Kurt Skare er klar med private midler for at redde livsværket
Trods skandaler og en omfattende konkurs vil 78-årige Kurt Skare ikke lade sin kødkoncern bukke under. Han kæmper for at få en bank til at sikre Skare-koncernen likviditet til at leve videre.
I sin hvide læderstol på glaskontoret i Vejen sidder virksomhedsejer Kurt Skare.
Torsdag over middag har han afholdt et fællesmøde for de omkring 400 medarbejdere, der er en del af den omdiskuterede kødkoncern Skare. Ingen af dem er mødt på arbejde, efter at det familiedrevne selskab onsdag indgav konkursbegæringer for i alt otte selskaber - herunder Skare Meat Packers, som de seneste uger har været i offentlighedens søgelys, fordi Fødevarestyrelsen fandt 250 tons kød uden sporbarhed.
Kurt Skare er tydeligt berørt af situationen. Han erkender, at han som direktør og ejer bærer det fulde ansvar for, at Skare-koncernen er endt i en omfattende konkurs.
Sammen med sin datter, Gitte Skare, driver han familievirksomheden, og ifølge Kurt Skare er familien villig til at stille private midler til rådighed i forsøget på at redde den mere end 50 år gamle koncern.
»Vi er medspillere med vores egne penge. Jeg er også villig til at lægge min privat formue i. Vi må finde ud af, hvor meget der er muligt, når vi finder ud af, hvilken bank der vil medvirke for at få gang i tingene,« siger Kurt Skare.
Ifølge direktøren er det ikke den igangværende sag med Fødevarestyrelsen, der har tvunget livsværket i konkurs. Det er manglende likviditet, efter at Nykredit sidste år trak sig som bank for kødkoncernen. Det betyder, at Skare-koncernen ifølge direktøren ikke længere har mulighed for at købe råvarer, så der er varer at sælge.
»Det store problem er, at vi har investeret 300 mio. kr. af vores formue i mursten. Dem kan man under normale forhold få omsat til kontanter ved at låne, men mulighederne for at låne er ikke særlig gode i øjeblikket, og det udfordrer os også,« siger Kurt Skare.
Han tilføjer samtidig, at han og datteren ikke selv har »midler nok« til at sikre de konkursramte Skare-selskaber, og derfor var der til sidst ingen anden udvej end selv at begære selskaberne konkurs. Det betød også, at den mangeårige direktør onsdag bad medarbejderne om, at de ikke længere skal møde på arbejde.
»Det var ydmygende. Alle de medarbejdere, vi har, kan jeg godt lide. De passer deres arbejde upåklageligt. Det er ikke dem, der er skyld i, at vi er endt her. Det har jeg også sagt til dem, og jeg vil gøre alt for, at vi kommer i gang igen,« siger Kurt Skare og tilføjer:
»Jeg er ikke en, der normalt går rundt og krammer folk, men jeg har aldrig nogensinde fået så mange kram på en dag, som jeg fik onsdag. Det var alle 350 medarbejdere.«
Hvordan har du det med, at dit livsværk er under konkurs?
»Der må være nogen, der kan forstå, at det her er urimeligt. Jeg skal ikke på pension lige nu. Uden at jeg skal sammenligne med mig med den amerikanske præsident, så er han to år ældre end mig. Når der er nogen, der har spurgt mig, hvornår jeg skal på pension, så har jeg sagt, når den amerikanske præsident går på pension. Derfor er jeg glad for, at han har sagt, at han er villig til at tage en periode mere, så kan jeg også sige, at jeg tager en periode mere, hvis helbredet holder til det.«
Hvis det viser sig, at en bank gør det til betingelse, at der skal en anden i spidsen end dig, hvad vil du så sige?
»Det synes jeg vil være meget fint. Vedkommende kan blive kørt ordentligt ind, og jeg vil ikke stå i vejen for mine medarbejdere, hvis der er nogen, som er endnu bedre til det her, end jeg er.«
Så du er villig til at træde tilbage, hvis det er det, der skal til for at redde virksomheden?
»Det har der ikke været antydninger af indtil nu. Tværtimod. Jeg har en masse gode idéer og er privilegeret med et godt helbred.«
I alt er otte selskaber under Skare-koncernen erklæret konkurs. Det drejer sig om Skare Meat Packers, Skare Beef, Århus Slagtehus, Skare Øst, Skare Beef Products, Skare Import-Export, Skare Export og Skare Holding, der er holdingselskab for koncernens aktiviteter vedrørende salg af fersk og frossent kød til engros og detailhandlen.
Umiddelbart ser det ud til, at Skare Food og pålægsfabrikken Defco er gået fri.