Erhverv

Ørsted sætter turbo på brintproduktion i Danmark med nyt milliardpartnerskab

Ørsted og Skovgaard Energy vil investere et milliardbeløb i et storskala brintanlæg ved Holstebro, som over tid kan blive et af verdens største. Risikabelt for dansk erhvervsliv at blive ved med at planlægge så store brintprojekter, siger professor.

Artiklens øverste billede
Ørsted og Skovgaard Energy vil gøre Holstebro til et knudepunkt for grønne brændstoffer lavet på vedvarende energi fra vindmøller og solceller. Foto: Jens Dresling

Ørsted lancerer et nyt storstilet energiprojekt i milliardklassen, der har potentiale til at gøre Danmark til et globalt knudepunkt for produktion af grønne brændstoffer.

Energiganten vil sammen med energi-udvikleren Skovgaard Energy bygge et nyt brintanlæg i Idomlund ved Holstebro, der ikke kun er det suverænt største, der er på tegnebrættet herhjemme, men også har potentiale til at blive et af verdens største brintanlæg.

»I en dansk kontekst er det et utrolig stort projekt. I en europæisk kontekst er det også meget stort. Der er tale om et anlæg, som vil kunne mærkes på den samlede europæiske produktion af brint,« siger Anders Nordstrøm, driftsdirektør i Ørsted P2X, som er Ørsteds division for grønne brændstoffer.

Der er tale om en investering, der alene i anlæggets første etape ventes at løbe op i størrelsesordenen 1 til 5 mia. kr., og som vil gøre det muligt at omdanne vedvarende energi fra f.eks. havmølleparker til grønne brændstoffer, der kan lagres og anvendes i eksempelvis transportsektoren.

Skovgaard Energy er stiftet af Jørgen Skovgaard og er i dag en ledende udvikler af vedvarende energi på den danske vestkyst. Ifølge adm. direktør i selskabet Niels Erik Madsen er det stifterens vision, som bliver til virkelighed med projektet ved Holstebro.

»Det er energieventyret 2.0, hvor 1.0 var vindeventyret. Han så, at Idomlund ved Holstebro kunne blive et knudepunkt for både el- og brintinfrastruktur,« siger Niels Erik Madsen.

Potentialet for anlægget er intet mindre end 3 gigawatt (GW). Det er mere end dobbelt så meget som det største projekt, som på nuværende tidspunkt er på tegnebrættet i Danmark, og udgør samtidig halvdelen af, hvad den tidligere regering forventede, at der vil blive bygget herhjemme frem mod 2030.

»Det er en fantastisk nyhed for Holstebro og hele Vestjylland,« siger kommunens borgmester, Hans Christian Østerby (S).

Han fremhæver, at Nordeuropas største solcellepark allerede er etableret i kommunen, mens der også er planlagt store vindmølleparker både til lands og havs.

»Vi får masser af grøn strøm ind. Så det er skønt, at når vi skaber forudsætningerne for det, så kommer der også store spillere som Ørsted hertil med store projekter,« siger Hans Christian Østerby.

I første fase af projektet vil man etablere en produktion på 150 megawatt, hvilket er en tyvendedel af den fulde størrelse. Der vil dog stadig være tale om en af Danmarks første storskala brintanlæg, konstaterer Anders Nordstrøm med henvisning til investeringen på op til 5 mia. kr.

»Man kan nemt blive lidt fartblind med alle de udmeldinger, som kommer. Dette er et konkret projekt, som er på vej,« siger Anders Nordstrøm.

For at sætte det i perspektiv, er det største danske brintanlæg i drift på 20 megawatt. Der er altså stor forskel på, hvad der er planer om at bygge, og hvad der allerede står ude i det danske landskab. I Skovgaard Energy vil man gerne være spydspids for udviklingen og med en gigant som Ørsted i projektet er det nu muligt.

»Vi er glade og stolte. Det støtter vores ambition om, at verden skal blive grønnere og fri for kul, olie og gas. Og hvis det skal ud, er vi nødt til at finde alternativer til brændstofferne,« siger Niels Erik Madsen.

»Vi vidste godt, at vi ikke kunne løfte 3 GW alene. Der havde vi brug for en god og stærk partner, som er god på havvind, og det har vi fundet i Ørsted.«

Mens de to partnere har en ret konkret plan for projektets første fase, er det mere usikkert, hvornår anlægget vil kunne opnå sit fulde potentiale.

»Det er for tidligt at svare på. Det kommer an på brintinfrastrukturen, rammebetingelserne, strømproduktion og forbruget af brint,« siger Anders Nordstrøm.

Hvis markedet er til det, og der er forretning i det, vil anlægget hurtigt kunne opskaleres, da alle forudsætninger for et anlæg til grønne brændstoffer i den globale top er til stede. I øjeblikket er man i gang med at forstærke elnettet i området med en højspændingsforbindelse til Tyskland, ligesom der er planer om etablering af en ny rørforbindelse til naboen mod syd, der kan bruges til transport af brint.

