Erhverv

Efter rekordsalg i fjor forventer mange tøjselskaber dyk den næste tid

Trods forudsigelser om fald i salget de kommende måneder udløst af inflationskrisen, samles tøjbranchen til modeuge i København med en tro på, at 2023 kan ende på niveau med året før.

Artiklens øverste billede
Modeugen i København - Copenhagen Fashion Week - trækker indkøbere og fagfolk fra en række lande til. Foto: Sofia Busk.

Efter et 2022 med samlet vækst i både omsætning og eksport forventer fire ud af 10 blandt de danske tøjvirksomheder tilbagegang de næste måneder. Inflationskrisen har nemlig aktuelt ramt forbruget i en række lande.

Den danske branche samles netop nu til den halvårlige modeuge i København med shows og fagmesser, hvor indkøbere mødes med leverandører. 

Copenhagen Fashion Week åbnes i lyset af tal som viser en fremgang i 2022 for danske tøjeksport på 20 pct. til 43 mia. kr. Eksporten udgør ca. 60 af branchens samlede omsætning. Målt over 10 år er salget til udlandet vokset med 88 pct.

Meldingen fra hele branchen lyder dog, at efter fremgang i årets første del var fjerde kvartal af 2022 præget af usikkerhed på markederne i kraft af inflationskrisen og det har påvirket salget.

I en medlemsundersøgelse fra Dansk Mode & Textil om virksomhedernes vurdering af den aktuelle tilstand, melder 53 pct. de oplevede oplevede fremgang i andet halvår af 2022 sammenlignet med samme periode året før. For første halvår af 2023 forventer dog kun 28 pct. fremgang, mens 39 pct. direkte forventer tilbagegang. 

Blandt udfordringerne er ud over inflation også udviklingen i valutakurser og især tilbageholdenhed i detailhandlen samt hos forbrugerne.

»Udfordringer er efterhånden blevet hverdagskost i branchen efter år med eksempelvis corona-nedlukninger blev leveringsproblemer og høje fragtrater. Branchen har der vist sig omstillingsparat og været i stand til at fastholde den langsigtede strategi i svære tider,« vurderer international chef Michael Hillmose, Dansk Mode & Textil. 

Han peger på, at blandt modevirksomheder er der aktuelt fokus på effektivisering af deres forsyningskæder og på at tilpasse forretningen til de aktuelle markedsvilkår.

Medlemsundersøgelsen viser, at 26 pct, at virksomhederne forventer færre medarbejdere i det kommende halvår. Ved en tilsvarende vurdering for et år siden var det kun 2 pct., som havde den forventning.

Forventningen lyder dog samtidig blandt virksomhederne, at hele 2023 giver en omsætning på samme niveau som i fjor.

»Branchen har taget ved lære af de foregående kriser, og derfor er de godt rustet, både økonomisk og strategisk, til at komme sikkert igennem de svære tider,« lyder vurderingen fra adm. direktør Thomas Klausen, Dansk Mode & Textil.

Om det danske hjemmemarked for mode viste tal fra Danmark Statistik , at salget i december 2022 var det laveste siden 2016 specifikt for den julemåned. For beklædning var faldet i december på 7 pct. sammenlignet med samme måned året før.

En aktuel analyse fra Deloitte om modebranchen viser, at detaildelen i sektoren, som er tøjselskabernes danske kunder, faktisk havde et fint år bagudrettet vurderet ud fra regnskaberne for 2021/22. 

Tallene viser også, at tre ud af fire detailvirksomheder gik ind i det igangværende år med overskud på bundlinjen.

»Der er siden de regnskaber nok kommet en ny normal, hvor inflationskrisen indsnævrer forbrugernes rådighedsbeløb og dermed presser forbrugsvanerne. Coronatiden har dog også vist detailbutikkerne, at det gælder om at kunne agere i en uforudsigelig og usikker verden,« vurderer partner og brancheleder Morten Gade Steinmetz, Deloitte.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.