Erhverv

Globale topchefer frygter »katastrofalt« cyberangreb

Mange topchefer vurderer, at deres egen virksomhed bliver påvirket, hvis der kommer et stort og meget omfattende cyberangreb.

Artiklens øverste billede
Den geopolitiske uro har øget risikoen for et omfattende og ødelæggende cyberangreb, lyder det i en ny rapport. Foto: Finn Frandsen

Davos

Verden vil blive ramt af et omfattende og »katastrofalt« cyberangreb inden for de kommende to år som følge af den stigende geopolitiske uro. Det vurderer hele 86 pct. af mere end 300 globale topchefer ifølge rapporten Global Cyber Security Outlook 2023 fra World Economic Forum og Accenture.

»Det er en brændende platform. I en verden, som bliver mere og mere digital, skal sikkerheden bygges helt ind i kernen af virksomheden,« siger Julie Sweet, der er topchef i Accenture.

Hun peger derudover på, at en stor andel af de adspurgte topchefer vurderer, at deres egen virksomhed vil blive påvirket i væsentligt omfang af et sådan angreb. Og endelig er det under en tredjedel af de adspurgte topchefer, som vurderer, at deres egen virksomhed er modstandsdygtig. Alle tal er markant højere end i tidligere rapporter.

De seneste år har budt på flere opsigtsvækkende hackerangreb mod virksomheder - både i Danmark og i udlandet. På denne liste finder man bl.a. Vestas, Demant og A.P. Møller-Mærsk og senest har en stribe banker været ramt af under angreb fra hackere.

I udlandet har det heller ikke skortet på hackerangreb mod store virksomheder. Ét af de mest kendte eksempler er angrebet mod Colonial Pipeline i foråret 2021.

Virksomhedens rørledninger, der forsynede store områder af verdens største økonomi, blev lukket. Det førte til en desperat mangel på brændstof blandt forbrugerne, som holdt i lange køer for at få fyldt lidt i tankene.

Siden krigen i Ukraine er der kommet mere fokus på at sikre vigtig infrastruktur - ikke kun mod fysiske angreb, men også mod cyberangreb. Og det fylder bl.a. i den store norske virksomhed Aker, som bl.a. opererer inden for olie- og gasindustrien.

»Det, vi har oplevet det seneste år, er at kritisk infrastruktur er blevet et våben i krigen. Det har udløst en krise i Europa, som har haft konsekvenser for både familier og virksomheder. Vi skal håndtere den stigende risiko for både fysiske angreb og cyberangreb,« siger Øyvind Eriksen, der er topchef i det store norske selskab Aker.

Øyvind Eriksen, er topchef i det store norske firma Aker Asa, som bl.a. opererer inden for olie- og gasindustrien. Foto: World Economic Forum / Boris Baldinger

»Den største risiko for os er, at angriberne tager kontrol over vores virksomheder. Det kan have store økonomiske og miljømæssige konsekvenser, hvis det ender med, at de overtager kontrollen over vores rørledninger, og det i værste tilfælde resulterer i en eksplosion,« siger Øyvind Eriksen.

Ét af de lande, som ad flere gange er blevet fremhævet som foregangsland i forhold til cybersikkerhed under årsmødet i World Economic Forum, er Singapore. Her har man i flere år haft en dedikeret myndighed på området.

»Tit er det en krise, der afstedkommer en indsats. For os skete det i 2018, da vores sundhedsdata blev stjålet. Vores observation er, at angrebene bliver mere og mere intensive, og at det er en lukrativ forretning. Og når der er mange penge involveret, bliver taktikken fra angriberne mere avanceret, så vi må vi være på mærkerne,« siger Josephine Teo, der er minister for information og kommunikation i Singapore.

I Albanien har man på egen hånd mærket, hvad det vil sige, hvis man kommer under angreb. I fjor blev det lille land - som er meget digitaliseret - udsat for et omfattende angreb, som lagde flere systemer ned. Pilen peger ifølge Albanien i retning af, at Iran stod bag angrebet.

»Selv om vi ikke har den bedste cybersecurity, undgik vi en total udslettelse af vores systemer. Vi havde flere uger med afbrydelser, og målet var at sende os tilbage til stenalderen,« siger Edi Rama, der er premierminister i Albanien.

Ifølge Edi Rama er Albanien som land fortsat dagligt under angreb fra hackere, og han peger på, at det er svært at hamle op med de digitale forbrydere rent økonomisk.

»Cyberkriminalitet er den tredjestørste økonomi på globalt plan. Kun overgået af USA og Kina, så hvordan skal man håndtere denne djævel?«

Fra Interpols topchef Jürgen Stock lyder det, at der er især er brug for to ting.

»Der findes ikke et eneste land eller region, som kan tackle problemet alene. Det er en global trussel, og det kalder på et globalt svar. Derudover er mange af ofrene tavse om det af forskellige grunde,« siger han og opfordrer til at melde cyberangreb til politiet, da det giver myndighederne bedre mulighed for at få et overblik over situationen og dermed agere.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.