Fundamentet under slagterierne slår revner: Produktionen af grise styrtdykker
Produktionen af grise falder hurtigere end nogensinde før. De danske svineproducenter er i økonomisk krise, og stadig flere vælger at tømme staldene.
Bestanden af grise på danske gårde styrtdykker. Nye opgørelser fra Danmarks Statistik viser, at antallet af grise er faldet til det laveste niveau i 25 år.
I løbet af det seneste år er bestanden faldet med 1,6 mio. dyr til 11,5 mio.
Faldet er det største, der nogensinde er registreret på et år, og antallet af grise på danske landbrugsbedrifter er nu på det laveste siden foråret 1998.
Det voldsomme fald er en konsekvens af den dybe økonomiske krise i dansk svineproduktion.
I 2022 tabte landmændene i gennemsnit mere end 2 kr. pr. produceret kilo svinekød, fordi omkostningerne i produktionen steg langt hurtigere end salgsprisen på grise. Det toneangivende danske slagteriselskab Danish Crown havde gennem hele året en svag konkurrenceevne, og den er de seneste uger blevet yderligere forringet.
En del svineproducenter har i løbet af 2022 valgt at tømme staldene for grise. Dette valg virkede ekstra oplagt i sommermånederne, da høsten var stor og priserne på korn høje. Udsigten til at bruge det værdifulde korn til foder til grise, som efterfølgende skulle sælges med tab, var alt andet end tillokkende. Ved at tømme staldene for grise, kunne landmændene undgå et tab og i stedet sælge kornet med fortjeneste.
Den faldende produktion af grise har allerede medført nedskæringer på slagterierne, og flere kan være undervejs. Danish Crowns topchef Jais Valeur har advaret om, at en slagterilukning ikke kan udelukkes.
De seneste ugers svækkelse af Danish Crowns konkurrenceevne trækker yderligere i den retning.
Mens svinekødsafregningen til landmændene i Danmark har været faldende siden midten af december, har priserne været stærkt stigende i en række andre europæiske lande. Det løfter også priserne på smågrise i disse lande.
Derfor vælger et stigende antal danske landmænd nu at eksportere deres smågrise levende – hvilket giver en pæn fortjeneste – i stedet for at opfede dem til slagtesvin og sælge dem med tab i Danmark.