Danmark i vildt turisme-comeback: Sætter alle nabolande til vægs
Efter to svære år med corona slår turismen i Danmark rekorder. Imens lider resten af EUs medlemslande fortsat og kæmper for at komme tilbage på niveau med før pandemien. Det viser nye tal fra Eurostat.
Coronapandemien gjorde et massivt indhug i tursimen i hele Europa.
Men snart tre år efter virusset lukkede store dele af verden ned, har dansk turisme gjort et bemærkelsesværdigt comeback.
Turister i flokkevis strømmer til Danmark, og tallene for antallet af overnatninger slog i 2022 rekord og ligger nu på et niveau, der er 12,3 pct. højere end før pandemien. Det er ikke bare godt nyt. Det er helt særligt for Danmark.
Det viser nye tal fra Eurostat, der har indsamlet data fra hele EU.
Kun Holland og Belgien ligger også over 2019-niveau, men slet ikke ligeså meget. I de resterende lande står det derimod helt anderledes til.
Det gælder i særdeleshed for Letland og Slovakiet, der skraber bunden ved at ligge næsten 30 pct lavere, men også enorme turistøkonomier som Italien er markant under niveauet fra før pandemien. Samlet set ligger EU som gennemsnit 5,6 pct under niveauet i 2019.
Herhjemme har tursimeindustrien glædet sig over flotte stærke danske tal, og i industrien kunne man allerede i efteråret juble over, at tidligere tiders rekorder stod for fald.
Det var blandt andet drevet af, at de tyske turister, der med afstand er den største turistgruppe i Danmark igen havde meldt deres ankomst på de danske kyster og i de danske ferieboliger.
Sidste år fastslog den nationale turismeorganisation VisitDenmark i en rapport, at 77 procent af tursisterne i Danmark er tyskere, og samme rapport konstaterede, at langt de fleste af turisterne overnatter i feriehus og gerne et, der ligger placeret ude ude i naturen eller langs de danske kyster.
I 2019 slog omsætningen i turismeerhvervet rekord med 139,2 mia. kr. Om den rekord også falder vides endnu ikke. Men der er ingen tvivl om, at turisternes tilbagevenden til Danmark skæpper godt i kassen efter det er blevet vurderet, at pandemiens to års hærgen kostede et tab på 58,8 mia. kr.
De gode nyheder til trods kigger man i erhvervslivet fortsat bekymret på det år, vi netop er trådt ind i.
»Der er stor usikkerhed om, hvordan turismen udvikler sig i 2023 og fremefter. Vi har krig i Ukraine, energikrise og den højeste inflation og laveste forbrugertillid i Europa i mere end 20 år. Især kigger vi selvfølgelig på udviklingen på det tyske marked, der er vores største marked. For de tyske turister driver faktisk væksten i de udenlandske overnatninger i endnu højere grad end tidligere,« skrev marketingdirektør Janne Grønkjær Henriksen fra VisitDenmark i en pressemeddelelse før jul.