Danskere bør være på vagt for svindlere i jagten på billig strøm
De skyhøje energipriser kan give anledning til at blive fristet af gode tilbud på billig energi. Men med historisk mange brodne kar blandt udbyderne skal danskerne være på vagt, hvis de ikke skal ende med at blive snydt.
Aldrig har danskerne været så opmærksomme på elpriserne.
Samtlige medier med respekt for sig selv har en oversigt over energipriserne de kommende syv dage på forsiden et sted. I tv flankeres vejrudsigten til tider af en prognose for strømprisens udvikling de kommende dage, mens diverse apps til at holde øje med prisudviklingen slår rekorder for downloads.
Det kan nu mærkes ude hos energiselskaberne, hvor danskerne er begyndt at skifte elleverandør.
»Bevågenheden er helt klart blevet større, og selvom vi ikke har tal på det endnu, er der ingen tvivl om, at folk hyppigere skifter elselskab,« siger afdelingschef i Green Power Denmark, Martin Dam Wied.
Når danskerne forsøger at spare lidt på elregningen, bør de dog være forsigtige. Mange bliver nemlig snydt af energiselskaber, som forsøger at lokke kunder i butikken.
Det siger Forbrugerombudsmanden, som de seneste par år har haft usædvanligt travlt med at luge ud i de brodne kar.
»Vi ser med stor alvor på det. Det har været og er fortsat et fokusområde,« siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.
Den uafhængige tilsynsmyndighed har i løbet af de seneste to år modtaget et væld af klager over energiselskabers jagt på nye kunder, hvoraf en væsentlig mængde anses for at være af meget grov karakter.
»Vores opfattelse er, at det ikke er energisektoren som sådan, der er et problem. Det er især nogle få nyere elselskaber, som tilsyneladende har eller har haft det som en bevidst strategi at skaffe nye kunder ved vildledende salgsmetoder og ulovlige henvendelser,« siger Christina Toftegaard Nielsen.
De nyere energiselskaber hverver primært nye kunder gennem telefonsælgere, oplyser hun. Der har bl.a. været sager, hvor sælger har påstået, at konkurrenter er gået konkurs og at de har overtaget kunden, mens sælgere foruden forkerte oplysninger har løjet om, hvem de ringer fra.
Senest har Jyllands-Posten beskrevet, hvordan kunder har svært ved at få udbetalt deres tilgodehavender hos selskaberne Velkommen og Modstrøm, hvilket har resulteret i, at Forsyningstilsynet har åbnet en sag mod sidstnævnte.
Forbrugerombudsmanden kan politianmelde selskaber, der vildleder forbrugerne. En mulighed, man har benyttet sig flittigt af de seneste par år.
Udviklingen ærgrer energibranchen. I mange år har man forsøgt at få danskerne til oftere at skifte elleverandør for derved at skabe en sund konkurrence. Så sammenfaldet med en række grimme sager om vildledning ærgrer Green Power Denmark, som understreger, at synderne ikke er medlem af brancheforeningen.
Omvendt håber de, at der slås hårdt ned på selskaberne, da deres ageren skader branchens ry.
»Vi vil rigtig gerne have, at der slås ned på gentagende og systematiske brud på markedsføringsloven. Tillid er vigtigt i ethvert marked, hvor forbrugeren skal tage et valg, og den tillid skader de her aktører, som bryder loven,« siger Martin Dam Wied.
Han formoder, at den pludselige fremkomst af aktører med ulovlige salgsmetoder er et resultat af, at man har ønsket, at der skal være fri konkurrence på elmarkedet.
»Det er jo bagsiden af liberaliseringen, hvor det er nemt at skifte elleverandør, hvilket skaber sund konkurrence og billige priser for forbrugerne. Det er den mekanisme, som de udnytter, da man hurtigt kan opbygge en store kundeportefølje,« siger Martin Dam Wied.
Forbrugerombudsmanden er fortrøstningsfuld. De seneste par år har man foruden de mange politianmeldelser og bøder styrket samarbejdet med andre myndigheder om sanktionsmuligheder, hvor bl.a. et samarbejde med det statslige selskab Energinet må antages at have en effektiv afskrækkende virkning.
Derudover er visse aktører med mange dårlige sager i bagagen på vej ud af markedet.
Det gælder eksempelvis Fauna Energi, tidligere Norström, som er under konkurs. I år var der i oktober indleveret omkring 475 klager over energiselskaber hos Forbrugerombudsmanden, hvilket er et mindre fald i forhold til 2020’s rekordhøje niveau.
»Vi kan ikke vide, hvad årsagen er, men vi håber, at de ressourcer, vi bruger, har haft en effekt. Vi har sat hårdt ind, og vi ved fra andre sektorer, at det har en effekt,« siger Christina Toftegaard Nielsen.
Samtidig oplyser Forbrugerombudsmanden, at man i 2022 også er begyndt at se en anden type klager.
Hvor de seneste års klager over energiselskaber har været rettet mod telefonsælgere og deres metoder fra primært helt nye selskaber, er der begyndt at dukke klager op over alle energiselskaber.
Til forskel fra de tidligere klager er det dog ikke klager over vildledning i telefonen, men i højere grad afregning og udformning af regninger.
Det skyldes ifølge Forbrugerombudsmanden, at danskerne er blevet langt mere opmærksomme på deres energiregning end tidligere på grund af de stigende priser.