Nykredit ville erklære Kurt Skare og hans personlige holdingselskab konkurs - så kom han selv på banen
Den mangeårige ejerleder er kendt for at tage styringen. Nye dokumenter viser, at det i første omgang var Nykredit, der sendte Kurt Skare mod personlig konkurs.
78-årige Kurt Skare står til at miste hele sit livsværk.
I årtier har han styret milliardkoncernen Skare med hård hånd, og helt frem til konkurs og rekonstruktion har den mangeårige forretningsmand udadtil bevaret kontrol og sikret sig indflydelse. Men bag kulissen er historien en anden.
I første omgang var det nemlig ikke Kurt Skare selv, der fik hans personlige ejerskaber og værdier til at vakle. Det viser dokumenter, som Finans er i besiddelse af.
Her fremgår det, at det var Skare-koncernens tidligere bank, Nykredit, der til at begynde med fik kødhandlerens personlige formue på glatis.
Allerede den 1. februar i år indleverede Nykredit en personlig konkursbegæring mod Kurt Skare. Det skyldtes en lånegaranti på millioner, og formentligt var det årsag til, at Skare selv satte gang i både personlig rekonstruktion og rekonstruktion af sit holdingselskab, Kurt Skare Holding.
»Kurt Skare kautionerer sammen med flere selskaber i og uden for Skare-koncernen for Skare-koncernens gæld til Nykredit A/S. Gælden er opgjort til ca. 77,8 mio. kr. Kurt Skares enkeltmandsvirksomhed har endvidere en gæld på ca. 18,2 mio. kr. til Nykredit A/S. Gælden er sikret ved en række sikkerheder i Skare-koncernen og i aktiver ejet af Kurt Skare,« lyder det i dokumentet.
Ifølge oplysninger fra rekonstruktionsforslaget har Kurt Skare – trods aktiver med en »betydelig værdi« – på nuværende tidspunkt ikke midler til at indfri de forpligtelser, som den samlede konkurs har påført Kurt Skare som kautionist. Og det fik altså Nykredit til at gribe ind.
To dage senere kom Kurt Skare selv på banen.
Den 3. februar i år søgte han om rekonstruktion hos Retten i Esbjerg. På den måde bevarer den mangeårige ejerleder en del af styringen over sin privatøkonomi bl.a. ved at sikre sin egen rekonstruktør. Der er tale om Henrik Selchau Poulsen fra advokatfirmaet Bruun & Hjejle.
Sammen med Kurt Skare har han arbejdet på salg eller udlejning af de ejendomme, som Kurt Skare råder over.
I den forbindelse har Boris Frederiksen og Corna Levin Munch, som står for konkursbehandlingen af i alt ni Skare-selskaber, ifølge dokumentet krævet »en uigenkaldelig salgsfuldmagt fra Kurt Skare«. Det har ejerlederen afvist. I stedet har han udarbejdet sin egen købsaftale, som er sendt til kuratellet bag de mange Skare-konkurser.
Kurt Skare anslås ifølge dokumentet at råde over ubehæftede aktiver på omkring 164 mio. kr.
Sammen med sin datter, Gitte Skare, har han for nylig solgt datterselskaberne Skare Food og Defco i forsøget på at indfri de krav, som bl.a. Kurt Skare har kautioneret for.
Hvis salget bliver godkendt af konkurrencemyndighederne, forventes konkursramte Skare Meat Packers at modtage omkring 26 mio. kr., som skyldes for levering af varer, og som derfor er omfattet af det virksomhedspant, som Skare Meat Packers A/S har stillet overfor Nykredit A/S.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kurt Skare.
Heller ikke Henrik Selchau Poulsen har ønsket at kommentere.