Erhverv

Danbred-direktør blev fyret efter seksuelle krænkelser: Alligevel fik han en fratrædelsespakke til 6,8 mio. kr. med sig

Thomas Muurmann Henriksen, der blev fyret fra landbrugsvirksomheden Danbred efter flere sager om seksuelt krænkende adfærd, fik bonus og to års løn med, da han forlod selskabet.

Artiklens øverste billede
Efter flere sager om krænkende adfærd blev avlsselskabet Danbreds adm. direktør, Thomas Muurmann Henriksen, sidste år fyret. En aftale med daværende bestyrelsesformand Christian Junker (th) sikrer Muurmann en samlet fratrædelsespakke på knap 6,8 mio. kr. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Collage: Anders Thykier

Den tidligere adm. direktør i Danbred Thomas Muurmann Henriksen, der blev fyret efter en række tilfælde af seksuelt krænkende adfærd, fik en millionpakke med, da han sidste efterår forlod landbrugsselskabet. Muurmanns fratrædelsespakke rummer bl.a. bonus og to års løn og har en samlet værdi på op til 6,8 mio. kr.

Det fremgår af interne dokumenter, som Finans er i besiddelse af. 

Fratrædelsesaftalen, som er underskrevet af DanBreds daværende bestyrelsesformand, Christian Junker, i september sidste år, rummer en opsigelsesperiode på 12 måneder med fuld løn, en fratrædelsesgodtgørelse på 2,4 mio. kr. og en bonus på 100.000 kr. Oveni kan Thomas Muurmann få halv løn i 18 måneder efter fratrædelsen som følge af en konkurrenceklausul, hvilket samlet giver fratrædelsesaftalen en værdi på op til knap 6,8 mio. kr. 

Havde DanBred brugt den hårdeste sanktionsmulighed over for ansatte, en bortvisning af Thomas Muurmann, var regningen ifølge flere kilder blevet betydeligt lavere. Men bestyrelsen valgte ikke at benytte den mulighed. 

Christian Junker, der sammen med de øvrige medlemmer blev smidt ud af bestyrelsen i DanBred efter krænkelsessagen, ønsker ikke at forklare baggrunden for fratrædelsesaftalen.

»Jeg har ingen bemærkninger til DanBred-sagen, herunder den kontrakt, du omtaler nu,« siger Christian Junker. 

Og du kan heller ikke sige, hvorfor du syntes, at det var den rigtige løsning som formand i selskabet?

»Nej. Jeg har ingen bemærkninger til sagen overhovedet,« siger Christian Junker. 

En kontrakt er en kontrakt, og længere er den jo ikke.

Andreas Lundby, bestyrelsesformand, Danbred

I efteråret 2021 konkluderede en intern undersøgelse i DanBred, at Thomas Muurmann Henriksen i flere tilfælde havde haft en upassende og krænkende adfærd over for kvindelige kolleger. Bestyrelsen, anført af Christian Junker, vurderede, at der var grundlag for alvorlig kritik af direktøren, men lod ham i første omgang blive i jobbet. 

Efter at sagen dukkede op i medierne, blev Muurmann fyret, og efter heftig kritik af håndteringen af sagen blev bestyrelsen også smidt ud. Landbrugets erhvervsorganisation, Landbrug & Fødevarer, der er hovedejer af DanBred, undskyldte sagen, og organisationens daværende adm. direktør, Anne Arhnung, forlod jobbet.

Det er DanBred, der skal betale Thomas Muurmanns fratrædelsespakke. Ifølge DanBreds regnskab havde virksomheden i 2021 udgifter til direktionen på 11,5 mio. kr., mere end dobbelt så meget som året før, bl.a. som følge af fratrædelsesgodtgørelse til flere direktionsmedlemmer.

DanBreds nuværende bestyrelsesformand, Andreas Lundby, fastslår, at selskabet efterlever den fratrædelsesaftale med Thomas Muurmann, som den tidligere bestyrelsesformand har indgået. 

»Den daværende direktør er fratrådt efter kontrakt. Og mere er der ikke at sige til det,« siger han. 

Er I tilfredse med, at det skal koste næsten 7 mio. kr., at han forlader virksomheden?

»Det kan man ikke være tilfreds eller utilfreds med. Men det er jo fakta. Det kan man regne op, som man vil, fordi en kontrakt er en kontrakt, og længere er den jo ikke,« siger Andreas Lundby. 

