Erhverv

Uniper advarer om strømafbrydelser som følge af tørlagt Rhinen

Den laveste vandstand i Rhinen de seneste 15 år kan betyde strømafbrydelser i Tyskland, siger energiselskab. Det sker på et kritisk tidspunkt, hvor gasforsyningen er under pres.

Artiklens øverste billede
Rhinen ud for Düsseldorf. Floden har den laveste vandstand i 15 år, hvilket gør det svært at fragte gods såsom kul.

Dag for dag skal skibe navigere udenom flere og flere øer på Rhinen, som på grund af tørke i øjeblikket har den laveste vandstand i 15 år.

Det kommer ikke kun til at betyde et nøgent flodleje og stanken, som uvægerligt medfølger. Konkret skal tyskerne nu forberede sig på mulige strømafbrydelser på grund af den lave vandstand, som gør det tæt ved umuligt at komme igennem med skib.

Det skriver Bloomberg, som citerer Tysklands største energiselskab, Uniper, for at melde om risiko for »uregelmæssig drift« på de to store kulkraftværker, Staudinger-5 og Datteln-5.

Rhinen er med sine 1.200 km. en hovedfærdselsåre gennem det vestlige Tyskland, hvor mange forskellige varer fragtes, og langs flodbredden er der adskillige kulkraftværker. Det er forsyningen til disse, som nu er i fare, og et andet energiselskab, EnBW, har allerede meldt ud, at man oplever »uregelmæssigheder« i sine leverancer.

I takt med at Rusland skruer ned for gasforsyningen til Europa, er kontinentet blevet stadigt mere afhængig af kul, som Det Internationale Energiagentur formoder, EU vil bruge 7 pct. mere af i 2022 i forhold til 2021. Tyskland står for en disproportionel andel af den stigning i takt med, at landet febrilsk forsøger at spare på naturgassen.

Andre tyske energiselskaber såsom EnBW, Utility Steag og Grosskraftwerk Mannheim, at man har opbygget lagre af kul, og at man endnu ikke har oplevet forstyrrelser.

Ifølge Bloomberg er det ikke kun de tyske kulkraftværker, som lider under hedebølgen. Franske atomkraftværker har gennem sommeren oplevet ustabil drift, da vandet i floderne er for varmt til at kunne køle reaktorerne.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.