Flere forhandlere har fjernet "Løvens Hule"-brand fra hylderne
Det danske brand Copenhagen Cartel slår sig op på at genbruge plastic fra verdenshavene. En fortælling, der tilsyneladende ikke holder vand, og det får nu store forhandlere til at fjerne brandet både online og i butikkerne.
Den danske brand Copenhagen Cartel, der slår sig op på en bæredygtig profil ved bl.a. at genanvende gamle fiskenet trukket op fra verdenshavnene, er kommet i problemer.
Selskabet sælger bikinier, sportstøj og joggingtøj og fik i DR-programmet ”Løvens Hule” Christian Arnstedt som medejer. Både i programmet og i brandets markedsføring er fortællingen den samme.
Copenhagen Cartel vil med stifter Katrine Lee Larsen i spidsen bidrage positivt til klimaet ved at rense verdenshavene for skrald og gamle fiskenet. Katrine Lee har tidligere fortalt, at badetøjet primært er lavet af gamle fiskenet fra havet, og at bæredygtighed spiller en central rolle i selskabets strategi og værdikæde.
Men efter BT og nichemediet Sustain Report har kigget Copenhagen Cartel efter i sømmene, er der tilsyneladende dele af fortællingen, der halter.
Ifølge medierne svarer andelen af fiskenet i Copenhagen Cartels produkter til 0,1 promille. De er altså ikke primært lavet af fiskenet hevet op fra havet, som ellers hidtil har været fortællingen. Katrine Lee Larsen afviser overfor Finans, at der er tale om 0,1 promille, men hun erkender, at fiskenet fra havet udgør en mindre del af produkterne. Størstedelen af de genbrugte fiskenet kommer fra havne, fiskeri eller fiskenet, der er indleveret til produktion fra fiskere, som får betaling for at indlevere nettene.
Det har fået flere forhandlere til at fjerne Copenhagen Cartels produkter fra sortimentet. Det gælder kæderne Magasin, Illums Bolighus, Wunderwear, Bahne og Salling, der alle oplyser, at de har fjernet produkterne både online og fra de fysiske butikker.
»Vi skal naturligvis have sikkerhed for, at de varer, vi sælger, ikke vildleder vores kunder. Opstår den mindste tvivl, undersøger vi altid sagen en ekstra gang, og det kan resultere i, at vi midlertidigt eller permanent fjerner varer. Derfor har vi allerede sat salget af badetøjet på pause, mens vi er i dialog med Copenhagen Cartels, hvor vi afventer at få den nødvendige dokumentation fra dem,« skriver indkøbsdirektør i Salling Stormagasiner, Lars Højgaard, i et skriftligt svar.
Også Wunderwear, der har 36 danske butikker og egen webshop, afventer yderligere information fra ”Løvens Hule”-brandet. Det samme gør Illums Bolighus og stormagasinkæden Magasin.
»I det øjeblik vi blev gjort opmærksomme på situationen med Copenhagen Cartel, gik vi i dialog med brandet. Mens vi undersøger sagen, har vi besluttet at tage deres produkter af hylderne på Magasin.dk og i de fysiske forretninger,« oplyser Esben Hougaard, indkøbsdirektør i Magasin, i et skriftligt svar.
Han understreger, at kæden grundlæggende har tillid til sine partnere og de samhandelsaftaler, som ifølge direktøren sikrer, at lovgivning omkring produkter, emballage, branding og lignende bliver overholdt.
Men set i lyset af episoden med Copenhagen Cartel vil Magasin nu gennemgå kædens interne producerer og retningslinjer for, hvordan selskabet håndterer og videreformidler de produktinformationer, som det modtager fra sine partnere.
Katrine Lee Larsen oplyser til Finans, at Copenhagen Cartel siden deltagelsen i ”Løvens hule” har ændret beskrivelsen af, hvor stor en andel fiskenet fra havene udgør i selskabets produkter.
Kommunikationen fra selskabets leverandør, Econyl, var nemlig anderledes dengang, og derfor blev udtalelserne i programmet givet ud fra de oplysninger, som Copenhagen Cartel havde på daværende tidspunkt, lyder det i et skriftligt svar fra Katrine Lee Larsen.
»Vores eksisterende materialebeskrivelse af vores badetøj er i overensstemmelse med de retningslinjer, vi har modtaget fra vores leverandør. Her beskriver vi også, at Econyl er genanvendt nylon og består blandt andet af gamle fiskenet, men også tæpperester og andet nylonaffald. Det stemmer overens med vores resterende kommunikation,« fortsætter hun.
Alligevel har brandet nu ændret i produktbeskrivelserne.
»Men da det sidste, vi ønsker, er at vildlede, har vi nu nuanceret beskrivelsen og i stedet for “gamle fiskenet”, har vi beskrevet, præcist hvor de gamle fiskenet kan komme fra; eksempelvis fra havne, havet, fiskeri, fiskeopdrættere og andre steder i akvakulturen. Så er der ingen, som kan være i tvivl,« skriver Katrine Lee Larsen.
Københavns Lufthavn, der har en Copenhagen Cartel-butik, har foreløbigt valgt at beholde produkterne.
»Vi har naturligvis hørt om sagen og er i dialog med Copenhagen Cartel. Vi noterer os, at firmaet på baggrund af kritikken har ændret sine produktbeskrivelser, så det fremgår mere tydeligt, hvordan tøjet er produceret,« oplyser Michael Clausen, direktør for Shopping Centeret i Københavns Lufthavn.
Udover investeringen i ”Løvens Hule” hentede Copenhagen Cartel i september 3 mio. kr. fra nye investorer. Det skete, da Peter Fabricius, dm. direktør i Magasin du Nord, Camilla Deichmann og Kaarthik Subramani tiltrådte virksomhedens bestyrelse.
Copenhagen Cartel tjente 307.000 kr. efter skat i seneste regnskab fra 2021. Egenkapitalen lød på 1,6 mio. kr.
Selskabet oplyser, at det ikke forventer, at sagen vil få »stor finansiel betydning«, da Copenhagen Cartel forventer, at produkterne snart er at finde hos forhandlerne igen.