Erhverv

Historisk nedtur: Dansk produktion af svinekød er i frit fald

Danske landmænds produktion af slagtegrise ventes i år at styrtdykke til det laveste niveau i nyere tid. Det kan medføre slagterilukninger.

Artiklens øverste billede
Produktionen på de danske slagterier falder i år til det laveste niveau i nyere tid. Landmændene ventes i år at reducere leverancerne med 2,6 mio. slagtegrise. Foto: Gregers Tycho

Produktionen af slagtegrise styrtdykker nu i Danmark.

Nye beregninger fra Landbrug & Fødevarer, L&F, indikerer, at de danske landmænd i år vil reducere produktionen med 2,6 mio. slagtegrise, hvilket svarer til en nedgang på næsten 15 pct.

Der er tale om det i særklasse største fald i nyere tid – måske nogensinde – og leverancerne til slagterierne falder dermed til blot 15,2 mio. grise.

»Afregningsprisen på slagtegrise er markant højere i andre EU-lande, hvor landmændene derfor efterspørger flere smågrise og kan betale højere priser for dem. Derfor stiger eksporten af levende, danske smågrise. Som verden ser ud lige nu, er det realistisk, at produktionen af slagtegrise i Danmark kommer til at falde med i hvert fald 15 pct. i år,« siger markedsanalytiker Karsten Flemin, L&F.

Det dramatiske fald kommer efter en lang periode, hvor produktionen af slagtesvin har resulteret i store underskud hos landmændene i Danmark. Det har medført, at mange landmænd har tømt deres stalde for grise og er fortsat som planteavlere, mens andre har øget eksporten af levende smågrise.

Blandt Europas store svineproducerende lande var det i december Danmark, der havde det største fald i svinebestanden. Det hænger blandt andet sammen med, at de danske slagterier gennem det meste af 2022 havde en meget svag konkurrenceevne og dermed betalte mindre for landmændenes leverancer af grise end slagterier i andre EU-lande.

Nedturen har allerede ført til fyringsrunder hos slagterigiganten Danish Crown, men branchens nummer to, Tican, er reelt endnu hårdere ramt.

Således faldt antallet af slagtninger hos Tican med 12,5 pct. i 2022, mens produktionen hos Danish Crown ”kun” faldt 3 pct. Det viser slagtedata indsamlet af Landsforeningen af Danske Svineproducenter.

Det fremgår, at nedturen for begge selskaber er accelereret i 2023. 

I årets første to måneder har Tican slagtet 20 pct. færre grise end i samme periode 2022, mens slagtningerne hos Danish Crown er reduceret 12,5 pct.

Hvis man zoomer yderligere ind og kun ser på februar, er slagtningerne hos Tican hele 29 pct. lavere end i samme måned året før. Hos Danish Crown er produktionen faldet næsten 16 pct.

Tican har i de seneste uger valgt at holde koncernens slagteri i Brørup lukket på udvalgte dage som følge af det store fald i leverancerne af grise. Selskabet har netop fyret sin adm. direktør og indsat den hidtidige bestyrelsesformand Steen Sønnichsen på posten.

Han oplyser, at leverancerne af grise nu har stabiliseret sig, og fra næste uge vil der igen blive slagtet alle dage i Brørup. 

Steen Sønnichsen nikker genkendende til L&F’s prognose om et fald i slagtningerne på 15 pct. i år.

»Det er også det niveau, vi ser ind i. Det er dog endnu for tidligt at sige, om faldet bliver 12, 14 eller 16 pct. Uanset, hvor det præcis lander, vil et fald i den størrelsesorden skabe nogle udfordringer for alle i markedet,« siger Steen Sønnichsen. 

Tican, som er ejet af den tyske koncern Tönnies, har de seneste år investeret store summer i slagterierne i Thisted og Brørup, og der er foreløbig ingen planer om at lukke nogen af disse fabrikker.

»Det ikke planen, og det er ikke det, vi forventer. Omvendt kan jeg ikke udelukke noget eller udstede garantier. I sidste ende er det landmændene, der afgør det med deres beslutning om, hvor mange grise de vil producere, og hvem de vil levere grisene til,« understreger Steen Sønnichsen.

Danish Crown har tidligere indikeret, at selskabet venter et fald i slagtningerne på 6-8 pct. i år. Selskabets pressechef Jens Hansen oplyser, at faldet nu ser ud til at blive i toppen af dette interval.

Slagterikoncernens topchef, Jais Valeur, har i december oplyst til Finans, at det store fald i slagtningerne i værste fald kan medføre lukning af et slagteri. Den situation er der ikke ændret på, og foreløbig er faldet i leverancerne nogenlunde som forudset i prognoserne.

»Vi har aktuelt lidt ledig kapacitet på slagterierne, men det er en meget normal situation i ugerne frem mod påske. Forårets helligdage betyder, at slagterierne er lukket i 8-9 dage, og vi har brug for ekstra kapacitet for kompensere for det,« siger Jens Hansen, pressechef hos Danish Crown.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.