Derudover ligger Idomlund ideelt i forhold til råvaren til de grønne brændstoffer; den vedvarende energi fra vindmøller og solceller. Idomlund er nemlig først og fremmest hjemstavn for en større såkaldt transformerstation, hvilket gør området til et oplagt sted at føre havvind fra Nordsøen i land.

Desuden har Ørsted som følge af et nyligt indgået partnerskab med investeringsselskabet Copenhagen Infrastructure Partners ansøgninger liggende hos myndighederne på to større havvindparker, der er ideelt placeret i forhold til det nye anlæg.

»Der er ikke nogen direkte kobling mellem de to ting. Men det er da klart, at vi har set, at Idomlund er et af de steder, hvor der både kan komme strøm ind fra åben dør-projekter (projekter, hvor en aktør selv ansøger om tilladelse på en selvvalgt placering, red.) og fra centrale udbud. Så uanset hvilken vedvarende energikilde vi taler om, er det et meget spændende sted, vi taler om,« siger Anders Nordstrøm.

Jeg tror lige, vi skal klappe hesten i forhold til at lave planer om yderligere gigawatt

Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet

Projektet får roser med på vejen fra professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen.

Partnerskabet mellem Skovgaard Energy, der har erfaring med denne slags grønne projekter, og pengestærke Ørsted, der har gode muligheder for at udvikle havvind, giver rigtig god mening, lyder det.

»Man er nødt til at tænke i disse baner og have et højt ambitionsniveau, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at komme i mål med at blive de fossile brændsler kvit,« siger han.

Brian Vad Mathiesen mener dog også, at aktørerne skal passe på, at de ikke kommer til at begå bekostelige fejl i forsøget på at blive verdensførende inden for produktion af brint og flydende grønne brændstoffer. Man kommer nemlig sandsynligvis til at skulle konkurrere på globalt plan, og det er ikke uden betydelige risici.

Når der en gang produceres brændstoffer i Holstebro, skal de være konkurrencedygtige i forhold til grønne brændstoffer fra Mellemøsten, Australien og Norge. Samtidig er der en lang række åbne spørgsmål i forhold til, hvordan man bedst producerer de grønne brændstoffer, siger professoren.

»Jeg tror lige, at vi skal klappe hesten i forhold til at lave planer om yderligere gigawatt, før vi ved mere om, hvordan det samlede billede kommer til at se ud,« siger Brian Vad Mathiesen.

Tidligere på året fremlagde regeringen planer om, at der skal være 4-6 GW elektrolyse-kapacitet i Danmark i 2030, hvilket man vil støtte med 1,25 mia. kr. Erhvervslivet har dog allerede udmeldt planer om markant mere end det.

Elektrolyse er den teknologi, der gør det muligt at skabe den grønne brændstof, som kan lagres.

Derfor efterlyser forskeren fra Aalborg Universitet mere grundforskning i forskellige former for elektrolyse og erfaring med design og drift af forskellige typer anlæg.

»Jeg er simpelthen nervøs for, at vi fejlinvesterer. Hvis vi investerer i effektive anlæg og finder gode anlægsdesign, kan vi være foran internationalt. Hvis ikke, mistes en masse midler. Det handler om konkurrenceevne for danske virksomheder på dette område,« siger Brian Vad Mathiesen.

»Min anbefaling er, at vi passer på med at lave flere store anlæg, før vi har set, at nogle af de eksisterende projekter kommer i drift,« siger han.

Ørsted mener dog ikke, at man løber nogen unødig risici.

»Der er en del mindre projekter på vej overalt i Europa. Det, vi afventer, er, at der bliver skabt infrastrukturen til at flytte brinten og rammebetingelserne for at anvende brinten og de nye brændsler,« siger Anders Nordstrøm.

Samtidig understreger Skovgaard Energy, at når der er tale om en global konkurrence, er det vigtigt, at Danmark er i front, hvis vi som lille nation skal sikre en position som grønt foregangsland.

»Jeg gætter på, at markedet i kombination med politiske udmeldinger sætter tempoet. Og der håber jeg bare, at Danmark vil sætte et tempo, som betyder, at vi både kommer i mål med den grønne omstilling og undgår, at vi ser en udflytning af grønne arbejdspladser til udlandet,« siger Niels Erik Madsen.

Parterne har nu søgt om lov til at opføre brintanlægget på grunden i Idomlund. Hans Christian Østerby slår fast, at det bliver med fuld opbakning fra kommunen.

»Jeg kan lov dig, at projektet får så smidig en sagsbehandling som overhovedet muligt,« siger borgmesteren.

De to partnere forventer at tage investeringsbeslutningen i slutningen af 2024, mens man forventer en idriftsættelse af første fase i 2027.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.