Ekspert: Energihandlernes lønfest er forbrugernes gode
De skyhøje bonusser til danske energihandlere prikker måske til misundelsen. Men hvis det ikke havde været for dem, havde danskernes energiregninger sandsynligvis været endnu højere i 2022, lyder det fra ekspert.
Det er til gavn for de danske energiforbrugere, når energihandlere har scoret millioner i bonus som Finans kan beskrive i dag. Det siger energiekspert og tidligere chef for den danske afdeling af elbørsen Nordpool, Anders Plejdrup Houmøller.
»Især i en tid hvor mennesker har måtte gå fra hus og hjem, fordi de ikke har kunne betale deres energiregninger, kan det virke mærkværdigt, at der udbetales tocifrede millionbonusser. Det prikker til misundelsen. Men det har faktisk gavnet samfundet,« siger Anders Plejdrup Houmøller.
Når energihandlerne optjener store millionbonusser er det nemlig fordi, at de har leveret gode resultater til deres arbejdsgivere, som kan levere hidtil uhørte rekordregnskaber. De har været dygtige, og dygtige spekulanter driver elprisen ned, når den er for høj i forhold til markedssituationen, som den eksempelvis var i sommeren og efteråret 2022, siger Anders Plejdrup Houmøller.
»Når de tjener så sindssyge beløb, er det fordi, at prissignalet var fuldstændig skævvredet i markedet. Den gode spekulant tjener penge i sådan et marked og bringer automatisk prisen ned,« siger Anders Plejdrup Houmøller og bringer et eksempel fra efteråret, hvor elprisen var meget høj.
I Tyskland, som er Europas største og mest likvide elmarked og derfor typisk fungerer som benchmark for Europa, forventede man i starten af oktober 2022, at elprisen ville ligge på knap 500 euro per megawatt-time i begyndelsen af det nye år. Det kaldes forwardprisen. Men da tiden kom til januar og februar, endte den reelle pris, som kaldes spotprisen, på 124 euro per megawatt-time.
Det er den markante difference, som de dygtige spekulanter har tjent store summer på, siger Anders Plejdrup Houmøller, og som resultat er prisen blivet lavere.
Udlægningen bakkes op af en analyse foretaget af EU’s reguleringsmyndighed for energi, Acer. Effektiv energihandel medfører lavere priser og mindre prisudsving, skriver Acer og konkluderer, at energihandel på tværs af landegrænser i alt sænkede europæernes energiregning med 253 mia. kr. i 2021.
»Og medmindre de har nogle meget kreative revisorer, så betaler de skat af deres fortjeneste så om ikke andet, er det et gode, at de befinder sig i Danmark,« siger energieksperten.
I starten af året lagde regeringen sig fast på en model for beskatning af overnormale profitter. Dengang gav skatteminister Jeppe Bruus (S) udtryk for, at man ærgrede sig over, at man var nødt til at lade energihandlere gå fri af brandbeskatningen.
»Det er ikke lykkes at lave en model i forhold til mellemhandlerne, som vi kan anvende på nuværende tidspunkt,« sagde skatteministeren.
Ifølge Anders Plejdrup Houmøller er energihandlernes ekstraordinært gode resultater og de dertilhørende store millionbonusser ikke sket på bekostning af forbrugerne.
»Kun dem, der i sommeren og efteråret 2022 har drevet priserne nedad, har tjent penge. Så os almindeligt dødelige ville ikke have sluppet billigere uden spekulanterne. Vi kunne tværtimod have risikeret at betale endnu mere uden dem, hvis priserne var blevet skævvredet endnu mere,« siger Anders Plejdrup Houmøller.
Forgyldte energikøbmænd
Mens forbrugerne har været ramt af voldsomme prisstigninger på energi, har det været gyldne tider for dem, der handler på energimarkederne. I denne artikelserie sætter Finans fokus på energikøbmændene.
Ved du noget? Kontakt journalisterne bag historien på lone.andersen@finans.dk eller krypteret via Signal på 20194235.
Han undrer sig dog alligevel en kende over de store bonusser, som ifølge Finans’ oplysninger kan være på op til trecifrede millionbeløb, til de dygtigste danske energihandlere.
»De er naturligvis bange for at miste deres dygtigste energihandlere, men jeg undrer mig alligevel over, at man ikke har sat en prop i og sagt, at bonussen kan altså kun gå op til et vist beløb. Det virker ikke særlig klogt,« siger Anders Plejdrup Houmøller.
Visse selskaber har dog indført loft over bonusserne. Det gælder blandt andet energiselskabet Ewii og Danske Commodities.
»Hos Danske Commodities har vi i mange år haft et bonusloft, og der er ingen ansatte, der er undtaget fra loftet. Det, mener vi, er god governance,« siger kommunikationschef i Danske Commodities, Mads Schmidt Christensen.
Ved du noget? Kontakt journalisterne bag historien på lone.andersen@finans.dk eller krypteret via Signal på 20194235