Erhverv

Store aktiedyk hos Zalando og Asos koster dyrt i dansk familiekoncern

Heartland, der er holdingselskab bag Anders Holch Povlsens aktiviteter, melder om et dyk i milliardoverskuddet. Koncernen er dog tilfreds med stor fremgang i tøjsalget hos Bestseller samt udviklingen i Normal-kæden.

Artiklens øverste billede
Modeselskabet Bestseller med tøjsalg i en lang række lande udgør 69 pct. af omsætningen i holdingkoncernen Heartland. Foto: Sofia Busk.

Mens tøjkoncernen Bestseller og detailkæden Normal fylder pengekassen op i familiekoncernen Heartland trækker en række andre selskaber markant ned. Det gælder ikke mindst aktieposter i internationale onlineselskaber inden for mode som Zalando, Asos og About You.

Derfor dykkede resultatet i Anders Holch Povlsen holdingselskab med 4,8 mia. kr. det seneste år. Det viser de første nøgletal for det forskudte regnskabsår 2021/22 i investerings- og moderselskabet Heartland, som er udsendt tirsdag.

Det endelige regnskab for Anders Holch Povlsens familiekoncern er endnu ikke offentliggjort, ligesom tallene for en række af aktiviteterne heller ikke er lanceret.

Heartland offentliggør dog, at omsætningen er steget med 29 pct. til 50,5 mia. kr. Året gav et overskud før skat på 2,2 mia. kr. mod 7 mia. kr. året før.

Bestseller, der er Heartlands største og familiekoncernens fundament, har for et par måneder siden lanceret tal for året 2021/22, der blev afsluttet i august. De viste et resultat før skat på 6 mia. kr. og en vækst i omsætningen der steg 33 pct til 35 mia. kr. Bestseller udgør dermed nu 69 pct. af Heartlands omsætning.

Adm. direktør Lise Kaae i Heartland fastslår, at Bestseller og detailselkæden Normal, der endnu ikke har udsendt regnskab, gav solid fremgang og - dermed stor indtjening det seneste år til den samlede koncern. Til gengæld har den negative, globale udvikling med konsekvenser i en række andre selskaber og investeringer trukket Heartlands resultat markant ned.

»Uagtet væksten i de stærke datterselskaber i form af Bestseller og Normal er vi ikke helt immune over for det, som sker i verden og har bl.a. selskaber, som er noteret på børsen. Det har betydet, at vi har måttet bogføre tab,« siger Lise Kaae.

Blandt investeringerne i Heartland og hos Anders Holch Povlsen er ejerposter i flere onlineselskaber. Inden for mode gælder det de børsnoterede, tyske giganter Zalando og About You samt britiske Asos.

Anders Holch Povlsen er ejer af Bestseller samt Heartland. Foto: Joachim Ladefoged.

Mens onlinesalget boomede under coronatiden, er væksten i det marked fladet ud, og det har kostet dyrt. Zalandos aktiekurs er således eksempelvis dykket med 65 pct. over de seneste 12 måneder, mens aktien bag de to andre selskaber har haft helt samme, negative retning.

Heartland har de foregående år fastslået, at aktieposterne i de børsnoterede virksomheder indgår efter den indre værdis metode, og det så den aktuelle kursudvikling ikke kunne aflæses direkte i selskabets regnskabsbog, før en aktiepost bliver omsat.

Lise Kaae fastslår dog uden at definere tallet, at netop de aktieposter nu trækker ned i det afsluttede regnskab og dermed belaster årsresultatet.

»Zalando, Asos og About You er indregnet efter indre værdi, men der kan komme et tidspunkt, hvor det er nødvendigt at lave nedskrivninger. Vi har ikke tidligere foretaget opskrivninger i aktieposter til dagsværdier, men når de et vist lavpunkt, får det betydning trods brug af indre værdi-metoden. Så det kan ses i vores tal for 2021/22,« siger Lise Kaae.

Hun understreger samtidig, at Heartland er en tålmodig investor og ejer, der satser langsigtet. Også når det gælder onlinehandel trods den aktuelle udvikling i det marked.

»De poster, som vi investerer i, har vi haft gennem længere tid, og vi har en tæt tilknytning til dem. De er i samme branche som vores egen kerneforretning, så vi opgiver dem på ingen måde, selvom der er dårlige tider,« siger Lise Kaae og fortsætter:

»Opbremsningen hos de store onlineselskaber med en vigende toplinje og store lagerbeholdninger er kommet hurtigt. Vi tror fortsat på onlinehandel, selvom salget stagnerer. Vi tror på, at det som sker makroøkonomisk – eksempelvis den høje inflation – vil være aftagende. På samme tid er der faldende logistikpriser, mens vi måske har set det værste på energisiden. Det kan få onlinerne tilbage på sporet igen.«

I den store palette af aktiviteter har Heartland også bl.a. ejerandele i onlineselskabet Nemlig.com inden for dagligvarer. Dertil kommer eksempelvis fintech-selskaberne Lunar og Klarna, som også har oplevet modvind i en periode.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.