Taiwan er verdens næststørste producent af halvledere
Som en af verdens primære producenter af halvledere og mikrochips som benyttes i alt lige fra biler til spillekonsoller, har Taiwan en vital betydning i verdensøkonomien.
Da formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, tirsdag eftermiddag landede i Taiwan, blev øen, hvis officielle navn er Republikken Kina, igen centrum for verdens opmærksomhed.
Landet er den sidste rest af den kinesiske nationalistregering, som tabte borgerkrigen i 1950 til kommunisterne, der i dag leder Folkerepublikken Kina, og som fortsat anser Taiwan som en del af Kina.
De seneste årtier har Taiwan dog udmærket sig i egen ret sammen med Sydkorea, Hong Kong og Singapore som en af de fire såkaldte asiatiske tigre med en tilsyneladende ustoppelig vækst.
Senest oplevede landet stor vækst, da coronanedlukningen øgede den globale efterspørgsel på Taiwans primære eksportvare; teknologiske komponenter.
Med et BNP på 668.50 mia. dollar ifølge Verdensbanken er det den andenstørste økonomi af de fire bag Sydkorea.
Det er dog ikke kun i kraft af navn og historie, at Taiwan er tæt forbundet med Kina, som med længder er landets største handelspartner.
Hertil eksporterer Taiwan især halvledere, der er en kritisk komponent i stort set alt elektronik.
Det er derfor ikke kun af geopolitiske årsager, at der er fokus på den asiatiske østat, der er verdens andenstørste producent af komponenten blot overgået af Kina. Tilsammen står de to lande for knap halvdelen af verdens produktion af halvledere.
Landet er ligeledes hjemstavn for verdens største fabrik af halvledere og mikrochips, Taiwan Semiconductor Manufacturing.
Siden coronapandemiens begyndelse har der været global mangel på mikrochips og halvledere, hvilket har medført store forsinkelser på alt lige fra biler til spillekonsoller.