Erhverv

Imagemåling: Danskerne udpeger Danmarks største klimaskurke

Danskerne har rangeret de 100 største danske virksomheder baseret på deres klimaimage. I bunden af Voxmeters undersøgelse finder man både en cementproducent og en tobaksfabrikant.

Artiklens øverste billede
Aalborg Portland er den eneste danske virksomhed, der producerer cement. I december 2022 igangsatte de et pilotprojekt med CO2 fangst på deres fabrik i Aalborg.

På cementproducenten Aalborg Portlands hjemmeside annonceres, at bæredygtighed er en integreret del af virksomhedsstrategien. Men på trods af det skraber virksomheden bunden i Voxmeters nye imageundersøgelse foretaget for Finans, der handler om klima. 

Af de 100 største, danske virksomheder får den nordjyske cementproducent den laveste placering af alle, og ifølge den selv handler det om, at den er den største CO2-udleder i Danmark. 

»Det gør naturligvis indtryk, at vi indtager en så dårlig placering i undersøgelsen. Vi er en af de sidste meget energitunge industrier, der holder fast i at producere i Danmark, og derfor indtager vi en førsteplads som Danmarks største CO2-udleder,« skriver CEO i Aalborg Portland Søren Holm Christensen i et skriftligt svar og uddyber. 

»Det er en altoverskyggende udfordring for os, men vi mener faktisk, at vi er godt på vej, da vi har en præcis og ambitiøs plan for at reducere vores CO2-udledning med 73 pct. frem mod 2030,« skriver han. 

I toppen af skalaen ligger vindmølleproducenten Vestas, som i danskernes øjne har det bedste klimaimage. Siden sidste år er de gået en smule frem i målingen, fra en score på 7,7 til 7,8 ud af 10. 

Det er de glade for hos Vestas, der har bæredygtighed som et kernefokus i deres forretningsplan. 

»Flere danske virksomheder gør en stor forskel i den grønne omstilling på globalt plan, og som verdens største vindmøllevirksomhed spiller Vestas også en central rolle. Udbygningen af vedvarende energi skal accelereres, hvis vi skal takle den globale klimakrise. Derfor har vi siden lanceringen af vores bæredygtighedsstrategi i 2020 arbejdet på at integrere bæredygtighed i alt, hvad vi gør,« skriver Lise Ekstrand, chef for bæredygtighed i Vestas, i et skriftligt svar. 

Adm. direktør i Voxmeter Christian Stjer mener, at et stort fokus på klima er afgørende for virksomhederne lige nu, og derfor er det vigtigt, at de har et godt klimaimage. 

»Klimaforandringer er det, som befolkningen er aller mest bekymret for. Så hvis man har et stærkt image, så har folk i høj grad en forudindtaget positiv indstilling til virksomheden, og dermed lytter man jo med positive ører til det, som virksomheder gør og siger,« forklarer han.

Men ifølge Christian Stjer har et positivt klimaimage effekt på mange parametre. Både i mediebilledet, under rekruttering af nye medarbejdere, for politikere og interesseorganisationer har det en betydning. 

”De lægger jo også mærke til, hvem det er, der står stærkt og positivt ude i befolkningen,” siger han. 

Sammen med Aalborg Portland i bunden af undersøgelsen finder man også tobaksproducenten Scandinavian Tobacco Group og moderselskabet bag Flying Tiger of Copenhagen, Zebra. 

De to virksomheder har forskellige tilgange til deres bundplacering. Hos Scandinavian Tobacco Group er grøn omstilling og bæredygtighed noget helt nyt, hvor det længe har været på Zebras radar. 

»Vores bæredygtighedsrejse er temmelig ny, fordi vi startede i 2022, hvor andre virksomheder startede langt tidligere,« siger Sustainability Project Manager hos Scandinavian Tobacco Group Konstantina Gravani og fortsætter.

»Vi er også en tobaksvirksomhed, og det er mange mennesker skeptiske over for. Men vi kan helt sikkert blive bedre, og vi arbejder på at blive bedre, så vi også kan leve op til de europæiske standarder,« forklarer hun. 

Zebra har i det seneste år fremlagt planer for, hvordan de vil omlægge deres produktion, så de bruger langt mindre plastik i deres produkter og i stedet sælger mere bæredygtige produkter.

»Mange danskere har stadig til gode at få øjnene op for, hvad Flying Tiger Copenhagen er i dag. På få år har vi gennemgået en markant forandring, der betyder, at vi nu er med allerforrest i detailbranchens grønne omstilling - bl.a. har vi ændret vores produkter, så vi i dag benytter naturlige materialer, papir eller genbrugsplast alle de steder, hvor det kan lade sig gøre,« skriver Trine Pondal, Head of Sustainability & Social Responsibility hos Flying Tiger Copenhagen i en mail og understreger: 

»Vi glæder os til, at danskerne også lærer det moderne Flying Tiger Copenhagen meget bedre at kende.«

Undersøgelsen er baseret på 6.500 interviews med et bredt udsnit af befolkningen. Deltagerne i undersøgelsen har ikke skulle forholde sig til virksomheder, de ikke har kendskab til. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.