Nyt valgsystem? Lars Seiers store sats vil nu prøve at skabe det
Concordium og en stribe universiteter har fået et millionbeløb til at undersøge muligheden for et blockchain-baseret valgsystem. Først til Grønland, men håbet er at udbrede det.
Den 1. november skal danskerne fysisk ned i stemmeboksen og sætte krydset ved folketingsvalget.
Men måske vil det i fremtiden være muligt at sætte krydset digitalt. På en sikker og troværdig måde.
I hvert fald har blockchain-selskabet Concordium og flere universiteter nu fået et millionbeløb til at undersøge, hvordan man laver det bedst mulige digitale valgsystem i Grønland. Baseret på blockchain-teknologien.
Hvis projektet bliver en succes, kan det sagtens udbredes til andre lande. Herunder Danmark. Det forklarer den kendte erhvervsmand og milliardær Lars Seier Christensen, der har stiftet Concordium.
»Grønland er ideelt til en test, da det er en overskuelig mængde stemmeberettigede, og en sådan løsning ville addressere nogle helt reelle problemer i forhold til afstand og manglende inklusion,« skriver han i en mail til Finans.
Concordium skal lave det grønlandske valgprojekt sammen med Aarhus Universitet, Alexandra Instituttet og IT-Universitetet.
Ifølge Lars Seier vil et blockchain-baseret valgsystem være en ekstremt sikker løsning mod valgsvindel.
»Den vil være helt privat - således at andre naturligvis ikke ved, hvad men stemmer, men heller ikke om man overhovedet har stemt, hvilket man jo ellers kan observere ved fysiske valgsteder. I nogle lande er det en problemstilling. Den vil nedbringe omkostninger. Det er faktisk ret dyrt at afholde valg, og det er et problem i fattige lande,« skriver han i en mail.
Lars Seier mener altså, at der er mange gode grunde til at undersøge et valgsystem, der er digitalt, sikkert, og hvor stemmeoptællingen foregår øjeblikkeligt.
Ifølge professor Carsten Schürmann fra IT-Universitetet kan valgprojektet blive meget værdifuldt.
»Teknologisk bevæger vi os ind i ukendt territorium, og afhængigt af resultatet kan man sagtens forestille sig, at de mange, mange lande, der kan se fordelene ved sådan et valg, også kan bruge vores resultater,« siger professoren i en pressemeddelelse.
Carsten Schürmann er overbevist om, at digitale valg vil sprede sig i de kommende år og betoner derfor vigtigheden af at skabe et sikkert og troværdigt digitalt valgsystem.