• Opdateret 20/03/2023 kl. 14:28
Erhverv

Pizzakæden Gorms er gået konkurs

Pizzakæden blev rullet ind i en gældsspiral, og ledelsen har nu som sidste udvej indgivet en konkursbegæring.

Artiklens øverste billede
I 2022 måtte kæden lukke sine tre restauranter i Roskilde, Kolding og Horsens. Nu lukker de resterende i Aarhus og København. Foto: Malte Kristiansen/Ritzau Scanpix

Folkene bag pizzakæden Gorms har mandag morgen indgivet en konkursbegæring. 

Ledelsen har gennem længere tid forhandlet med potentielle investorer og pengeinstitutter i forsøget på at sikre ny kapital, men har nu »kastet håndklædet i ringen«, lyder det i en pressemeddelelse. 

Heri udtaler Christian Madsen, stifter og direktør, at en konkurs var sidste udvej: 

»Vi har kæmpet med næb og kløer for at undgå denne situation. Vi har til det sidste søgt løsninger, som kunne sikre virksomhedens overlevelse, men gældsspiralen og den stejle afdragsprofil har vi desværre ikke kunnet finde en løsning på. Derfor står vi nu med en uundgåelig og trist udgang på det hele.«

Gorms blev grundlagt af seks venner - bl.a. kendiskokken Gorm Wisweh, der lagde navn til - i 2008. Her åbnede den første restaurant i Magstræde i København.

»Jeg er sønderknust. Jeg har viet mit liv til dette projekt og har oplevet både op- og nedture, bygget venskaber og skabt arbejdspladser gennem snart 15 år. Men jeg må også sige, at de seneste tre år har været nogle af de mest udfordrende og hårdeste i mit liv,« siger Gorm Wisweh i pressemeddelelsen.

Som den ene krise har efterfulgt den anden, har kæden kæmpet med at få det til at løbe rundt. 

I oktober i fjor lukkede den sine tre restauranter i Roskilde, Kolding og Horsens. Foruden i Magstræde lå de tilbageværende restauranter i Aarhus, Ørestaden og Nyhavn. Derudover fandtes der pizzabarer i Tivoli, Torvehallerne, Københavns Lufthavn og i shoppingcentret Fisketorvet.

I forbindelse med coronapandemien, der i perioder medførte nedlukninger og restriktioner i restaurations- og nattelivsbranchen samt i detailhandlen, optog Gorms en milliongæld hos staten. 

De månedlige afdrag på lånene har »tæret gevaldigt på likviditeten«, lyder det i pressemeddelelsen. 

»Til trods for at driften var positiv, har det ikke været nok til at møde rente- og afdragsbyrden,« står der desuden. 

Det senest tilgængelige regnskab for holdingselskabet bød på et underskud på næsten 7,3 mio. kr. i 2021 mod et minus på næsten 14,8 mio. kr. året før.

»Ledelsen finder på baggrund af de positive takter i 2021 med en halvering af underskuddet ift. året før, årets resultat for tilfredsstillende til trods for at det er negativt,« fremgik det af ledelsesberetningen.

I 2021 købte fem af de seks stiftere aktiemajoriteten tilbage, efter at Gorms i en treårig periode havde været på norske hænder. I 2018 havde den norske fødevarekoncern Orkla overtaget 67 pct. 

Efter corona ramte kæden hårdt i 2020, nedskrev Orkla værdien af selskabet: 

»Det blev anset for at være for stor en risiko forbundet med den fortjenesteudvikling, som virksomheden krævede for at kunne forsvare Orklas bogføringsværdier, og der blev derfor foretaget en nedskrivning af virksomheden,« skrev Orkla i en årsrapport i forbindelse med tilbagesalget.

Orkla havde fortsat en ejerandel på 19,99 pct. efter salget.

13 selskaber, herunder holdingselskabet, restauranterne og administrationsselskabet, er ifølge Fødevarewatch, der først bragte nyheden om konkursen, omfattet af konkursbegæringen. Kreditorerne Gældsstyrelsen og Vækstfonden har krav på samlet 14,1 mio. kr., skriver mediet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.