Hvordan har du det med eksekvere den aftale, vi taler om her?

»Det har jeg stort set ingen kommentarer til, fordi det er den forpligtelse, selskabet har indgået, og det har vi selvfølgelig været nødt til at gøre på selskabets vegne. De bevæggrunde, der er for at indgå aftalerne, har jeg sådan set ikke forholdt mig til,« siger Andreas Lundby. 

Thomas Muurmanns fratrædelsespakke står i kontrast til de 50-75.000 kr., som tre krænkede kvinder efterfølgende modtog fra virksomheden som følge af direktørens handlinger. Og den er næsten 10 gange større end det beløb, en fjerde kvinde, der af de øvrige krænkede kvinder blev betegnet som »det mest alvorlige offer«, modtog.

»Der behøver ikke være noget odiøst i det, hvis det er det, der er aftalt. Men et så stort beløb kan virke stødende for os andre. Især dem, der har været udsat for krænkende adfærd. Så der ligger en kommunikationsopgave for selskabet i at forklare, at dette ikke er en tak for en flot og forbilledlig indsats,« siger Malou Ehmer, der er partner i advokatfirmaet Ehmer Pramming og repræsenterede flere af de krænkede kvinder i DanBred.

Hvis man skal være et ordentligt firma, skal man honorere de ting, man har indgået år forud og har skrevet ind, som er utænkelige, men som somme tider bliver en realitet.

Jens Bigum, medejer af Danbred

DanBred er ejet af Landbrug & Fødevarer, grovvarekoncernen Danish Agro og leverandørselskabet DBI, der bl.a. er ejet af tidligere Arla-direktør Jens Bigum og Energi Danmarks adm. direktør, Jørgen Holm Westergaard. 

»I Landbrug & Fødevarer havde vi helst set, at beslutningerne truffet i DanBred dengang havde været markant anderledes. Det gælder hele håndteringen af krænkelsessagerne såvel som omstændighederne for den adm. direktørs fratrædelse. Vi er i det efterfølgende forløb kun blevet yderligere bekræftet i, at der var behov for ændringer i såvel kultur som persongalleri hos DanBred, og at vi i L&F skulle have grebet ind langt tidligere,« oplyser Camilla Brehm Suhr, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer, i en skriftlig kommentar. 

Ifølge Jens Bigum har Thomas Muurmanns fratrædelsesaftale ikke været drøftet i ejerkredsen. Men han slår fast, at fratrædelsespakken efter hans opfattelse er i overensstemmelse med betingelserne i Muurmanns ansættelsesaftale.

»Et ordentligt firma overholder de aftaler, man har indgået, uanset om det er smertefuldt at gøre det. Sådan er spillereglerne. Jeg har været bestyrelsesmedlem i mange virksomheder, og hvis man skal være et ordentligt firma, skal man honorere de ting, man har indgået år forud og har skrevet ind, som er utænkelige, men som somme tider bliver en realitet,« siger Jens Bigum.

Er det så den rigtige ansættelseskontrakt, man har lavet, hvis det kan udløse en fratrædelse på 6,8 mio. kr.?

»Jeg tror egentlig ikke, at der er noget usædvanligt i kontrakten i forhold til ledelseskravene,« siger Jens Bigum. 

Jeg har ingen bemærkninger til sagen overhovedet.

Christian Junker, tidligere bestyrelsesformand i Danbred

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Thomas Muurmann Henriksen.

Christian Junker afviser at kommentere, om det blev overvejet at bortvise Thomas Muurmann, og Andreas Lundby kender ikke til den tidligere bestyrelses overvejelser. 

»Det ved jeg ingenting om, andet end at det var ikke det, der skete,« siger Andreas Lundby. 

Ifølge Mette Søsted Hemme, adjunkt på Juridisk Institut på Aarhus Universitet og ekspert i ansættelsesret, afhænger det af de specifikke forhold i en sag, hvorvidt en ansat kan bortvises. 

»Der skal være tale om væsentlig misligholdelse af kontrakten mellem virksomheden og direktøren, for at en bortvisning er berettiget. Generelt er det ikke sådan, at bestemte handlinger automatisk berettiger til bortvisning. Det afhænger bl.a. af, hvor alvorlige de pågældende forhold er, og om virksomheden har undersøgt de pågældende forhold tilstrækkeligt,« siger Mette Søsted Hemme, der understreger, at hun ikke forholder sig til den konkrete sag.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.