• Artiklen opdateres
Erhverv

Danish Crowns indtjening styrtdykker

Danish Crowns indtjening falder lodret. Slagterigiganten har netop meddelt, at det fra næste uge bliver nødvendigt med en ny drastisk reduktion af betalingen til landmændene.

Artiklens øverste billede
Danish Crowns indtjening falder nu voldsomt. Det rammer de danske landmænd.

Indtjeningen styrtdykker nu hos Danish Crown. Slagterigiganten har netop meddelt, at betalingen for landmændenes leverancer af grise fra næste uge får endnu et kæmpe hug og sænkes 40 øre pr. kilo.. 

Dermed er afregningen pr. kilo svinekød på få uger sænket med i alt 1,3 kr. Samtidig er svineproducenternes omkostninger vokset, og pengene fosser nu ud af sektoren, der igen er på vej ned i en dyb krise.

Fra næste uge vil landmændene i gennemsnit tabe 2,8 kr. pr. produceret kilo svinekød.

»Der er ingen tvivl om, at den krise, der har ramt Europa som en følge af krigen i Ukraine, har fået forbrugerne til enten at købe mindre eller billigere ind. Her i det nye år ser vi det på stort set alle produkter på tværs af vores forretning, og det har sat markedet under pres,« siger Jais Valeur, adm. direktør for Danish Crown.

Andelsselskabet Danish Crown er ejet af de danske svineproducenter og sender løbende næsten hele sin indtjening videre til ejerne i form af betaling for deres leverancer af grise.

Derfor er netop svinekødsafregningen – som lige nu rasler ned – det i særklasse vigtigste nøgletal i selskabet og det mest præcise udtryk for udviklingen i selskabets indtjening og konkurrenceevne.

Et fald på 1,3 kr. pr. kilo svarer til, at Danish Crowns indtjening på blot fem uger er faldet med et beløb svarende til næsten 1,5 mia. kr.

Dette fald kommer i direkte forlængelse af et 2022, der udartede til en økonomisk katastrofe for branchen, hvor mange landmænd valgte simpelthen at tømme stalden for grise.

Det er i sig selv slemt nok, men for Danish Crown bliver situationen endnu mere kritisk af det forhold, at selskabets vigtigste konkurrenter – slagterierne i Tyskland og Spanien – ikke har sænket svinekødsafregningen til landmændene.

»Jeg er chokeret over det prisfald Danish Crown lige har meldt ud. De præsterede i forvejen dårligt, men nu er selskabets notering og konkurrenceevne en direkte katastrofe. Min telefon kimer uafbrudt. Landmændene er dybt rystede over udviklingen, som intet kan retfærdiggøre. Danish Crowns konkurrenter kan jo godt holde en stabil svinekødsnotering til landmændene,« siger Jeppe Bloch Nielsen, formand i Landsforeningen af Danske Svineproducenter.

I Tyskland er svinekødsafregningen fastholdt på et uændret niveau de seneste fem uger, mens afregningen er steget i Spanien.

Dermed er det ikke kun Danish Crowns indtjening, der styrtdykker. Det samme gør selskabets konkurrenceevne:

»Vi kan ikke løbe fra, at vores notering sammen med den hollandske er blandt de laveste i EU, og vi er endnu ikke et sted, hvor vi med sikkerhed tør sige, at vi har nået bunden af markedet. Vores konkurrenceevne er derfor fortsat udfordret,« erkender Jais Valeur i en markedsberetning, der netop er sendt ud til selskabets andelshavere.

Blandt Europas store slagterier skiller Danish Crown sig ud ved at have en ekstraordinær stor eksport til fjernmarkeder i blandt andet Asien. Her har især salget til Kina svigtet siden sommeren 2021, og de seneste måneder har der også være en opbremsning på markeder som Japan og flere lande i Sydøstasien.

Jais Valeur peger da også på netop denne faktor, når han skal forklare dykket i selskabets konkurrenceevne:

»Det skyldes først og fremmet, at vi ikke har tilstrækkelig eksport til de attraktive højprismarkeder. Det vil næppe ændre sig de kommende måneder. Derfor har vi på den korte bane fokus på at få noteringen løftet til et niveau, hvor der igen er balance i økonomien ved at producere grise. Det mål håber vi at nå hen over foråret,« siger Jais Valeur.

Mens Danish Crowns eksport til Kina boomede fra efteråret 2019 til sommeren 2021, var selskabets svinekødsafregning og konkurrenceevne i topform. Da de kinesiske indkøbere i sommeren 2021 pludselig trak sig fra verdensmarkedet, trak de samtidig stikket til Danish Crowns konkurrenceevne. Danish Crown faldt fra førstepladsen til en position om agterlanterne i den gruppe af store slagterinationer, den danske sværvægter måler sig imod.

Danish Crowns forretning er i balance, når selskabet kan sælge op mod halvdelen af sine varer på frost til fjerne markeder og den anden halvdel fersk i Europa.

»Der er vi ikke i øjeblikket, og derfor er vi bagud i forhold til lande med et stærkt hjemmemarked, som det er tilfældet i Tyskland og Spanien. Her sælger de fleste slagterier over 70 procent af deres varer inden for landets grænser,« forklarer Jais Valeur.

Den hårde opbremsning i salget til fjerne markeder har gjort det nødvendigt for Danish Crown at omdirigere kød fra mere end 1,5 mio. dansk grise til nærmarkederne i Europa – her sælges det danske kød i direkte konkurrence med lokale, ferske varer, hvilket presser indtjeningen.

I Europa presses svinekødspriserne af et faldende forbrug – dog med store regionale forskelle. Danish Crown oplyser, at der »særligt i Nordeuropa er sket et skred med et fald på op til 10 pct. i flere lande.«

Hos svineproducenterne bobler frustrationerne:

»Danske svineproducenter er europamestre i effektivitet. Vores omkostninger er de laveste, og den kvalitet, vi leverer, er blandt de højeste i verden. Alligevel får vi den dårligste betaling i Europa, fordi vores salgsselskab svigter. Det er på tide, at ledelsen i Danish Crown ser indad og drager de nødvendige konsekvenser, så vi kan få vendt udviklingen,« siger Jeppe Bloch Nielsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.