80 fyresedler: Utakt i vindmøllebranchen rammer Polytech
Vestjyske Polytech mangler ordrer fra globale vindmølleproducenter i en grad, så firmaet nu er nødt til at uddele fyresedler til 20 pct. af de ansatte i Danmark.
80 fyresedler. Det er konsekvensen her og nu for de ca. 400 danske medarbejdere i virksomheden Polytech med hovedkontor i Bramming tæt ved Esbjerg.
Polytech leverer bl.a. beskyttelse til vindmøller og vindmøllevinger mod lynnedslag og påvirkning fra hagl og hårdt vejr.
Med afsæt i det seneste års energikrise og kampen mod den globale opvarmning har mange lande lanceret storstilede planer for udbygning af især vindkraft. Derfor skulle man tro, at firmaer som Polytech har kronede dage.
Men de grønne skåltaler har her og nu ikke ført til en strøm af nye ordrer til Polytech, fortæller topchef Mads Kirkegaard til Børsen.
»Flere af vores kunder har sænket forventningerne hen over sommeren, og de udmeldinger er vi nødt til at reagere på,« siger Polytech-topchefen.
Mens der er fyresedler på vej til 20 pct. af de danske medarbejdere, går de ca. 200 ansatte i udlandet fri.
Foruden produktion i Danmark har Polytech produktion i Tyskland, Mexico og Kina.
Flere af vores kunder har sænket forventningerne hen over sommeren, og de udmeldinger er vi nødt til at reagere på.
Sideløbende med fyringerne i Danmark er firmaet ved at etablere sig i Indien, hvor regeringen har luftet en stor appetit på udbygning med vindmøller som led i en grøn energiomstilling af det folkerige land.
I april meddelte Polytech-ledelsen, at man i 4. kvartal venter at starte en produktion op i Indien i en 2.000 kvadratmeter stor fabrikshal for derigennem lettere at kunne levere til indiske vindmølleprojekter.
I omtalen af de manglende ordrer nævner Mads Kirkegaard ingen vindmølleproducenter ved navn, men selv giganter som Siemens Gamesa og Vestas har indkasseret en regulær blodtud i 2. kvartal i år, som for begge koncerner endte i milliardunderskud.
En anden udfordring for vindmøllebranchen er, at elnettet mange steder ikke kan kapere de politiske ambitioner om udbygning med vedvarende energi.
Det ses f.eks. i Tyskland, hvor der er store udfordringer med at flytte el fra nord til syd. Det betyder igen, at Tyskland i perioder med blæst betaler danske vindmølleproducenter for at stopper deres møller, da tyskerne simpelthen ikke kan bruge den danske vindstrøm, fordi man ikke kan få den grønne el flyttet rundt til forbrugerne.
Selv om der her og nu står fyringer på programmet i Polytech, venter Mads Kirkegaard ifølge Børsen, at der fra 2024 igen vil være fuld fart på den globale udbygning med grøn energi.