Erhverv

Største fald i EU: Danske forbrugere står på bremsen

Målt i mængder falder detailsalget i Danmark hurtigere end i noget andet EU-land. Salget af fødevarer er nu det laveste siden årtusindskiftet.

Salget i dansk detailhandel falder hurtigere end i noget andet EU-land.

Målt i mængder faldt salget i de danske butikker med 9,5 pct. i juni sammenlignet med juni 2021.

Det viser nye opgørelser fra Eurostat.

Det fremgår, at Danmark i særklasse er det EU-land, hvor opbremsningen i forbruget har været hårdest. I Tyskland og Holland er detailsalget de seneste år faldet 8,8 pct., mens resten af EU-landene har mere moderate fald eller ligefrem stigende salg i juni.

Den store reduktion i det samlede danske detailsalg skyldes først og fremmest et dramatisk fald i salget af fødevarer og andre dagligvarer. Det viser opgørelser fra Danmarks Statistik.

Det fremgår, at salget i denne varekategori siden januar er faldet 7,3 pct. målt i mængder.

Dermed er det mængdemæssige salg af fødevarer og andre dagligvarer faldet til det laveste niveau i de 22 år statistikken rækker bagud. Faldet i salget af fødevarer og andre dagligvarer har det seneste halve år været større end under finanskrisen.

Til Finans oplyser flere kilder, at den voldsomme opbremsning i forbruget især er gået hårdt ud over salget af kød i dansk detailhandel. 

De seneste 12 uger er salget af oksekød faldet 25 pct., mens salget af grisekød og fjerkrækød er reduceret henholdsvis 5 pct. og 3 pct.

I detailhandlen og fødevareindustrien forklares opbremsningen i salget helt entydigt med de seneste måneders massive bølge af prisstigninger.

Når Danmark er det EU-land, hvor forbruget falder mest, kan det hænge sammen med, at Danmark i forvejen havde de højeste forbrugerpriser i EU.

Forbrugerne spænder nu livremmen ind og hele vejen gennem værdikæden er omfanget af madspild reduceret drastisk. I supermarkederne bliver de varer, der har kort holdbarhed nu revet væk, når prisen sættes ned.

Mens salget opgjort i mængder er styrtdykket, betyder prisstigningerne at udviklingen i omsætningen i sagens natur er helt anderledes. Opgjort i værdi er detailomsætningen af fødevarer og andre dagligvarer således steget 3 pct. det seneste år. I samme periode er forbrugerpriserne på fødevarer i gennemsnit steget 13,6 pct.

Dvs., at forbrugerne i vid udstrækning har udlignet effekten af de stigende priser ved at skære ned på forbruget eller vælge billigere varer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.