Flere kæder tester ubemandede ubemandede butikker - mens Amazon overvejer at bremse
Onlinegiganten Amazon har ifølge et britisk medie netop nu ikke den ønskede fart i salget hos moderne, ubemandede dagligvarebutikker i London.
Høj inflation og prisløft på dagligvarer kan skrue ned for tempoet i udrulningen af ubemandede butikker hos den amerikanske gigant Amazon. I hvert fald på det britiske marked. På samme tid testes flere netop ubemandede butikker her i landet.
Onlinegiganten Amazon, der i 2017 overtog dagligvarekæden Whole Food, har de seneste år også åbnet fysiske butikker med især salg af fødevarer. Det i USA og Storbritannien under navnet Amazon Fresh.
Konceptet rummer butikker, hvor kunderne selv scanner og betaler varerne helt uden kontakt med personalet.
Ifølge det britiske medie The Times har Amazon er der således det seneste halvandet år åbnet 19 af sådanne ubemandede butikker i England. Bortset fra én ligger de alle i London. Den første slog dørene op for kunder i marts 2020 i London-forstaden Ealing.
Ifølge mediet har Amazon tidligere udtrykt aggressive vækstplaner for netop de butikker, men salget lever aktuelt ikke op til forventningerne i kraft af den økonomiske situation på det britiske marked. Det betyder nu, at planerne angiveligt ændres.
I artiklen påpeges det i hvert fald erfaret fra mediets kilder, at Amazon skruer ned for den aktuelle jagt på nye, britiske placeringer, selvom der fortsat kommer en håndfuld nyåbninger i år i kraft af allerede indgåede aftaler.
The Times skriver, at Amazon vil revurdere planerne for ekspansion af Fresh-butikkerne de næste 12 til 18 måneder, men citerer samtidig en unavngiven talskvinde fra onlinekonerne for, at den ser frem til at åbne et antal Amazon Fresh-butikker i den nærmeste fremtid.
I en lang række lande arbejder dagligvarekæder med at teste netop ubemandede butikker. Her i landet gælder det bl.a. kæder som Dagligbrugsen, 7-Eleven, Nærkøb og Letkøb.
Netop Letkøb, der er del af købmandskoncernen Dagrofa, har for få uger siden åbnet sådanne butikker på Frederiksberg og i midtjyske i Demstrup, mens der snart også følger butikker efter i Fåborg og ved Femern Bælt.
Målet er at teste og videreudvikle det ubemandede koncept. Målet er på den måde at støtte de lokale købmænd, som driver kædens butikker.
»Det ubemandede koncept kan betragtes som en slags forlænget arm til den lokale købmands konventionelle butik. Købmanden kan med tilføjelsen af en ubemandet butik f.eks. tilbyde de vigtigste dagligvarer udenfor normale åbningstider,« udtaler Kasper Qvist Rasmussen, som er kædeansvarlig for Letkøb i en pressemeddelelse.
Han fastslår samtidig, at kæden har kig på flere placeringer til netop ubemandede butikker.