Helle Thorning-Schmidt indtræder i tech-firmaet Neurons' bestyrelse
Den tidligere danske statsminister skal hjælpe virksomheden med etisk kunstig intelligens.
Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt har fået endnu en bestyrelsespost på CV’et.
Hun indtræder nemlig i tech-virksomheden Neurons’ bestyrelse.
Neurons kombinerer neurovidenskab, kunstig intelligens og marketing, og kan ifølge virksomheden selv forudse forbrugeradfærd med 95 pct. sikkerhed. Det vil sige, at de har bygget AI-modeller baseret på data fra hjernescanning og eye-tracking, som på sekunder kan forudsige, hvordan forbrugere vil reagere på eksempelvis reklamer, hjemmesider og produktemballage.
Virksomheden blev stiftet i 2013 af Thomas Z. Ramsøy og Majken Z. Ramsøy. Thomas Z. Ramsøy er hjerneforsker og uddannet neuropsykolog.
Helle Thorning-Schmidt skal ifølge adm. direktør Thomas Z. Ramsøy være med til at fremme virksomhedens værdi om ærlighed og integritet, navnlig i forbindelse med etik angående kunstig intelligens.
»Helle Thorning-Schmidt skal være med til at få etisk AI ind i virksomhedens DNA. Hun skal bl.a. være med til at opbygge et etisk tilsynsråd samt sørge for, at alle vores etiske initiativer bliver dokumenteret,« siger han.
»For os er det i tråd med, at vi er en virksomhed, der står for noget. At få hende ind viser, at vi gerne vil sætte handling bag vores ord,« siger Thomas Z. Ramsøy.
Tech og kunstig intelligens er ikke fremmed for den tidligere statsminister. Hun er nemlig en del af Metas internationale tilsynsråd, der, som navnet antyder, fører tilsyn med softwaregiganten, der bl.a. ejer Facebook og Instagram.
Rådets opgave er at vurdere indhold på Facebook og Instagram, og afgøre hvorvidt det er acceptabelt eller ej. Derfor er det også »over al forventning« at få hende med i Neurons bestyrelse, siger den adm. direktør.
»Kunstig intelligens forandrer den måde, vi arbejder på og påvirker samfundet på dybdegående måder,« udtaler Helle Thorning-Schmidt i en pressemeddelelse.
»Derfor skal integreringen og udviklingen af denne teknologi håndteres forsvarligt og forsigtigt. Neurons sætter en ny standard for branchen med deres ansvarlige forretningstiltag. Jeg er glad for at være en del af deres etiske tilsynsråd og hjælpe dem på denne videre rejse,« siger hun.
Sidste år fik Neurons ifølge Børsen en investering på knap 45. mio. kr., og firmaet har i alt rejst over 60 mio. kr. i kapital. Virksomheden har derudover den statsstøttede fond Vækstfonden som storaktionær. Neurons tidligere kunder tæller bl.a. giganterne Google, Meta, TikTok, Carlsberg og SAS.
Det har ifølge Thomas Z. Ramsøy ingen betydning for Neurons kundeforhold til Meta, at Helle Thorning-Schmidt er medlem af virksomhedens tilsynsråd.
Kunstig intelligens som ChatGPT og TikToks algoritme, har den seneste tid fået kritik for at være en etisk gråzone ved bl.a. copyright og dataindsamling. Det er derfor nærliggende for Thomas Z. Ramsøy, at virksomheden skal se sig selv efter i sømmene.
»Jeg kan få øje på mange ting, men der er også ting, som jeg ikke engang selv havde været klar over,« siger han og refererer til planen om at få et såkaldt etisk tilsynsråd. Allerede nu mener han, at de er godt på vej med at være ansvarlige omkring deres data.
»Når vi måler på noget, så publicerer vi det i videnskabelige tidsskrifter. Vores kunder får al informationen. Vi spiller med åbne kort,« siger Thomas Z. Ramsøy.
Hvordan sørger I for at bevare etikken, når I kan forudsige folks reaktioner? Kan det misbruges?
»Det er lige præcis derfor, at vi står i denne situation. Alt kan misbruges, men vi kan også gøre noget ved det. Vi bruger vores viden til at se, hvornår man forstyrrer eller forvirrer brugerne. Når folk føler sig forvirrede, snydt eller ikke inddraget i deres egen beslutning, så er det en meget kort strategi,« siger Thomas Z. Ramsøy.
Helle Thorning-Schmidt var Danmarks statsminister fra 2011 til 2015. Efterfølgende var hun i tre år adm. direktør i Save The Children International. Nu bestrider hun forskellige bestyrelsesposter og er medlem af flere internationale tænketanke.