Coop-bagland: Krise lukker flere butikker ude i landet

Mens opmærksomheden har været rettet mod Coop Danmarks lukning af Irma-kæden i Storkøbenhavn, melder brugsforeninger ude i landet, at nøglen må drejes om i flere lokale butikker.

Coop har ca. 1.000 dagligvarebtikker - ca. 275 af dem er i kæden DagliBrugsen, der især er placeret i mindre bysamfund og landdistrikter. En af dem i nordjyske Birkelse, hvor Birte Østergaard fra Rødhus køber ind. Foto: Kim Frost.

Stadig flere brugsbutikker i de små bysamfund og landdistrikter giver op i takt med, at inflationskrisen og de høje priser har fået forbrugerne til at søge mod discountkæderne.

Coop Danmark vil senere på foråret præsentere det hidtil dårligste resultat i dagligvarekoncernens historie, når regnskabet for 2022 præsenteres, og ledelsen har allerede præsenteret, at antallet af dagligvarekæder i koncernen skal reduceres.

Men det er ikke den eneste konsekvens af de stigende omkostninger og et skift i forbrugsmønstrene. Udviklingen ses også hos de små supermarkeder ude i landet. 

Siden årsskiftet 2021/22 er 25 butikker i Dagligbrugsen-kæden lukket eller planlægger at lukke. Dermed er antallet af butikker i kæden nede på ca. 275., oplyser Coop.

»Flere brugsforeninger kan ikke overleve den aktuelle situation med meget høje omkostninger og en lavere omsætning. Der vil desværre komme flere butikslukninger i år,« vurderer Søren Tang Sørensen, der er formand for Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening. 

Coop er en andelskoncern med 1,9 mio. danske forbrugere som medlemmer og dermed ejere. Udover de Coop-ejede butikker driver 345 selvstændige og lokale brugsforeninger rundt om i landet tilsammen ca. 400 af Coops butikker. De betaler til Coop for at være del af koncernens kæder og forretning.

Presset på de lokale butikker har været gældende i en årrække, men tiden med corona vendte faktisk lidt rundt på situationen. Mange supermarkeder og lokale butikker fik under den danske nedlukning fart i omsætningen. 

Til gengæld er den negative udvikling ifølge flere i Coops bagland accelereret det seneste år. Det er sket i kraft af den høje inflation, som har udløst markante prisstigninger gennem 2022, og salget i flere dagligvarebutikker er dykket. Samtidig har butikkerne stigende omkostninger til bl.a. el – og dermed køl og frost.

Coop lancerede sidst i januar en ny strategi for fremtiden, som bl.a. indebærer, at antallet af kæder reduceres og flere slås sammen. 

Det betyder eksempelvis, at supermarkedskæden Irma, der er centreret omkring Storkøbenhavn og Sjælland, nu er under nedlukning. Fremover vil Coop kun satse på tre kæder - 365discount, en ny supermarkedskæde under navnet Coop, samt de helt lokale butikker under navnet Brugsen.

Målet er bl.a. at skabe en mere effektiv forretning og med færre omkostninger - også for de lokale brugsforeninger. 

Lasse Bolander, der både er formand for ejerkoncernen og dagligvareselskabet i Coop, erkender, at der kan komme flere butikslukninger den næste tid.

»Der har jo i årtier været en tendens med, at folk flytter mod byerne. Det har givet en ubønhørlig proces med, at dagligvarebutikker lukker, fordi kundegrundlaget forsvinder. I den aktuelle situation ser vi desværre, at den proces accelererer,« siger Lasse Bolander.

Han peger på, at det sker i en tid, hvor pandemien er erstattet af en inflationskrise, der har fået forbrugerne til at ændre indkøbsmønstre.

»Forbrugerne køber varer på tilbud, vælger de billigste varianter og erstatter supermarkedet med discountbutikker. Det går ud over det lokale handelsliv,« siger han. 

En af de brugsforeninger, som står over for lukning, er i nordjyske Birkelse, hvor uddeler Johnny Nielsen her betjener en kunde ved kassen i Daglibrugsen. Foto: Kim Frost

I mange af de lokale butikker lyder der netop nu opråb til forbrugerne om, at hvis de vil bevare butikken, kræver det større salg.

Østjyske Skåde Brugsforening driver fire Coop-butikker. Tre af dem ligger i Aarhus-området, men siden 2019 har man også drevet SuperBrugsen i midtjyske Karup. Netop den butik har mistet omsætning og er ifølge direktør Jesper Nielsen under hårdt pres, hvis salget ikke øges hurtigt.

»Vi er ude med en appel til borgerne i Karup om, at hvis de gerne vil have en butik fremadrettet, må de bruge lidt flere af deres penge der. Vores tre supermarkeder i Aarhus-området ligger faktisk over budgettet i år, så der er altså også fortsat en god udvikling på nogle områder trods inflationskrisen. Men det ser ikke lige godt ud alle steder i landet,« siger Jesper Nielsen.

Søren Tang Sørensen fra Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening støtter den nye strategi om en forenkling af Coop. Han peger dog på, at den først vil kunne give økonomisk resultat senere. Der er nu og her brugsforeninger med behov for hjælp.

»Vi skal have Coops omkostninger ned. Det er en tiltrængt sparerunde, som der er gang i. Nogle brugsforeninger kan dog ikke vente på, at den spareplan får effekt. De aktuelle problemer betyder, at brugsforeninger, som ellers kan være levedygtige, er i helt akutte problemer, som vi skal have løst,« mener Søren Tang Sørensen.

Coop-formand Lasse Bolander fastslår, at koncernen er optaget af at hjælpe så mange butikker og brugsforeninger igennem som muligt. 

»Der arbejdes med forskellige tiltag. Vi kan eksempelvis i perioder reducere nødlidende butikkers betaling af fællesomkostninger til koncernen, hvis der er udsigt til, at det kan give luft i en krisetid. Vi gør alt, hvad vi kan for at undgå lukninger. Men der er bare nogle, som vi ikke kan gøre mere for,« siger Lasse Bolander.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.