Erhverv

Nordania afbryder mangeårigt kundeforhold med stor nordjysk bilforhandler

Uggerhøj Biler er ramt af første udskiftning af billeverandør hos Nordania i flere år.

Artiklens øverste billede
To direktører har forladt to store danske bilforhandlere som en konsekvens af skandalen i Nordania leasing herunder topchefen for Autohuset Vestergaard Personbiler. Foto: Autohuset Vestergaard

Danske Banks leasingselskab Nordania Leasing afbryder for første gang i flere år samarbejdet med en af leasinggigantens billeverandører, nordjyske Uggerhøj Biler.

Skilsmissen kommer samtidig med, at Nordania har bortvist en medarbejder for uretmæssigt at have taget imod ydelser herunder pengegaver fra leverandører.

En central anonym kilde fortæller til Finans, at beslutningen skyldes en konkret vurdering af den bortviste persons relationer til en medarbejder hos Uggerhøj Biler.

Nordania Leasing har ingen kommentarer til det afbrudte samarbejde, men direktør og medejer Sten Uggerhøj fra den nu tidligere leverandør siger, at han er blevet orienteret om, at bruddet skyldes, at Nordania af strategiske årsager ønsker færre samarbejdspartnere.

Det er ifølge lister over Nordanias samarbejdspartnere første gang i flere år, at en bilforhandler har mistet status som primær leverandør af biler til Nordania. Det viser en gennemgang foretaget af Finans.

Hos Nordania Leasing har direktør Claus Sørup Rasmussen ingen kommentarer til ophøret af samarbejdet, der sker umiddelbart efter Danske Banks leasingselskab har bortvist en medarbejder for uretmæssigt at have taget mod ydelser - herunder pengegaver - fra leverandører.

Den bortviste medarbejder havde ifølge sin egen Linkedin-profil ansvar for kontakten til de danske bilimportører - herunder kontraktforhandlinger og aftaleindgåelse.

Foreløbig har sagen fået ansættelsesmæssige konsekvenser i ledelsen hos to billeverandører med milliardomsætning.

Direktør Jesper Wang Hansen fra Autohuset Vestergaard er som en konsekvens af sagen blevet bortvist, mens direktør og medejer af Via Biler, Peter Monk, har valgt selv at forlade virksomheden for med egne ord at undgå, at »Via Bilers gode navn og rygte lider skade«.

Ingen af de involverede virksomheder ønsker at oplyse, hvad der præcist er sket, men Finans har kunnet referere fra en intern orienteringsskrivelse fra Autohuset Vestergaard. Heraf fremgik det, at der er konstateret »forhold, som er i strid med vilkår/regler i relation til samhandel med en samarbejdspartner«.

Ifølge en kilde med indsigt i sagen drejer sagen sig om, at en medarbejder i Nordania har opnået personlige fordele for et millionbeløb i samarbejdet med flere bilforhandlere over en længere årrække. Nordania Leasing er landets største leasingselskab og storleverandør til erhvervslivet af f.eks. firmabiler, varevogne og lastbiler.

Hos den store nordjyske familieejede bilforhandler Uggerghøj Biler afviser direktøren, at man, som en central anonym kilde fortæller til Finans, er blevet droppet på grund af relationer mellem den bortviste Nordania-medarbejder og en person hos Uggerhøj Biler.

»Nordania har ændret strategi, så de skal have færre samarbejdspartnere. Det har så gjort, at vi ikke skal være primærleverandør til dem. Verden går jo i en retning, hvor vi alle sammen søger færre leverandører for at effektivisere tingene,« siger Sten Uggerhøj.

Ifølge Sten Uggerhøj har Nordania ikke spurgt ind til sagen omkring den bortviste medarbejder.

»Vi har haft forretningsmæssige forhold til Nordania og dermed også vedkommende, men ellers ikke. Vi har ikke haft nogen dialog om sagen. Jeg har ikke hørt noget. Det er mit ærlige svar,« siger Steen Uggerhøj, der oplyser, at hans firma i første halvår af 2022 kun har solgt 46 biler til Nordania svarende til 1,5 pct. af firmaets omsætning.

Hos Nordania ønsker direktør Claus Sørup Rasmussen ikke at oplyse yderligere om sagens forløb i forhold til den bortviste medarbejder og Nordanias samarbejdspartnere - herunder, hvorvidt der er foretaget politianmeldelse.

»Jeg kan ikke udtale mig om potentielle, igangværende eller konkrete sager, herunder personalesager. Generelt kan jeg sige, at såfremt vi oplever tegn på, at der er foregået ulovligheder, så informerer og samarbejder vi med de relevante myndigheder, hvor dette måtte være nødvendigt,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Claus Sørup Rasmussen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.