte et brat stop for Ukraines store eksport af landbrugsråvarer og reducerede samtidig Ruslands eksport.

Det skabte panik på råvarebørserne og fik priserne til at stige til niveauer, der aldrig er set før.

»De høje priser har tvunget mange svine- og fjerkræproducenter til at lukke, hvilket reducerer forbruget af korn til foder. Samtidig har de store prisstigninger på alt fra fødevarer til energi og penge (renten, red.) fået mange forbrugere til at spænde livremmen ind. Man køber lidt mindre mælk og kød og er mere omhyggelig med at undgå madspild. Det er alt sammen med til at reducere forbruget og presse priserne ned,« vurderer Palle Jakobsen.

Palle Jakobsen tilføjer, at reduktionen af forbruget har udmøntet sig i en løbende opjustering af de globale kornlagre. Samtidig er der - trods de regionale hedebølger i Europa - udsigt til en pæn høst på verdensplan.

»For Europa ser avlen samlet set ud til at blive middelstor, mens der er udsigt til en fremgang i niveauet 15 mio. tons i Nordamerika. Samtidig står Rusland til at få en formidabel høst på over 90 mio. tons. Det vil være ny rekord og en fremgang på 15 mio. tons., hvilket indebærer, at Rusland får behov for at eksportere 45 mio. tons. Derfor er det også i Ruslands interesse, at eksporten ud af Sortehavet kan normaliseres,« siger Palle Jakobsen, Agrocom.

Ukraine er under normale omstændigheder en af verdens største eksportører af hvede, byg, majs, solsikkeolie og andre landbrugsvarer. De seneste fem måneder har eksporten imidlertid været lammet af krigen, der har gjort det umuligt at udskibe varer fra Odesa og andre havne langs Sortehavet.

Nu har Rusland og Ukraine imidlertid indgået en aftale, som skal sikre, at eksporten ud af Sortehavet kan genoptages. På råvarebørserne er alles øjne derfor rettet mod havnene i Ukraine. Hvis aftalen viser sig at holde, og forsikringsselskaberne stoler på den, vil skibe tungt lastet med korn begynde at strømme sydpå mod Middelhavet og de store importnationer i Nordafrika og Mellemøsten.

»Hvis aftalen mellem Ukraine og Rusland holder, vil det sende enorme mængder korn fra Ukraine ud på verdensmarkedet og formentlig også medføre, at Ruslands eksport øges – forudsat at de får den ventede rekordavl. Hvis det lykkes at få gang i eksporten ud af Sortehavet, er der udsigt til en ny runde af betydelige prisfald på korn,« vurderer råvareanalytiker Anders Mortensen, Agrocura.

Prisen på et ton møllehvede til levering i december ramte midt i maj et toppunkt på 434 euro. Prisen er nu faldet til omkring 323 euro.

»Hvis kornet kan flyde frit ud af Ukraine og Rusland, vil 250 euro pr. ton hvede være en fair pris med det nuværende forhold mellem produktion, efterspørgsel og lagre,« siger Anders Mortensen.

Også Palle Jakobsen, Agrocom, vurderer, at priserne vil falde yderligere.

»Hvis aftalen mellem Ukraine og Rusland holder, vil varerne begynde at strømme ud i markedet på et tidspunkt, hvor høje priser har banket forbruget baglæns. Derfor vil prisen på hvede fortsætte ned mod 275 euro og muligvis nå helt ned omkring 260 euro. Det er dog vigtigt at understrege, at intet tyder på, at priserne vil fortsætte ned til de ekstremt lave niveauer, der var gældende i en lang årrække frem til 2020. Det skyldes blandt andet, at betydelige omkostningsstigninger i landbruget og fødevareindustrien nu gør det umuligt at producere til så lave priser,« siger Palle Jakobsen.

I rådgivningsselskabet AgroMarkets vurderer chefanalytiker John Jensen, at det var eufori og panik snarere end fundamentale forhold, der drev priserne det sidste stykke opad i forårsmånederne.

»Det var en lemmingeeffekt, hvor alle løb i samme retning. Nu har panikken lagt sig. De handlende ser mere nøgternt på tingene og kan konstatere, at der sådan set er nok korn til rådighed i verden. Udfordringen er nu primært, at en kombination af restriktioner, sanktioner og protektionisme spænder ben for, at varerne frit kan flyde derhen, hvor der er brug for dem,« påpeger John Jensen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.