Største bankkollaps i USA siden finanskrisen
Frygt blandt kunderne sender amerikansk bank ud i et kollaps.
En frygtspiral blandt bankkunder har kastet amerikansk bank ud i et stormvejr.
Det skriver flere internationale medier som Financial Times, The Guardian og E24.
Problemerne i Silicon Valley Bank startede som følge af en pludselig udbredt frygt blandt kunderne.
Det skete fordi en anden amerikansk bank Silvergate, som især har fokuseret på kryptomarkedet, onsdag måtte kaste håndklædet i ringen, fortæller investeringsdirektør i Nordea Norge, Robert Næss, til E24.
Det sendte chokbølger gennem finansmarkedet, hvilket førte til, at Silicon Valley Banks kunder begyndte at trække flere penge ud, end banken havde til rådighed. Derfor måtte banken sælge gældspapire og obligationer for at øge likviditeten. Samtidig var obligationerne faldet i værdi, og banken måtte derfor sælge dem med store tab til følge.
I mediet E24 kalder chefstrateg i Danske Bank Anders Johansen fredagens bankkonkurs for den største af sin slags i USA siden 2008, hvor den amerikanske bank Washington Mutual kollapsede under finanskrisen.
Den amerikanske føderale indskudsforsikring, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), dækker op til 250.000 dollar, svarende til knap 1.750.000 danske kroner, af de indestående depoter. Problemet er bare, at langt de fleste af Silicon Valley Banks kunder er virksomheder, der opererer i markant større pengesummer.
Lige nu er det stadig uvist, hvorvidt og hvornår kunderne kan få adgang til resten af deres formuer.
Håbet er, at et andet pengeinstitut vil træde til og opkøbe Silicon Valley Bank.
Hvis ikke det sker, kan det ende med virksomhedskunder, der ikke kan få adgang til deres penge, hvilket i sidste ende kan betyde, at medarbejdere ikke kan få udbetalt løn.