Magasin køber ejendomme tilbage for milliarder
Fire af Magasin du Nords stormagasiner skal nu igen drives i egne ejendomme. De købes tilbage fra to pensionskasser, efter Magasin har fået ny ejer.
Med selskabets nye, tyske ejer i ryggen køber den danske stormagasin-virksomhed Magasin du Nord fire ejendomme retur for et ukendt milliardbeløb. Blandt dem er den klassiske bygning på Kgs. Nytorv i København, der med sine 43.000 kvadratmeter huser Magasins største og ældste stormagasin.
Netop bygningerne, der huser Magasin i København, Lyngby, Aarhus og Odense har siden 2010 været ejet i fællesskab af ATP Ejendomme og Pensiondanmark.
Magasin du Nord blev i maj 2020 efter år med hård turbulens overtaget af tyske Peek & Cloppenburg. Den famiiliejede Düsseldorf-koncern driver omkring 140 modebutikker i 15 lande samt flere internationale webshops.
De danske stormagasiner var tidligere ejet af den britiske detailkoncern Debenhams siden 2009, men da koncernen kollapsede, var Magasin du Nord i en periode til salg og reelt ejet af et administrationsselskab.
Siden den nye ejers overtagelse har Magasin du Nord arbejdet ihærdigt med at føre en ny strategi ud i livet, som bl.a. indebærer endnu tættere sammenhæng mellem de digitale salgskanaler og selskabets danske stormagasiner.
»Det er en stor ting for os, at det nu kan lykkes at købe ejendommene tilbage, og vi dermed bliver herre i eget hus igen. Det giver store fordele også økonomisk, at vi ikke længere skal sidde til leje eksempelvis i de to meget store ejendomme i Aarhus og København. Så det er en stor dag for Magasin,« mener adm. direktør Peter Fabricius, Magasin du Nord.
Sammenlagt er de fire ejendomme i handlen, som huser Magasin-stormagasiner, på ca. 138.000 kvadratmeter. Magasin-bygningen på Kgs. Nytorv blev indviet i 1893, mens Aarhus-ejendommen er opført i 1965. Ejendommene i både Odense og Lyngby stammer fra 1960.
Ifølge Magasin du Nord er prisen for den store ejendomshandel ikke offentlig, udover at der er tale ”om et større beløb”, som ikke angives. Ud fra ejendommenes størrelse og værdi må det dog ligge i milliardklassen.
»For os er det ikke ret afgørende at fortælle om, hvad prisen for de fire ejendomme er endt på. Vi har fokus på, at vi nu har nøglerne tilbage, og selv kan bestemme timingen i fremtidige investeringer,« siger Peter Fabricius.
I det seneste regnskab, der dækkede over 16 måneder fra september 2020 til udgangen af december 2021, omsatte Magasin du Nord for 3,5 mia. kr. Året før omsatte Magasin over 12 måneder for 2,6 mia. kr. Driftsresultatet i 2020/21 nåede 249 mio. kr. Dermed ligger overskudsgraden over året før, da coronakrisen satte ind.
Peter Fabricius melder, at siden corona-genåbningen har Magasin mærket, at den fysiske shopping igen er i vækst.
Også derfor mener han, at det er oplagt at investere i de fysiske butikker selv samtidig med, at der arbejdes intenst med at smelte stormagasinerne og onlinehandlen endnu mere sammen. Forventningen er trods den digitale udvikling og ændrede købsmønstre, at salget i Magasins fysiske butikker vil ligge på en årlig omsætning omkring 2 mia. kr.
»Vi oplever fortsat at kunderne søger mod de fysiske butikker efter flere år med corona-nedlukninger. Nu kan energien efterfølgende rettes imod at skabe inspirerende rammer omkring fysisk handel og investere i at sammenkoble dem med onlineshopping,« siger Peter Fabricius.
Han oplyser, at allerede i 2023 er det planen at investere i en opgradering af Magasin-ejendommene i Aarhus og Lyngby.